ERC exigirà la retirada immediata del monument franquista de Tortosa en la nova llei de memòria democràtica
Els republicans proposaran reduir el termini màxim de dos anys a un, considerant aquest cas com "especialment simbòlic"
Públic
Barcelona--Actualitzat a
ERC presentarà una esmena a la nova llei de memòria democràtica amb l'objectiu de prioritzar la retirada del monument franquista situat al riu Ebre, a Tortosa. Proposaran reduir el termini màxim de dos anys a un any, considerant aquest cas com "especialment simbòlic". Aquesta petició s'inclourà durant la tramitació del projecte de llei, que no es va aprovar en l'anterior legislatura perquè aquesta es va acabar. Els republicans han pactat amb el Govern que el text torni a ser aprovat en el Consell Executiu previst per dimarts vinent.
ERC ha expressat la seva satisfacció pel fet que la llei de memòria democràtica reprengui el seu camí, destacant que es tracta d'una norma que "porta el segell del Govern de Pere Aragonès i de les exconselleres Ester Capella i Gemma Ubasart".
A més, el grup parlamentari d'ERC insistirà que els tràmits parlamentaris es desenvolupin amb la màxima celeritat possible, "tenint en compte que només quedaven serrells per tancar la llei la legislatura passada".
Restituir la memòria de les víctimes de franquisme
A banda de l'esmena per retirar el monument de Tortosa, ERC també demana la recuperació de la memòria d'institucions que les autoritats franquistes van suprimir. En el comunicat que ha publicat aquest diumenge posa el cas de Medinyà, que va quedar annexionat a Sant Julià de Ramis. "Els republicans es mostren compromesos en apuntalar el dret d'aquests municipis, institucions o persones jurídiques públiques a ser restituïts i a recuperar la seva personalitat jurídica", han asseverat.
D'altra banda, ERC també busca ampliar per llei el reconeixement de víctimes de la dictadura a col·lectius com el poble gitano o que "es posi en valor l'opressió que el franquisme va imposar a moltes dones per raó de gènere", així com reconèixer la repressió cultural a les comunitats lingüístiques catalanes i araneses.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..