Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA"Ens van vendre que el fill de l'obrer tenia les mateixes oportunitats, però hem descobert que no és veritat"

02/10/2019 - La periodista y escritora Anna Pacheco./ Sofía Suárez
La periodista i escriptora Anna Pacheco./ Sofía Suárez

Sara Plaza Serna

Madrid-

Publicidad

El nom del llibre és una referència del que ens deien les àvies quan érem joves. Què significa això de ser netes i per què ho has rescatat pel títol del llibre? 

El llibre mostra un cisma generacional. Els nostres pares han estat a la mateixa feina 30 anys i les seves aspiracions eren un cotxe, una casa i, si tot anava bé, una segona residència. En el nostre cas ens hem adonat que les feines que volíem tenir no existeixen o no et paguen per elles. Què fem amb aquesta frustració? Quines aspiracions podem tenir en un context de precarietat?

Publicidad

"Nosaltres ens hem de treure aquesta idea perniciosa i súper neoliberal que es busca feina per buscar una aportació moral"

Les que ens dediquem al periodisme sabem molt bé a què ens referim quan parlem de frustració. Què tal ho portes? Estàs present en molts projectes, però sempre has expressat aquesta ansietat que provoca haver d'arribar a tot per poder mig viure i ser aquí, no podem desconnectar i ens autoexigim a dir a tot que sí, encara que sigui per 50 euros.

Publicidad

"Sembla una distopia, però és una mica així, és una angoixa permanent d'haver d'estar present"

La protagonista ve d'un barri de la perifèria, estudia dret, però queda clar que no parteix des de la mateixa posició que, per exemple, la seva amiga Ane. Continuen sent les universitats espais hostils per a la classe treballadora?

Publicidad

La protagonista explica que ella volia estudiar Història de l'Art, però que el seu pare la va convèncer per a fer “una carrera de debò”. L'ombra dels pares i el nostre desig de no decebre'ls, és també un signe de classe?

"De nou, les filles i els fills de la classe treballadora ho tindran força difícil"

Publicidad

La protagonista mostra constantment condescendència cap al seu barri, els seus amics, la seva família… Ella ara es troba entre dos mons i no acaba d'encaixar en cap. Com vivim aquest sortir del barri o del poble per a estudiar?

La protagonista és també una noia que dubta constantment, que se sent culpable per gairebé tot (per no saber de música, per masturbar-se). És interessant com la culpa i la inseguretat formen part de la vida de les dones des de molt joves.

Publicidad

"Després està la qüestió del descobriment i un despertar sexual molt condicionat pel patriarcat"

Generalitzant molt, la nostra generació s'ha preocupat tard del nostre desig i el nostre plaer. Ens hem llançat al sexe i a les relacions més preocupades per agradar als nois i noies i per encadenar relacions, com li passa a la protagonista, que per gaudir i viure relacions sexo – afectives plenes i sanes. Penses que, per exemple, les noies de la generació Z tenen una relació més pròxima i natural amb el seu desig i la seva sexualitat?

Publicidad

La relació entre les dues amigues és molt contradictòria, molt basada en la competència, en la superioritat per part de la protagonista.

"Molta gent desapareix, fa una espècie de reinici i s'oblida i, per contra, hi ha gent que és capaç d'unir els dos mons"

En el llibre també està present la figura de l'àvia. Un moment una mica impactant és quan li explica com va conèixer al seu avi. D'aquí sorgeix la pregunta de com han viscut les nostres àvies, com han estat les seves vides. No les coneixem.

Etiquetes

Comentaris dels nostres subscriptors