Público
Público

Els presos de JxCat defensen l'abstenció per facilitar la investidura de Sánchez

Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull envien una carta de set pàgines a la direcció de la formació per exposar els seus arguments. En canvi, l'entorn de Puigdemont es decanta pel "no" a Sánchez, amb el president Torra com a màxim exponent.

Jordi Sànchez i Laura Borràs a la sortida del registre del Congrés - EFE

PÚBLIC

Moviment important dins de Junts per Catalunya (JxCat) que demostra el debat intern que viu ara mateix la formació. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, els tres dirigents del partit que estan a la presó, són diputats suspesos al Congrés i esperen la sentència del Tribunal Suprem pel judici del Procés, s'han posicionat a favor de l'abstenció per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern. Segons ha avançat Nació Digital, ho han fet a través d'una carta de set pàgines adreçada a la direcció de JxCat en què exposen arguments favorables a la seva opció.

La posició del partit no és ni de bon tros monolítica sobre la qüestió. L'entorn de l'expresident Carles Puigdemont és majoritàriament partidari de votar "no" a Sánchez si no hi ha cap gest per avançar cap a una solució acordada del conflicte català. El principal representant d'aquesta posició és el successor de Puigdemont al capdavant de la Generalitat, Quim Torra, i les diputades al Congrés Laura Borràs i Míriam Nogueras.

En canvi, entre els partidaris de decantar-se per l'abstenció -i facilitar la reelecció del líder del PSOE- s'hi troben, a més dels tres dirigents empresonats, el president del PDeCAT, David Bonvehí, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que en les últimes setmanes ha recuperat protagonisme polític. Puigdemont, per la seva banda, seria més partidari del "no" a Sánchez, tot i que no tanca la porta a que es produeixi un debat dins la formació per decidir què fer. En concret, la setmana passada en una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va manifestar que "prefereixo que, a Madrid, hi hagi algú que no tingui l'obsessió d'aplicar un 155 permanent".

Els sectors del partit que rebutgen qualsevol gest cap a Sánchez argumenten, en canvi, que no hi ha hagut cap gest per avançar cap a algun tipus de solució política del conflicte i que la repressió cap a l'independentisme contínua, com ha demostrat el judici al Procés i, tot, el paper desenvolupat en ell per la Fiscalia. A més, membres de JxCat al Govern afegeixen que ni tan sols s'ha aixecat el control financer de les institucions catalanes per part de l'Estat i, per tant, no pot fer-se un gest "gratis" cap a Sánchez.

En qualsevol cas, JxCat està encara lluny de prendre una decisió definitiva i en les pròximes setmanes es preveuen diverses reunions per aclarir la situació. De fet, aquest mateix dijous se n'ha celebrat una a la presó de Lledoners -en la qual es troben gairebé tots els presos polítics-, amb la participació de Sànchez, Rull, Turull i el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn i membres del grup parlamentari de JxCat. El centre penitenciari serà escenari de noves trobades en els dies vinents en què es debatrà a fons què fer a Madrid.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?