Este artículo se publicó hace 2 años.
Els sindicats de l'ensenyament convoquen cinc dies de vaga contra l'avançament del curs escolar
La reunió amb el conseller Gonzàlez-Cambray deprés de l'ocupació de la conselleria d'Educació ha acabat sense acord. Se suma a la convocatòria de vaga pel 23 de març que més d'hora han fet la Intersindical-CSC, la COS i el SEPC per la resposta "buida" d'Educació a la sentència del 25% de classes en castellà
Públic
Barcelona-Actualitzat a
El món de l'ensenyament viu un moment de convulsió. Els sindicats han convocat cinc dies de vaga el març contra l'avançament del curs escolar, després que la reunió amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hagi acabat sense acord. La trobada s'ha celebrat després que el conjunt de sindicats ocupessin la seu del Departament aquest dijous en protesta pel nou calendari escolar i alguns hi passessin la nit. Gonzàlez-Cambray ha assegurat que tot i que estan oberts al diàleg, el Govern no es farà enrere en la seva proposta.
Cambray ha assegurat que tot i que estan oberts al diàleg, el Govern no es farà enrere
A més de la vaga de cinc dies, els sindicats han advertit que no començaran el curs vinent si Educació no es mou de la seva postura i segueix amb la seva "política immobilista".
Per la seva banda, en declaracions als mitjans després de la reunió, Gonzàlez-Cambray ha lamentat que alguns delegats sindicals hagin passat la nit a les dependències del departament, titllant-ho "d'ocupació molt poc justificada i molt poc raonable". A més, ha reiterat que no retiraran l'avenç del calendari escolar.
"Diàleg, diàleg i diàleg. Mà estesa com sempre hem fet, sempre que ens ho han demanat ens hem reunit per parlar del que calgui. Entre tots, al Consell Escolar i en una taula sindical la setmana que ve", ha defensat.
La reunió entre les dues parts ha durat aproximadament una hora i ha arribat després de dies de crítiques creuades. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat que no desconvocaran la vaga si la conselleria no entra a negociar diferents àmbits, entre els quals el calendari escolar, que hauria estat la gota que ha fet vessar el got.
Algunes de les altres reivindicacions són arribar al 6% del PIB en inversió, recuperar el poder adquisitiu, els nous currículums, el decret de plantilles, aconseguir una negociació real, l'estabilització del personal interí i laboral, l'FP pública i de qualitat i l'equiparació salarial. També reclamen la dimissió del conseller.
Sobre el calendari en concret, ha insistit que s'ha fet la proposta sense negociar-la, el que ha considerat una actitud "impositiva". El sindicats esperen rebre el suport de la resta de la comunitat educativa en aquesta mobilització ja que sostenen que els punts que reclamen afecten a tothom.
Mobilització contra el 25% de castellà
Això se suma a una altra convocatòria de mobilització. La Intersindical-CSC, la COS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat aquest divendres la comunitat educativa a fer vaga el proper 23 de març en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà i "en defensa d'una educació pública i íntegrament en català". Al seu parer, aquesta sentència és una "peça més de l'estratègia" de l'Estat contra "l'eix vertebrador dels Països Catalans, la llengua pròpia". Però a més, han criticat la Generalitat per donar com a resposta una "corrua de paraules buides". De fet, acusen el departament de voler "liquidar" la immersió amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments.
Segons els convocants, l'administració "no només s'ha mostrat incapaç de defensar l'escola catalana, sinó també de destinar-hi els recursos necessaris per assegurar l'aprenentatge i la integració de tots els alumnes en un marc de cohesió i igualtat". És més, asseguren que amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments es pretén "flexibilitzar" la immersió en funció del context ambiental, és a dir, "liquidar-la trenta anys després que entrés legalment en vigor".
També critiquen que el departament hagi tirat endavant un reguitzell de canvis i mesures "decidides de manera unilateral i sense cap voluntat de negociació", com l'avançament del calendari.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..