Este artículo se publicó hace 8 años.
Entitats socials veuen "obsolet" l'actual model d'atenció als ancians
La Taula del Tercer Sector veu necessitats socials "que l'administració no arriba a satisfer".
Barcelona-
La Taula d'entitats del Tercer Sector Social considera que el model d'atenció als ancians ha quedat "obsolet" i no s'ajusta a les necessitats i preferències actuals, per la qual cosa ha apostat per reforçar els recursos alternatius a les residències i l'atenció a domicili, així com una cura més comunitària i personalitzada. Així ho recull un informe presentat aquest dijous, que alerta que la poca adequació de l'atenció als més grans i la falta de coordinació entre serveis genera ingressos hospitalaris i despeses sanitàries que serien "evitables", ha explicat en un comunicat la federació, que agrupa 3.000 entitats socials.
Una de cada quatre visites a urgències el 2016 a Catalunya la van fer persones majors de 65 anys, entre les quals destaca una elevada xifra d'usuaris "hiperfreqüentadors", que fan moltes visites a urgències, sobre les quals han afegit que moltes podrien reduir-se. L'informe constata una oferta inferior a la demanda tant en places públiques de residència com en models residencials alternatius -com centres de dia, habitatges amb serveis i cohabitatge sènior-: "Hi ha una necessitat social que l'administració pública no arriba a satisfer".
Sobre les residències, el document recull que l'empresa privada és el principal proveïdor de places (el 59% del total), seguida de les entitats socials (24%) i, en últim lloc, de l'administració pública (17%), que té llistes d'espera "massificades", amb molta més demanda que oferta. Als centres de dia es reprodueix aquesta majoria de caràcter mercantil, sent privats 535 dels 890 centres que hi ha a Catalunya, mentre que 206 són públics i 149 d'iniciativa social, explica l'informe, titulat Escolteu-me. L'Atenció centrada en la persona en el suport al procés d'envelliment.
Les tasques de cura recauen "majoritàriament en les famílies": el 71,4% de les persones dependents a l'Estat reben l'atenció familiar de manera principal, però aquesta realitat evoluciona a mesura que canvia l'estructura familiar. La falta d'ajudes públiques per a la contractació de treballadors domèstics que cuidin els més grans ha donat lloc a un increment de l'economia submergida en aquest àmbit, amb situacions d'abusos cap als treballadors i els ancians.
L'informe conclou que hi ha una necessitat d'actuar per prevenir la deterioració donant protagonisme als ancians, perquè tinguin "un paper real" en la presa de decisions al centre en el qual viuen, mentre que ha defensat que l'atenció a domicili podria augmentar la seva qualitat de vida, reduir les taxes d'hospitalització i reduir o retardar l'ingrés a residències. També constata la necessitat de repensar el model d'atenció als ancians, en el marc d'una societat que veu augmentar el nombre d'ancians, i recull que a Catalunya hi ha almenys 294.400 persones majors de 65 anys que viuen soles, entre les quals 175.000 ho fan sense desitjar-ho, segons dades de l'entitat Amics de la Gent Gran.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..