Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Marina Garcés"Estem en un moment contrarevolucionari, de reacció del poder perquè estava passant alguna cosa"

03/2022 - La filòsofa Marina Garcés, a Barcelona.
La filòsofa Marina Garcés, a Barcelona. Públic

Barcelona-

Publicidad

Què la porta a reeditar 'Un món comú', una dècada després?

El context, òbviament, ha canviat. El 2012 estàvem immersos en plena crisi financera, que tenia un enorme impacte en les classes populars, i ara venim de la crisi sanitària i entrem en una crisi energètica i, segurament, econòmica. Fa una dècada, però, hi havia una certa revolta a les places i carrers globals, i ara aquest moviment no s'intueix. S'ha esvaït la mobilització per dibuixar nous horitzons?

Publicidad

"Les problemàtiques de fons, els conceptes i els moviments que s'estaven donant fa deu anys no estan gens lluny del que estem vivint encara ara"

Publicidad

Al nou pròleg escriu que "frenar i reparar la destrucció sembla avui l’únic compromís possible. Però quan aquest és l’únic compromís possible, la vida col·lectiva comença a assemblar-se a una planta de malalts terminals" i reivindica la necessitat de desitjar i imaginar. És imperatiu imaginar altres mons possibles?

"No es pot viure així ha estat sempre un argument on comença la revolta, on comença el canvi i si no es pot viure així és perquè sabem desitjar viure d'una altra manera"

Deixa molt clar que la idea de "món comú" no és una realitat acabada, sinó quelcom que es va construint i que no sabem on ens porta. I, sobretot, que és un món que no coneixem.

"El món comú és un món de dissens, on allò que no és només nostre també forma part del món i, per tant, és una exigència també de comprensió, de construir amb els altres"

Una mica el que exposa és allunyar-se de les grans receptes del passat i de certes grans respostes acabades. Toca anar cap a d'altres models?

També comenta que en aquests 10 anys, el món s'ha fet dramàticament unificat, tots estem a les mateixes xarxes, consumim les mateixes plataformes, patim l'acceleració del canvi climàtic i de l'escassetat de recursos naturals energètics. Però tot i que aquestes problemàtiques són comunes, han generat una reacció de tancament, d'apel·lar a un nosaltres restringit, a un cert tancament grupal.

Publicidad

"Al que estem assistint és un replegament no només identitari, sinó de tot tipus, fins i tot des de valors que havien estat molt qüestionats"

Aquest tancament del nosaltres no sé si el podem vincular amb el creixement que ha experimentat a bona part d'Europa l'extrema dreta, que es basa molt en la idea de protegir determinats privilegis.

Publicidad

Per trencar amb aquest escenari fosc, apel·la a subvertir-lo aprenent a dir nosaltres més enllà del reconeixement i de la defensa dels nostres. I parla de col·laboració, cooperació, suport mutu, resistències, hospitalitat, aprenentatge... Cap a on hauríem de virar per construir un nosaltres que ens portés a avançar cap a un món comú i més just?

"El llarg recorregut sempre és d'allò que creix, d'allò que generes, d'allò que desplaça els límits, no del que els defensa"

De fet, al llibre també exposa aquesta idea si vol d'esperança, quan diu que "malgrat la violència del sistema i els mercats, el triomf de la violència capitalista sobre les nostres vides mai és total. (...) El sistema no funciona, triomfa perquè s'imposa". Algú pot pensar, però, que portem moltes dècades on aquest sistema sí que s'imposa i cada cop ho fa amb més violència i més exclusió.

Publicidad

Segurament el sentit comú havia virat i l'hegemonia cultural ja havia canviat?

Amb el joc de miralls que suposo que ha fet en rellegir els textos de fa una dècada i que pot fer també el lector actual, precisament si ara estem en un moment contrarevolucionari, el 2011 destacava la reaparició de la idea de revolució "com una possibilitat que ens obliga a pensar contra els possibles que coneixem, contra els possibles de què disposem i que ens empresonen". Ens caldria eixamplar els actuals possibles?

"La primera condició per eixamplar possibles és entrar a la guerra cultural i al combat ideològic contra aquest dogma apocalíptic que ens fa percebre el present com el d'un món acabat"

Seguint amb la idea de revolució, comenta que "és una idea que s'imposa com a necessària quan se n'entreobre la mera possibilitat". Necessitem poc per creure que podem canviar les coses?

Cap al final del llibre escriu que "el nostre món és avui un món en guerra, un sistema en crisi i un planeta al caire de la destrucció", i és evident que en 10 anys això no ha millorat. Però, alhora, que "és aquí on cal aprendre a estar sense claudicar, on cal enfonsar-se i aprendre de nou a respirar". Per tant, hem d'actuar sí o sí?

"En comptes d'enfonsar-nos en la impotència ens hem de situar en la necessitat de seguir lluitant. I si no es pot, deixar pas"

Publicidad

Suposo que és molt difícil de preveure, però si d'aquí 10 anys fes una nova reedició d''Un món comú', creu que tindrem un món més fosc o, al contrari, s'hauran eixamplat els possibles?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors