Este artículo se publicó hace 5 años.
Els presos polítics demanen poder passar el confinament pel coronavirus a casa però el Govern espanyol ho descarta
Una instrucció d'Institucions Penitenciàries, òrgan depenent del Ministeri de l'Interior, ha obert la porta a què els reclusos que disposen del tercer grau puguin ser enviats a casa per poder gestionar a les presons la crisi sanitària del Covid-19. L'ordr
Barcelona--Actualitzat a
Els presos polítics catalans han manifestat la seva voluntat de poder ser traslladats als seus domicilis particulars en les pròximes hores per poder passar el confinament per la crisi sanitària del coronavirus amb les seves famílies. L'esperança d'aquesta possibilitat s'ha obert després d'una confusa ordre dictada en les darreres hores per Institucions Penitenciàries, organisme dependent del Ministeri de l'Interior, per la qual es facilita que els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau o, en principi, també aquells als quals s'aplica el règim de flexibilitat de l'article 100.2, puguin quedar-se a les seves cases sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per a dormir.
Finalment, el Ministeri de l'Interior ha indicat aquest dijous que els interns que surten de la presó en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari han de tornar a dormir a la presó malgrat l'ordre de confinament, i ha deixat en mans de les juntes de tractament de cada presó la decisió sobre el tercer grau. Els presos independentistes i la resta d'interns que surten mitjançant aquest article, per tant, no poden quedar-se a casa seva per la crisi del coronavirus, però sí que ho poden fer els interns classificats en tercer grau.
Entre els presos que tenen atorgat el 100.2 es troben els líders polític i socials de l'independentisme català condemnats pel Tribunal Suprem. Malgrat que en el cas de Catalunya les competències pertanyen a la Generalitat i les desenvolupa el Departament de Justícia, fonts de la conselleria asseguren que no s'oposaran a què els reclusos catalans tinguin les mateixes mesures preventives que els de la resta de l'Estat i per tant això inclou els presos polítics.
Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que, per l'Estat d'Alarma, els dirigents independentistes s'havien confinat en els seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s'havien suspès les sortides en virtut del règim de flexibilitat del qual gaudeixen tots. Només Jordi Cuixart va sortir encara dilluns per fer gestions imprescindibles per la marxa de la seva empresa, on realitza les tasques contemplades en el règim de segon grau del 100.2.
Cap pres polític afectat pel coronavirus
La situació ara mateix dels presos polítics catalans és de restricció màxima de moviments fora de la cel·la com a mesura de protecció a l'igual que la resta de reclusos. Però no consta que cap d'ells hagi estat infectat per la malaltia. Josep Rull va ser aïllat diumenge passat al Centre Penitenciari de Lledoners per haver estat en contacte amb un positiu de coronavirus. Però l'exconseller va donar negatiu en el test del coronavirus i va sortir de la infermeria de la presó on estava aïllat. En un tuit, va agrair les mostres de suport i va explicar que segueix l'evolució de la situació de la pandèmia "amb preocupació". Amb tot, assegurava que veu un Govern "que informa i treballa amb rigor" i demana seguir les recomanacions de l'executiu i quedar-se a casa. Rull, que no tenia símptomes, va comunicar a la direcció del centre penitenciari que havia estat en contacte amb un positiu "per responsabilitat i precaució". L'expresident de l'ANC Jordi Sànchez també va ser aïllat a la infermeria de Lledoners per haver estat en contacte amb un possible cas de coronavirus i el seu test també va donar negatiu.
L'únic positiu de coronavirus confirmat entre la població reclusa que hi ha hagut fins al moment ha estat a Brians 2, fet que ha obligat a aïllat un mòdul amb 105 presos. Entre els professionals, n'hi ha un de positiu i sis sospitosos.
La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries del Ministeri de l'Interior ha remès un ofici que desenvolupa el reial decret de l'estat d'alarma per a què siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d'inserció social (CIS) les que estudiïn "individualment" la possibilitat de la reclusió domiciliària durant la crisi del Covid-19. Com a mesura de seguretat s'usaria el control telefònic des del domicili si no hi hagués polseres telemàtiques suficients, com s'ha fet ja amb anterioritat.
Son les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l'ús de l'article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet recórrer a les polseres telemàtiques. Si no es disposa d'aquestes polseres, es pot utilitzar el control telefònic per a comprovar que l'intern es troba en el seu domicili, segons precisen les fonts penitenciàries.
"Durant aquest temps", diu l'ofici, "cada centre establirà els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns". També es fa esment al compromís de l'intern a romandre en el seu domicili i "únicament sortir per a realitzar les activitats expressament relacionades amb l'article 7 del Reial decret 463/2020", el que va declarar l'estat d'alarma.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..