Este artículo se publicó hace 7 años.
Els llogaters s'organitzen contra "l'abús immobiliari"
Neix el Sindicat de Llogaters i Llogateres, que demana la derogació "immediata" de la llei d'arrendaments del PP i mesures contra la "bombolla dels lloguers".
Carles Bellsolà
Barcelona-
"Els contractes s'acaben i ens fan fora dels nostres barris, però hem dit prou". Això és el que proclama el flamant Sindicat de Llogaters i Llogateres, una nova organització que té com a doble objectiu defensar els drets dels llogaters d'habitatge de la ciutat de Barcelona i pressionar per aconseguir solucions a "l'abús immobiliari", i que es presentarà en públic el proper divendres al Casinet d'Hostafrancs.
"Els propietaris sempre han estat organitzats, i ja era hora que ens organitzéssim nosaltres", ha explicat el portaveu del sindicat, Jaime Palomera, en roda de premsa aquest dimarts. L'organització constata que "som al mig d'una bombolla de lloguer", especialment a la ciutat de Barcelona. Una bombolla de "pujades de preus sense fonament" i de "desproporció absoluta entre els ingressos de les famílies i els preus dels lloguers", i "d'extracció de recursos" mitjançant l'especulació, segons han denunciat.
Defensa i reivindicació
L'organització pretén treballar en una doble vessant. En primer lloc, a la manera d'un sindicat tradicional, donant suport als seus afiliats -que hauran de pagar la mòdica quantitat de 30 euros l'any- en forma d'assessorament i defensa legal o de "mediació" amb els propietaris. Però també com a plataforma purament reivindicativa.
"Cal mobilització al carrer", ha proclamat Palomera, que ha assenyalat que el Sindicat de Llogaters i Llogateres vol ser un "col·lectiu autònom", tot i que buscarà la unitat d'acció amb d'altres entitats en defensa de l'habitatge, de Catalunya i de la resta de l'Estat. "El marc legislatiu és d'àmbit estatal", ha recordat Palomera, abans de precisar que, no obstant això, també pressionaran les administracions local i autonòmica perquè "també s'hi poden fer moltes coses a aquests nivells".
El nou sindicat es presenta amb una sèrie de reivindicacions molt concretes. Demanen a les administracions "mesures de control de preus" i "creació d'un veritable parc públic d'habitatges", així com que aquestes "privilegiïn l'ús residencial" dels habitatges, per davant de l'ús "especulatiu o turístic", segons ha detallat la també portaveu de l'entitat Irene Sabater. I, per sobre de tot, exigeixen la "derogació immediata" de la Llei d'Arrendaments Urbans que va aprovar el Govern del PP el 2013. Una llei que va rebaixar el període mínim dels contractes de lloguer de cinc a tres anys, així com va reduir els terminis i requisits dels propietaris per rescindir els contractes.
Vaga de lloguers
Per aconseguir aquests objectius, l'organització contempla qualsevol forma de pressió. "Davant d'una llei il·legítima, usarem tots els mitjans al nostre abast, i això vol dir tots", ha afirmat Palomera. Uns mitjans entre els quals també es contempla una "vaga de lloguers". L'entitat ha precisat, no obstant, que abans d'impulsar una mesura d'aquestes característiques han de comprovar les seves forces i la "massa crítica" d'afiliats que puguin aconseguir. "Hem de ser molts i moltes", ha insistit la igualment portaveu del col·lectiu Lourdes García.
Els portaveus del sindicat han carregat també contra les administracions -en general-, a les quals acusen de ser "corresponsables" de la situació actual, i de "vulnerar el seu mandat constitucional" en matèria de dret a l'habitatge, en paraules de Sabater. A la vegada, però han buscat complicitat amb l'Ajuntament de Barcelona, a qui han demanat "valentia i decisió" per prendre mesures per protegir l'habitatge.
Els efectes "invisibles" de la bombolla
"Només aquest any s'acaben més de 40.000 contractes a Barcelona", ha afegit Sabater. L'activista ha assenyalat que cada dia s'executen "nou desnonaments" a la ciutat, dels quals un 83% són de famílies que viuen de lloguer. També ha cridat l'atenció sobre els "desplaçaments invisibles que no surten a les estadístiques". És a dir, els "moviments" de llogaters que es veuen obligats a "abandonar els seus barris" o la pròpia ciutat, o a "viure en pisos compartits 'sine die'. "Els salaris baixen però els preus del lloguer es disparen", han lamentat els activistes.
A la vegada que demana a les administracions mesures per contenir els preus dels lloguers, l'entitat rebutja d'entrada els ajuts al lloguer, perquè "s'ha demostrat que contribueixen a augmentar els preus", segons ha afirmat Palomera, que ha recordat el precedent de la renda d'emancipació juvenil. Igualment, el sindicat és escèptic amb mesures com la que ha posat en marxa la Generalitat per crear un índex de referència del preu dels lloguers, si no són d'obligat compliment. En aquest sentit, Palomera ha recordat el precedent de Berlín, on "els preus no van començar a baixar fins que no es va convertir en vinculant l'índex de referència".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..