Un estudi alerta que gairebé la totalitat dels infants catalans respiren aire contaminat a l'entorn escolar
Segons l'informe d'Ecologistes en Acció, el 97,5% dels centres educatius s'ubiquen en espais en què la concentració de diòxid de nitrogen supera la recomanació de l'OMS. L'entitat aposta per pacificar els entorns escolars i restringir-hi la mobilitat motoritzada
Barcelona-
Gairebé la totalitat dels infants catalans respiren un aire "perjudicial per a la salut" en l'entorn escolar. Aquesta és la principal conclusió de l'informe Qualitat de l'aire als entorns educatius de Catalunya, que ha realitzat Ecologistes en Acció amb el suport de Revolta Escolar. En concret, l'informe mostra com en el 97,5% dels centres analitzats la contaminació de diòxid de nitrogen (NO2) superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a la contaminació atmosfèrica.
L'estudi s'ha realitzar a partir del mesurament del nivell de NO2 en 79 entorns escolars -escoles bressol, escoles o instituts- dels municipis de Barcelona, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Olot i Vielha. En els mesuraments també hi han col·laborat Ies AFA i la comunitat mèdica. I només en dues d'aquestes escoles s'està per sota dels 10 µg/m3 [micrograms per metre cúbic] de NO2, que justament és el nivell recomanat per l'OMS. Els dos centres que ho compleixen se situen a Olot, "a prop d'entorns naturals i amb baixa densitat de trànsit".
A més a més, el 87,3 % dels centres "supera els valors de la nova directiva de qualitat de l'aire", que a partir del 2030 estableix el límit en 20 μg/m3 de NO2. Segons els estudis mèdics, la contaminació de l'aire és responsable d'unes 3.000 morts prematures cada any a Catalunya, una part significativa de les quals poden atribuir-se al diòxid de nitrogen.
Els quatre centres amb una major contaminació de NO2 se situen a Barcelona i superen els 40 μg/m3, el que implica multiplicar per quatre la recomanació de l'OMS i, fins i tot, superar l'actual límit europeu. Tres dels centres s'ubiquen a l'Eixample Dret i el quart a Sarrià – Sant Gervasi. Per a Ecologistes en Acció, això és "especialment greu ja que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja va condemnar l'Estat espanyol, l'any 2022, per incompliment d'aquests valors a la mateixa ciutat".
L'estudi també subratlla que "la població infantil és especialment sensible a la contaminació atmosfèrica, degut a la seva elevada freqüència respiratòria, a l'alçada i a la immaduresa dels seus sistemes respiratori i immunitari". I, per tant, els elevats nivells de diòxid de nitrogen detectats "perjudiquen greument la salut dels infants que passen bona part de la seva vida a les escoles i instituts".
Hi ha una clara correlació entre els nivells de contaminació per NO2 i els entorns educatius amb més trànsit
Així mateix, es conclou que "hi ha una clara correlació entre els nivells de contaminació per NO2 i els entorns educatius amb més trànsit dels municipis analitzats, i per tant es pot atribuir l'origen principal d'aquest contaminant a l'emissió de gasos de combustió de vehicles de motor". En contrast, "els entorns escolars amb millor qualitat de l'aire corresponen a espais de vianants o amb baixa circulació d'automòbils", la qual cosa demostra que el marge de millora és molt elevat.
Propostes per reduir la contaminació
Per millorar la situació, Ecologistes en Acció planteja mesures com "promoure sistemes de mobilitat com el trànsit de vianants, la bicicleta i el transport públic que restringeixin el trànsit motoritzat urbà", que s'implantin les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a totes les ciutats de més de 50.000 habitants i que s'estudiï fer-ho també en municipis més petits, que es pacifiqui "al 100% els entorns escolars", que es limiti la velocitat de circulació a 20 km/h a l'entorn; o que es creïn "camins escolars i carrils bici practicables i segurs per a les famílies, que promoguin la mobilitat activa", entre d'altres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..