Este artículo se publicó hace 3 años.

entrevista a tània verge, consellera d'igualtat i feminismes

"Els homes han d'aprendre a deslegitimar aquelles violències quotidianes que es troben en el dia a dia"

La consellera Tània Verge en un moment de l'entrevista. Francesc Peris

Emma Pons Valls

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

Porta sis mesos al capdavant de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, de nova creació. Quin balanç en fa?

Publicidad

Els pressupostos per a 2022 ha dit que són "els més feministes" que ha tingut la Generalitat. Quines són les principals fites que permetran assolir?

Com diu, augmenten molt els recursos destinats a les violències masclistes. Servirà per posar-hi fre?

Publicidad

"Cal reforçar la coordinació entre departaments per evitar la violència institucional"

Volen també feminitzar les polítiques del conjunt del Govern. Un exemple és l'anunci recent d'un estudi per evitar la revictimització en l'atenció de les víctimes de violència masclista per part dels Mossos. Es tracta d’una feina ingent per fer en un mandat. Quins són els principals eixos sobre els quals treballen per fer-ho possible?

Publicidad

Creu que en el termini d'aquest mandat es podria erradicar aquesta violència institucional?

"En el dia a dia de l'acció de govern les coses funcionen i els projectes estan tirant endavant"

Quin li agradaria que fos el titular quan finalitzi el seu mandat?

Vostè no estava dins de les institucions abans de començar aquesta etapa. Com porta el pas de l’acadèmia a la política institucional?

Publicidad

Forma part d’un govern de coalició amb desavinences entre els socis, ho hem vist un altre cop aquesta setmana amb motiu dels pressupostos. Creu que això afecta la tasca de l’executiu?

El feminisme afronta debats en el seu interior. Hi ha hagut divergències en la posició respecte el treball sexual i sobre les persones trans, per exemple. Quin creu que ha de ser el rol de les administracions respecte els debats que hi ha al carrer?

"No hi ha cap mena de posicionament possible que no passi per seguir aprofundint en la garantia de drets de les persones trans"

Publicidad

S’ha començat a resoldre la inequitat territorial en l’accés a l’avortament al territori. Quins són els principals obstacles que hi ha ara mateix per garantir-lo al conjunt de Catalunya?

Més en concret sobre el dret a l'avortament, com s'està gestionant la relació amb els centres que reben finançament públic, que als seus patronats tenen representada a l'Església i presentaven obstacles de cara a practicar-ne?

Més enllà d'això, una de cada tres dones es paguen el seu avortament a Catalunya, tot i ser gratuït per llei. Com es vol revertir?

Publicidad

Amb l’auge del feminisme hi està havent també un creixement d’actituds, discursos i accions antifeministes, LGTBIfòbiques, també entre el jovent. Com ho han de fer les administracions per a interpel·lar a tothom?

"Sempre que s'avança en la consecució de drets sorgeixen moviments contrareaccionaris"

I un cop acabada l'etapa educativa?

Davant de casos d'agressions sexuals o LGTBIfòbiques trobem a vegades un discurs punitivista a l'alça, del qual vostè se n'ha manifestat en contra. Quins són els seus perills?

"Mai cap discriminació o desigualtat estructural i en últim terme violències es resol només via penal"

Publicidad

Com quines?

Dins de les institucions i els partits s'han vist casos d'assetjament sexual. Recentment l'exdiputat de JxCat Eduard Pujol va ser restituit de militància en no tirar endavant la denúncia via judicial. Creu que s'està avançant correctament en la detecció i sanció d'aquests casos?

"Tots els protocols existents davant de l'assetjament sexual a la Generalitat i al món local s'han d'actualitzar"

Publicidad

Comentaris dels nostres subscriptors