Els salaris de les dones haurien de créixer gairebé un 25% per igualar-se als dels homes
Segons un informe del Departament d'Empresa i Treball, el 2021 les dones van cobrar de mitjana 6.196 euros anuals menys que els homes. CCOO reclama propostes polítiques amb perspectiva feminista per revertir les desigualtats salarials per raons de gènere
Barcelona-
La bretxa salarial a Catalunya continua trepitjant econòmicament les dones: els salaris de les dones haurien de créixer gairebé un 24,8% per igualar-se als dels homes. És el càlcul que ha fet CCOO a partir de les dades de l'Enquesta d'Estructura Salarial, elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Segons aquest informe, el 2021 les dones van cobrar de mitjana 6.196 euros menys a l'any que els homes. El salari mitjà dels homes va ser de 31.212 euros bruts, mentre que el de les dones va ser de 25.015. Tot i això, si ho comparem amb deu anys enrere, la bretxa salarial de gènere ha diminuït de manera general.
Per edats, la bretxa salarial entre els menors de 25 anys va disminuir entre 2020 i 2021 (del 20,5 al 18,9%). En canvi, va augmentar en els grups d'edat d'entre 25 i 54 anys, en especial dels 35 als 44 anys (del 23,2 al 25,1%), "coincidint amb el moment d'arribada de la maternitat i l'augment del treball reproductiu", destaca CCOO.
La dada és especialment preocupant quan ens fixem amb la nacionalitat de la dona. Segons assenyala CCOO, el salari d'una dona migrant hauria de créixer un 61,4% per arribar a cobrar el que cobra de mitjana un home amb nacionalitat espanyola.
Més polítiques amb perspectiva feminista
Segons el Govern, aquesta diferència s'explica per "un creixement de l'ocupació masculina en la indústria, les activitats terciàries i les ocupacions amb salaris més elevats". El secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha destacat que, "malgrat tractar-se de la segona xifra més baixa, la bretxa salarial s'ha de revertir". Vinaixa ha destacat que es treballa amb mesures concretes, com l'increment d'actuacions de la Inspecció de Treball de Catalunya.
Davant aquestes dades, CCOO reafirma que es necessiten propostes polítiques amb perspectiva feminista, que incorporin la medició acurada sobre de quina manera impacten les mesures i la legislació de manera diferent en les dones. "És prioritari un pacte integral de cures que reivindiqui el dret a ser cuidat i cuidada i que dignifiqui les tasques dels sectors laborals implicats, massivament feminitzats", afirma el sindicat.
Reclamen la necessitat que els homes s'incorporin al sector de les cures, així com feminitzar els sectors laborals masculinitzats, transformant-los en espais segurs per a les dones. També exigeixen que la reducció de la jornada laboral estigui lligada a unes polítiques de corresponsabilitat que equilibrin la distribució de la càrrega de les cures i les tasques domèstiques.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..