"Al final l'administració el que aconsegueix és que no es conservin les masies"

03/2023 - Marta Lloret, la caçadora de masies.
Marta Lloret, la caçadora de masies. Cedida

Barcelona-

Publicidad

Com neix aquesta passió per les masies? No vens pas d'una família pagesa.

En el llibre i en entrevistes transmet una visió més pessimista que no pas optimista, una sensació d'un món que s'acaba. Hi ha algun punt d'inflexió que expliqui la decadència de les masies?

Publicidad

Personalment em sorprèn, però em sembla que ara mateix ni tan sols se'n sap quantes masies hi ha a Catalunya.

Segurament la xifra cridaria l'atenció a molts barcelonins!

Publicidad

Que no sapiguem quantes masies hi ha a Catalunya és un element que pot retratar la deixadesa de les administracions a l'hora de conservar-les?

Ets molt crítica amb el paper de les administracions i subratlles que, en comptes de contribuir al seu manteniment, han convertit en insostenible la forma de vida que s'hi desenvolupava. Com haurien d'actuar?

"En molts aspectes que tenen a veure amb el món de la masia l'administració actua amb desídia"

Que les decisions es prenguin des d'un entorn urbà, Barcelona en aquest cas, i les normatives siguin uniformes hi afecta?

També reclames una actualització de la Llei de patrimoni, que és del 1993. Cap a on hauria d'anar?

En certa manera són un símbol d'una altra època, d'una vida potser més dura, però que es desenvolupava a un altre ritme. Moltes han estat engolides per una suposada idea de progrés: polígons industrials, infraestructures viàries i ferroviàries. Les urbanes són les que han patit més o el fenomen el trobem arreu?

"Les amenaces que tenen les masies urbanes són constants i són un monstre contra el qual no hi pots lluitar"

Som una societat que ens costa valorar el passat i només ho fem massa tard o quan desapareix o està a punt de fer-ho?

Publicidad

Quin país destacaries com a exemple de bones pràctiques i garantia de preservació de les cases de pagès?

Publicidad

Els masos eren explotacions bàsicament agrícoles, gairebé autosuficients. És evident que en les darreres dècades el model econòmic ha menystingut el sector primari i els circuits de proximitat, però no sé si creus que es pot revertir això en un futur, tenint en comptes els contextos de crisis energètica i climàtica?

"Teníem un país muntat per ser una potència agrícola, però això no ha comptat per a res"

Malgrat tot, també hi ha casos d'esperança i al llibre retrates un exemple de masoveria urbana, a través de persones molt joves. És un model a explorar que pot permetre salvar moltes cases?

"Sobretot convé ajudar la gent que ha resistit i segueix vivint a les masies"

Com va el projecte Masiaire, a través del qual poseu en contacte propietaris i persones interessades a fer de masovers?

Publicidad

T'has convertit en un fenomen a les xarxes socials, amb el perfil de La Caçadora de Masies. Això indica que realment hi ha un interès ciutadà per les masies?

"Hi ha molta gent que voldria viure en una masia, fet de masovera"

Podem pensar que d'aquí 30 o 40 anys encara tindrem masies a Catalunya?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors