Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA A jordi serra-cobo

“Estem alterant massa els sistemes naturals i entren en contacte amb l’espècie humana virus que mai hi havien estat”

El doctor en biologia i expert en ecoepidemiologia Jordi Serra-Cobo.

Barcelona-

Publicidad

En altres entrevistes ha comentat que en revistes científiques ja feia temps que s’advertia que podia produir-se una pandèmia. Quins són els elements que ho expliquen?

"Entrem de forma massiva a llocs on abans no hi havia assentaments humans i això exposa aquests nous assentaments a nous patògens

Publicidad

La desforestació és un dels elements cabdals en l’emergència climàtica, però també parla de canvis epidemiològics i d’altres impactes d’una antropització extrema. S’han trencat massa equilibris i això té conseqüències?

"El canvi climàtic, la globalització dels patògens i la situació demogràfica són tres reptes molt grans, que es potencien l’un a l’altre i fan un còctel que haurem d’abordar per la supervivència de la nostra espècie"

Publicidad

On poden generar-se aquest tipus de pandèmies? On hi ha els majors reservoris de patògens?

Què pot originar-se aquí?

"A Catalunya poden originar-se trastorns importants, si vols no tan greus [com el Covid], bàsicament pel nivell de mosquits i la quantitat de malalties tropicals que ens van arribant"

Què es pot fer per evitar hipotètiques noves pandèmies?

Segons el que explica, el que passa està connectat amb la relació que tenim amb el planeta, que alhora està molt lligada a la globalització i a un determinat model econòmic. Ens hauríem de repensar aquesta relació amb el planeta i qüestionar-nos el sistema econòmic, tenint en compte que impacta no només al medi ambient sinó també a la nostra salut?

"Ens hem de replantejar realment la nostra relació amb la natura, perquè ens hi va bona part de la nostra salut"

Publicidad

A través del seu grup de recerca és un dels participants en el projecte CONVAT, que lidera l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, per posar en marxa una plataforma de diagnòstic ràpid de coronavirus. Quins avantatges tindrà? Quan estarà a punt?

"Amb el nostre aparell s'obtindran els resultats en 20 minuts i cada test costarà 10 o 15 euros"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors