Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A SALVADOR MACIP

"Europa segurament recuperarà la normalitat aquest any, però la pandèmia no haurà acabat"

El doctor i genetista Salvador Macip al laboratori. Yolanda Porter

Barcelona--Actualitzat a

Publicidad

Un any després de l'arribada de la pandèmia a Europa, la mancança més important és la falta d'una resposta global coordinada?

"Quan serà el final de la pandèmia? Quan no tinguem virus al planeta i en tenim per dos o tres anys"

Una cosa és la teoria de defensar una solució global, però a la pràctica com es podria fer? Vostè mateix apunta que l'OMS difícilment podria exercir aquest rol per falta de capacitat executiva i per la dependència pressupostària dels estats.

Al llibre afirma que ens hauríem de preparar per la pitjor situació, partint de la base que en un futur hi haurà noves pandèmies. Com s'hauria de fer?

Publicidad

"Cal estar preparats a tres nivells per a futures pandèmies: a nivell de vigilància, a nivell de reacció ràpida i a  nivell de resposta un cop hi ha la crisi"

També proposa prestigiar la ciència a nivell social i que es creïn comitès científics independents per assessorar els governs. En un any de pandèmia no s'ha fet.

Publicidad

Amb les vacunes estem veient una mena de llei de la selva, si vol molt connectada al capitalisme salvatge, amb l'acaparament de les dosis per part dels països rics. Al llibre planteja canviar el sistema de producció. No sé si caldria evitar deixar un tema com aquest en mans del mercat?

"S'hauria de veure com un problema global i coordinar globalment la distribució de vacunes"

L'altra qüestió clau és la necessitat de canviar la relació amb el medi i tenir en compte el que s'anomena salut planetària. És una qüestió que, al cap i a la fi, està molt lligada al model econòmic. Veu viable que canviï gaire a curt termini?

"Hem de pensar que la salut del planeta depèn de nosaltres i la nostra salut depèn del planeta"

Publicidad

Va ser molt crític amb com es va fer la desescalada accelerada de la primera onada. Ara la sensació és que s'és molt més prudent i es va més a poc a poc. És un aprenentatge?

Publicidad

"El que ha de dictar la desescalada és la realitat epidèmica, és a dir si es pot o no es pot fer"

Finalment, també diu que no creu que la vida postpandèmia canviï gaire respecte a la d'abans.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors