Ernest Urtasun, un ministre 'verd' per a Cultura
El portaveu de Sumar i membre dels comuns serà el ministre de Cultura al Govern de coalició pactat per Pedro Sánchez i Yolanda Díaz
Ernest Urtasun (Barcelona, 1982) serà el ministre de Cultura del Govern espanyol. És la veu oficial de Sumar des que Yolanda Díaz va avançar que seria candidata a les eleccions generals del 23 de juliol passat. Eurodiputat des del 2014, el dirigent català s'ha destacat per la defensa de la lluita contra la crisi climàtica i l'impuls de les polítiques verdes.
Abans d'aterrar al Parlament europeu com a diputat, ja coneixia els seus secrets i funcionament, ja que va ser assessor de Raül Romeva durant uns quants anys quan el dirigent català va aconseguir escó presentant-se per Iniciativa per Catalunya Verds. A aquesta formació va estar vinculat el mateix Urtasun fins a la irrupció dels comuns d'Ada Colau i la de l'anomenat espai del canvi.
Des de llavors la seva carrera ha estat completament centrada a la Unió Europea, on ha realitzat la seva feina dins del grup dels Verds fins a assolir el lloc de vicepresident. Quan Yolanda Díaz va posar en marxa el procés d'escolta per establir les bases programàtiques de Sumar, Urtasun va ser una de les seves referències principals tant en matèria internacional com en polítiques i propostes mediambientals.
La vicepresidenta segona va forjar la seva organització amb l'objectiu de convertir-la en la principal referència de l'ecologisme a Espanya, i va utilitzar el mirall dels verds europeus com a referència internacional, per la qual cosa Urtasun es va convertir en una figura molt important durant el procés d'escolta i les fases posteriors de la construcció de Sumar.
Quan Díaz va decidir que aquest espai competiria a les eleccions del juliol, va nomenar Urtasun com el portaveu de campanya. La seva primera intervenció oficial en aquest rol la va protagonitzar durant una visita amb la vicepresidenta segona a Doñana per denunciar els estralls que, segons Sumar i les principals organitzacions ecologistes, provocaria la llei de regadius aprovada pel Govern andalús del conservador Juan Manuel Moreno Bonilla en aquest espai natural.
Després de les eleccions, l'eurodiputat es va convertir en el portaveu oficial de Sumar, i marca la posició del partit cada dilluns en roda de premsa. El seu nom va sonar per primera vegada com a ministrable després de la presentació de l'acord programàtic que Pedro Sánchez i Díaz van tancar com a base per a un Govern de coalició.
Al principi se'l va situar en una cartera relacionada amb la seva militància i carrera polítiques, amb les polítiques verdes i la transició ecològica. Una de les fites aconseguides per Sumar a l'acord amb el PSOE va ser el compromís d'avançar els objectius climàtics de reducció d'emissions, així com la rebaixa dels vols domèstics amb alternativa ferroviària inferior a dues hores i mitja.
Per aquest motiu, se'l va situar al capdavant d'un eventual ministeri de descarbonització o un departament amb aquest tipus de competències que pogués controlar i fer un seguiment dels acords assolits amb els socialistes. Finalment, s'ha decidit que ocupi la cartera de Cultura, una de les més importants per a Sumar. El traspàs de cartera el portarà a terme amb un altre dirigent català, el ministre durant el final de la legislatura passada i dirigent del PSC, Miquel Iceta.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..