Este artículo se publicó hace 2 años.
Els primers pressupostos de Collboni prioritzen l'habitatge i eleven taxes a creuers i pisos turístics
La proposta del govern municipal contempla 3.735 milions d'euros, un 3,9% més que l'any en curs. Els comptes també eliminen la bonificació del 75% de la taxa de terrasses
Aleix Camprubí i Pont
Barcelona-
L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts la proposta inicial de Pressupost per a 2024, que contempla 3.735 milions d'euros i una inversió de 905 milions, amb prioritat pel parc públic d'habitatge. Es tracta d'un 3,9% més que el pressupost de l'any en curs, un increment de 140 milions respecte del d'aquest 2023. És el més alt dels que ha tingut mai Barcelona, amb un volum que representa prop del 4% PIB de la ciutat, un augment del 14% des del 2018.
El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha defensat la proposta "sòlida, solvent, responsable i ambiciosa", en una roda de premsa de presentació aquest dimarts. Entre les propostes del govern socialista de Jaume Collboni destaca especialment l'augment de la tarifa dels creuers amb escala de menys de 12 i dels HUT's, els habitatges d'ús turístic, passant dels 3,25 euros que preveu el recàrrec municipal als 4 euros.
"Es proposa avançar en la fiscalitat del turisme vinculada a activitats que tenen menys retorn social i més impacte a través del recàrrec municipal" de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics (IEET), detalla la nota del consistori. Amb aquesta modificació, el conjunt de la fiscalitat associada a l'activitat turística passaria a ser el tercer ingrés propi de l'Ajuntament amb una recaptació total estimada de 95 milions.
Encara en el capítol de les ordenances fiscal, també destaca la desaparició de la bonificació del 75% de la taxa de les terrasses que es va introduir com una mesura extraordinària el 2020. El canvi es pren "atesa la finalització de la situació d'excepcionalitat per la Covid-19", i ara es proposa introduir un nou escalat progressiu a la taxa en funció del nombre de taules de la terrassa.
905 milions d'inversions
La inversió total prevista l'any vinent a la ciutat arriba als 905 milions, segons aquest projecte. A la pròpia de l'Ajuntament amb 777,6 milions, se li sumen els 127,3 milions corresponents a les actuacions que es faran a través de BSM i de l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). La construcció i ampliació del parc públic d'habitatge és una "política prioritària" amb 152,7 milions d'inversió.
D'altra banda, destaquen la transformació de la Rambla (amb 8 dels 48 milions), la cobertura de la Ronda de Dalt (5 dels 33 milions) o el Pla de Barris (30 milions), que són apostes destacades al llarg del mandat. També cal remarcar la "consolidació" de les polítiques socials i de lluita contra el canvi climàtic, segons defensa la nota de l'Ajuntament.
El projecte preveu un "increment notable" de la inversió municipal, "gràcies a un major estalvi brut", preveient destinar un 17% dels ingressos corrents a inversions, i també gràcies a un "creixement contingut de la despesa corrent". L'endeutament es manté "estable" i se situa al voltant del 32% dels ingressos corrents.
Pel que fa al conjunt d'ingressos corrents es preveu que creixin amb un volum de 314 milions gràcies a la liquidació definitiva de la participació en els ingressos de l'Estat i l'increment de la recaptació del recàrrec municipal i de l'IEET. Pel que fa a la despesa corrent es preveu un "creixement contingut" dels recursos disponibles, fins a arribar a 2.868 milions, un 4,3% més que aquest any.
Diàleg en marxa
La proposta pressupostària ha estat fins ara compartida amb la resta de grups municipals en rondes de converses. El Govern vol obrir un procés de diàleg, i es preveu portar conjuntament a la Comissió d'Economia i Hisenda del mes d'octubre l'aprovació inicial del pressupost 2024 i l'aprovació provisional de les Ordenances Fiscals 2024. El govern socialista té 10 regidors i necessita la majoria absoluta de 21 o més vots favorables que contraris per aprovar els comptes.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..