Este artículo se publicó hace 7 años.

Entrevista a Carles Campuzano, portaveu del PDeCAT al CongrésCarles Campuzano: "Ningú pot pretendre fer efectiva cap república només amb el suport de la meitat dels catalans"

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano. Congreso.
El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano. Congreso.

Barcelona-

Publicidad

Mesos abans de l'1 d'octubre, en una entrevista a 'Crític', deia que la gent més lúcida de l'Estat era conscient que s'havien perdut massa oportunitats per seure a dialogar a fons amb les institucions catalanes i que la relació entre Catalunya i Espanya, en qualsevol escenari, mai serà la de 10 anys enrere. Considerava que hi havia un sector que tenia ganes de venjança, però el creia minoritari. Encara pensa que és minoritari?

L'èxit de l'aznarisme, que té en Ciutadans la seva expressió més depurada, té molt a veure amb la incapacitat de l'esquerra espanyola, singularment el PSOE, de confrontar un projecte alternatiu

En aquest escenari, veus possible una desescalada en el conflicte i l'obertura d'algun tipus de diàleg?

En converses formals o informals a Madrid perceps alguna voluntat real de destensionar la situació?

Publicidad

Ver vídeo

Carles Campuzano, sobre Ciutadans

La creixent pugna a la dreta espanyola entre PP i Ciutadans és un element cabdal per mantenir la repressió i que pot facilitar que s'imposi l'escola de la mà dura?

Publicidad

Com interpreta l'emergència i l'actual força de Ciutadans? Més enllà de la qüestió catalana, creu que està lligada a la irrupció d'un nou autoritarisme i un populisme de dretes que té expressions com Trump?

Ver vídeo

Carles Campuzano, sobre el dret a decidir i la democràcia a Espanya

Hem de reforçar els vincles que compartim els que entenem que són els catalans els que han de decidir (...) No hem de demonitzar el que representen els Comuns perquè no defensin la independència

Podemos, amb la defensa explícita d'un referèndum pactat per a Catalunya, va superar els cinc milions de vots fa dos anys. Ara bé, veus d'aquest entorn consideren que ara mateix amb el que ha passat no és viable l'aposta per un referèndum pactat. S'ha de tornar a posar damunt la taula?

Hi ha altres batalles entre partits, com la que mantenen Junts per Catalunya i ERC per tenir l'hegemonia en l'independentisme. Ha defensat que el sobiranisme ha de compassar els ritmes a la realitat dels fets i llegint articles seus tinc la sensació que la seva anàlisi ara mateix està més prop d'ERC que de JxCat

La república és un ideal per a la meitat dels catalans, cosa que és esplèndida però clarament insuficient

No sembla que ara mateix existeixi aquest projecte de país.

Publicidad

Ver vídeo

Carles Campuzano, sobre els reptes del sobiranisme

Troba a faltar una mirada llarga en l'independentisme?

Publicidad

Sense un projecte compartit, percebut com a just per àmplies majories del país, el sobiranisme té uns límits molt marcats

Se sent còmode amb els plantejaments d'institucionalitat a Bèlgica que fa Puigdemont?

Sempre se l'ha situat en el sector socialdemòcrata de l'antiga Convergència i ara del PDeCAT. Què pensa quan la coordinadora general del partit, Marta Pascal, diu que apujar l'IRPF a les rendes de més de 60.000 euros és un atac a la classe mitjana?

Publicidad

Ver vídeo

Carles Campuzano, sobre la democràcia

Un informe recent de la Plataforma per una Fiscalitat Justa denuncia justament que els beneficis fiscals afavoreixen especialment les rendes altes i les grans empreses. El tipus de l'impost de societats fa anys que a escala europea va a la baixa. Sembla que ens allunyem d'això que reclama. Com s'aborda un canvi?

Sempre em va semblar un error el 'tenim pressa'. És magnífic per fer propaganda per Twitter però una pèssima manera de fer política

El Partit Popular Europeu o el Liberal, on s'integra el PDeCAT, comparteix aquesta visió d'incrementar la fiscalitat a les grans empreses?

Per tant, veu la democràcia amenaçada

Publicidad

Històricament, el seu partit ha tingut una bona relació amb el teixit empresarial autòcton. No sé si amb el que ha passat a partir de l'octubre, amb el trasllat de les seus de moltes empreses, això ja és història.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors