Este artículo se publicó hace 4 años.
La Fiscalia Anticorrupció obre diligències contra la CUP per la campanya de l'1-O
Cs havia demanat a la Sindicatura de Comptes que portés a terme "una fiscalització específica en el termini màxim de sis mesos" sobre la destinació de subvencions a "activitats il·lícites". L'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant assegura que l'organització va tenir accés a l'expedient ara fa una setmana: "L'Estat segueix tenint por d'un referèndum".
Públic
Barcelona--Actualitzat a
La Fiscalia Anticorrupció ha obert diligències contra la CUP per una partida de 168.666,63 euros que va destinar a la campanya del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Segons l'organització, aquesta partida es va dedicar a la presentació del llibre Referèndum 2017: la clau que obre el pany i al vídeo Ara comença el Mambo.
La CUP ha informat aquest dilluns que un membre del Secretariat Nacional d'aquell període ja ha declarat davant de la Fiscalia com a investigat. També han declarat proveïdors de la CUP per la campanya pel referèndum, segons va informar el diari Ara. Les citacions van començar el passat mes de febrer i, després del confinament, s'han tornat a activar. Una quinzena de persones ja haurien declarat. "És evident que ens trobem davant d'una nova mostra de la judicatura de l'Estat espanyol de criminalitzar l'independentisme i perseguir la voluntat política d'un poble a prendre partit i autodeterminar-se", ha asegurat la portaveu del grup de suport i exmembre del Secretariat Nacional, Núria Gibert.
Aquest dilluns al matí l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant ha explicat que l'equip jurídic ja va tenir accés a l'expedient de la Fiscalia la setmana passada: "L'Estat segueix tenint por de la simple idea del referèndum. Ara empresona els que el vam defensar", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio.
L'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant: "L'Estat segueix tenint por de la simple idea del referèndum"
La Fiscalia Anticorrupció, que ha decidit actuar d'ofici, veu en l'actuació de la CUP un possible delicte de malversació.
La investigació sorgeix d'una proposta de resolució de Ciutadans, presentada ara fa un any, en la qual assenyalava que les assignacions que reben els grups parlamentaris a través del pressupost del Parlament són per desenvolupar les seves funcions i no "sufragar activitats il·lícites".
Sobre els militants de la CUP pot recaure, doncs, segons ha informat el mateix diari, l'acusació d'un "possible delicte de malversació, per haver destinat fons públics a sufragar despeses relacionades amb el referèndum a través dels ingressos que rebien com a grup parlamentari".
La pròpia CUP, segons la mateixa informació, havia justificat al Parlament despeses en "publicitat, propaganda i relacions públiques" de l’1-O en l’informe sobre la comptabilitat específica de les subvencions als grups parlamentaris d’aquell any, elaborat per l’Oïdoria de Comptes i Tresoreria, que és el servei d’auditoria independent de la cambra catalana encarregat de fiscalitzar les despeses de cada formació.
Ciutadans havia demanat a la Sindicatura de Comptes que portés a terme "una fiscalització específica en el termini màxim de sis mesos" sobre la destinació de subvencions públiques al pagament de despeses de l’1-O. El mateix partit va assenyalar que el Tribunal Constitucional havia advertit el Govern que s’abstingués d’utilitzar qualsevol partida pressupostària per a la convocatòria o organització del referèndum.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..