Entra en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprofitat el llançament d'avui per anunciar el llançament d'un tercer aparell al primer semestre de 2023
ACN
Barcelona--Actualitzat a
El Menut ja ha entrat en òrbita. El segon nanosatèl·lit català ha assolit la fita a les 16:58 hora catalana d'aquest dimarts. L'aparell ha viatjat amb altres ginys a bord d'un coet de la companyia estatunidenca SpaceX llançat des de Cap Canaveral, a Florida.
El nanosatèl·lit, desenvolupat com un projecte de l'estratègia NewSpace del Govern de la Generalitat de Catalunya, s'ha enlairat a les 15:56 h. Per tant, l'ejecció del satèl·lit s'ha produït poc després d'una hora després del seu llançament.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha seguit l'operació des de la seu de l'empresa fabricant de l'aparell, la barcelonina Open Cosmos. Allà ha aprofitat per avançar que Catalunya llançarà a l'espai un tercer nanosatèl·lit al primer semestre de 2023.
El Menut formarà part del projecte OpenConstellation. Es tracta d'un conjunt de nanosatèl·lits que treballaran de forma coordinada per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la crisi energètica i els desastres naturals, entre d'altres.
Segons l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el projecte neix amb l'objectiu d'esdevenir la infraestructura "global i compartida" de satèl·lits d'observació de la Terra més gran del món. Per aconseguir-ho, organitzacions espacials de tot Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits.
Des de la Generalitat afegeixen que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació "cabdal" per incidir en aspectes clau de la gestió del territori. Es tracta d'aspectes com l'anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d'incendis forestals i la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural, entre d'altres.
Paral·lelament, l'Executiu també espera que el llançament dels nanosatèl·lits augmenti la projecció de l'ecosistema espacial català i la seva connexió amb altres pols d'innovació.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..