Este artículo se publicó hace 6 años.
Exportacions i comerç mantenen el pols de l'economia catalana durant el 2017
Tot i que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, calcula que la factura del procés sobiranista arriba als 1.000 milions d'euros, les previsions indiquen que al quart trimestre de l'any el creixement serà del 0,7%, dues dècimes menys que al tercer.
Barcelona-
La factura del procés sobiranista ja ha costat 1.000 milions d'euros a Catalunya, segons el càlcul del ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, basat en les previsions econòmiques per al quart trimestre del 2017. A falta de les dades oficials sobre la comptabilitat que publicarà l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el pròxim 1 de març, els organismes especialitzats plantegen un escenari d'una desacceleració lleu, que no impedirà que l'economia catalana acabi l'any amb uns resultats positius gràcies a les exportacions i les vendes del comerç.
El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya creixerà un 0,7% durant el darrer trimestre de l'any 2017 i un 0,8% en el primer d'enguany. Així ho veu l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) en el seu darrer estudi. "Les dades demostren que l'impacte de la crisi política podria ser menor als que marcaven els pronòstics". La xifra del 0,8% està dues dècimes per sota del creixement registrat durant el tercer trimestre de l'any passat. L'AIReF considera que es tracta "d'un reflex de la reducció de la incertesa". Malgrat les amenaces d'aturada de l'activitat pel 'procés', el PIB català estaria augmentant al mateix ritme que en l'àmbit estatal, tot i que abans de la crisi política estava una mica per sobre.
El millor octubre de la història
Un dels signes positius que manté el batec del ritme econòmic a Catalunya el representen les vendes a l'exterior. Les dades del mateix Ministeri d'Economia i Competitivitat constaten que les exportacions catalanes van incrementar-se un 10,2% el mes d'octubre, situant-se per sobre de la mitjana de la Unió Europea (9,9%) i del 9,3% de l'Estat espanyol. Això provoca que sigui la xifra més alta en un mes d'octubre de tota la sèrie històrica, representant una quarta part de les exportacions de tot l'Estat.
Per mantenir el pols de l'economia catalana, el comerç també ha estat decisiu. Tot i que a l'octubre la caiguda de les vendes va ser del 4%, un mes després aquestes van ser un 1,7% superiors, impulsades per iniciatives com el Black Friday. A més, encara s'hauria de comptabilitzar el mes de desembre, amb un pes molt important per la campanya de Nadal. Des de l'INE mostren que els compradors catalans es decanten per productes per l'equipament personal, de la llar i l'alimentació.
El bon vent de l'economia mundial
"El quart trimestre serà l'aperitiu de la desacceleració", comenta el professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB) Gonzalo Bernardos. Per a ell, els 1.000 milions d'euros computats per De Guindos són "una bajanada sense cap tipus de rigor, ja que en tot cas, si seguim el seu raonament, la pèrdua seria de 250 milions d'euros que són els que corresponen a l'últim trimestre de 2017".
Bernardos creu que "el bon context de l'economia mundial i europea afavoreixen el comportament positiu de les exportacions catalanes". Tot i això, admet que "la inestabilitat jurídica ja s'ha començat a notar en les xifres d'arribada de turistes, la creació d'ocupació i en la inversió", però precisa que al ciutadà fins que no li toquin la butxaca o percep canvis en el preu de l'habitatge no considera que la seva situació financera ha empitjorat.
En el seu darrer informe, el Banc d'Espanya ja utilitza la paraula desacceleració i l'atribueix "al pitjor comportament dels indicadors de l'ocupació, el turisme i el mercat de l'habitatge". L'organisme afegeix que "la incidència d'aquest element de risc a l'economia espanyola dependrà del grau d'alleujament de la tensió política". Si es produeixen aquestes variables, el Banc anticipa que el creixement del PIB encara sigui més alt del previst.
Aquesta lectura també la comparteix la Generalitat de Catalunya. En un document adreçat a inversors estrangers, l'executiu català rebaixa les previsions de creixement de l'economia per enguany fins al 2,6%, davant del 2,9 del 2016 i del 3,5 d'un any abans.
Pisos el doble de cars que fa un any
Entre l'octubre i el desembre, el preu de l'habitatge a Barcelona va caure un 1,7% i el període per vendre'l creixia des del 3,4 als 4,3 mesos. Aquest panorama el dibuixa Tinsa, la principal companyia taxadora en l'àmbit estatal. Tot i que considera que el conflicte polític hi ha pogut tenir alguna cosa a veure, Tinsa recorda que "el refredament del mercat immobiliari no ha impedit que els pisos s'encarissin un 14,7% durant l'any passat, el doble que el 2016".
Un altre element per mesurar l'evolució econòmica és la xifra d'aturats. El nombre de desocupats ha disminuït de 35.600 persones a Catalunya durant el 2017.Aquestes xifres representen una reducció del nombre d'aturats del 7,85% respecte a les dades del 2016. El percentatge és pràcticament idèntic al del conjunt de l'Estat, on el decrement ha estat del 7,84%.
Com cada Cap d'Any, els hotels de Barcelona van penjar el cartell de complet. Des de la patronal dels apartaments turístics, Apartur, s'assegura que "el 2017 el podem definir com una campanya amb tres trimestres molt bons amb una petita taca al darrer". Les perspectives de l'entitat indiquen una baixada en el nombre de turistes que pernocten a la capital catalana, tot i que apel·la a l'estabilitat que pot oferir la formació d'un nou govern a Catalunya.
Ocupació, turisme i habitatge sembla que són els actors que han pressionat a la baixa en els darrers mesos de l'any 2017. En aquest context, les exportacions, impulsades pel bon comportament del PIB a escala mundial, i les vendes del comerç, que s'han recuperat d'un mes d'octubre amb uns resultats dolents, són els sectors que seguiran insuflant aire a l'economia catalana durant l'any 2018.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..