Este artículo se publicó hace 6 años.

EntrevistaMireia Vehí: “L’Estat espanyol no serà governable fins que es resolgui el dret a l’autodeterminació de Catalunya”

Mireia Vehí, cap de llista de la CUP per a les eleccions del 10 de novembre. CUP / LLUÍS BRUNET.
Mireia Vehí, cap de llista de la CUP per a les eleccions del 10 de novembre. CUP / LLUÍS BRUNET.

Barcelona--Actualitzat a

Publicidad

A l'abril vau decidir no concórrer a les eleccions espanyoles. Què ha canviat des d'aleshores? Per què ara us hi presenteu?

"Identifiquem que el PSOE no és part de la solució, sinó del problema. Amb ell hi ha hagut més presos, més hòsties i la gota que ha fet vessar el got ha estat el funeral d’estat a Franco"

Publicidad

Més enllà de tota aquesta anàlisi, no hi havia un risc d’invisibilització de la CUP si optava, novament, per no presentar-se?

Publicidad

Us emmiralleu amb el que ja vau fer el 2012, quan vau presentar-vos al Parlament per primera vegada i amb tres diputats fèieu d’altaveu de moltes lluites externes i, en certa manera, vau contribuir a canviar un cert sentit comú?

"No ens presentem al Congrés per legitimar-lo com a espai per resoldre les coses, sinó per contribuir a què l’aparell de l’Estat es desbordi i es deslegitimi"

Heu defensat que l'exercici de l'autodeterminació només vindrà per un desbordament de l'Estat o perquè la comunitat internacional forci un referèndum. Com es desborda l’Estat?

"Per a nosaltres l'Estat no és un interlocutor vàlid, perquè és incapaç d'assumir una proposta autodeterminista"

Dius que no apel·leu a una comunitat internacional que sigui la Unió Europea, sinó a organitzacions de drets humans, partits, sindicats... Aquest tipus de comunitat internacional té capacitat de forçar l’Estat a negociar?

Publicidad

"Si hi ha un exercici de desobediència civil massiu constant i allargat en el temps, que afecti els interessos econòmics de l’Estat i de la UE,  pot ser que  organitzacions  internacionals plantegin una solució democràtica"

Publicidad

Tot i la repercussió mediàtica, els aldarulls de les darreres setmanes són incomparables amb els que van viure’s a França amb les armilles grogues, per exemple, sense que s’hi generés un debat similar sobre una determinada violència. Tens la sensació que aquí hi ha un rebuig clar a la cultura de la protesta?

"La situació d’excepcionalitat és tan gran a Catalunya que hi ha un consens bastant ampli que si les lleis són injustes s’han de desobeir. I que sinó hi ha la possibilitat d’exercir un dret democràtic i legítim en un marc legislatiu, el que farem és la desobediència civil massiva"

Publicidad

La mobilització ha superat les vostres previsions?

La sentència ha estat una guspira que ha fet emergir malestars latents que van molt més enllà de la qüestió nacional i que mostren l’afartament d’una generació també amb el model econòmic?

"Les mobilitzacions arran de la sentència han deixat enrere la clivella identitària i la clivella indepes - no indepes i han agafat un component de classe"

Publicidad

Contempleu un escenari d’il·legalització de partits o entitats independentistes?

Aquesta setmana s’ha constituït, finalment, l’Assemblea de Càrrecs Electes impulsada pel Consell per la República i amb la participació de JxCat, ERC i la CUP. Arriba després que la setmana passada la CUP convoqués una Trobada de Càrrecs Electes.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors