Este artículo se publicó hace 4 años.
Els gironins han pagat un sobrecost d'un milió anual per l'aigua durant dues dècades per les irregularitats d'Agissa
Després que la CUP denunciés el cas fa uns anys, un jutjat acaba d'aixecar el secret de sumari de la instrucció, que posa de manifest diverses maniobres del soci privat d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià per perjudicar la part pública -els tres ajuntaments
acn | públic
Barcelona-
L'aixecament del secret de sumari en la causa oberta per les irregularitats en la gestió d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) ha servit per constatar que els habitants dels tres municipis van pagar un sobrecost d'un milió d'euros anuals durant dues dècades pel subministrament, segons ha avançat la Ser. Agissa era una societat de capital mixt, participada pels ajuntaments dels tres municipis i la societat privada Girona SA, que en controlava el 80%. Al seu torn, Girona SA està formada per Aqualia -societat del grup constructor i de serveis FCC-, Agbar i Caixabank.
La CUP Girona, que va denunciar el cas el 2015, sosté que la instrucció constata que Girona SA i els seus dirigents van "carregar despeses irregulars per fer aparèixer aquest servei públic com a deficitari" però, en realitat, "aplicaven sobrecostos totalment injustificats, algunes vegades inexistents i altres que es refereixen a serveis de luxe, que mai podrien haver-se repercutit en la gestió d'aquest servei públic essencial".
Arran de la denúncia de la CUP, el jutjat d'instrucció 2 de Girona va acabar obrint diligències per un delicte d'apropiació indeguda i va prendre declaració com a investigats a dos exdirigents, Narcís Piferrer i Xavier Ballell. Segons la investigació, els dos directius van maniobrar per enriquir el soci privat, Girona S.A., en detriment d'Agissa.
L'any 2017, després de diverses diligències inspectores, el jutjat va acordar posar Agissa sota administració judicial i apartar així de la gestió del seu dia a dia Girona SA i els seus directius. "La contundència del jutjat en la adopció d'aquesta mesura cautelar ja feia entreveure l'existència de seriosos i greus indicis delictius en la administració d'Agissa per part dels seus gestors", apunta la CUP en un comunicat conjunt amb Independents per Salt i Poble Actiu de Sarrià de Ter.
Pagament de despeses personals
Una primera anàlisi de l'Agència Tributària fet abans que la causa es decretés secreta ja recollia un seguit d'irregularitats en la gestió. En concret, apuntava que els directius havien carregat a l'empresa "despeses personals" com pernils, lots de Nadal o estades de luxe en hotels de quatre estrelles. També concloïa que Girona SA havia cobrat "centenars de milers d'euros" en factures per serveis no prestats (arribant a deixar d'invertir un total d'11,1 milions) i que havia declarat uns beneficis molt inferiors als reals simulant que el servei era "deficitari".
La CUP Girona, Independents per Salt i Poble Actiu de Sarrià de Ter celebren que finalment s'hagi aixecat el secret de sumari del cas, però tot i exercir d'acusació popular encara no ha pogut accedir al contingut de les actuacions. Tot i això, remarquen que el mateix informe apunta la manca de control per part dels ajuntaments al llarg de tots aquests anys, fins i tot durant la darrera pròrroga. "El seu desinterès i desídia en la supervisió de l'empresa mixta, i la contravenció, per tant, de les seves obligacions més essencials amb relació al servei públic de l'aigua, han possibilitat la comissió de les actuacions que s'estan investigant", critiquen els partits.
Municipalització en marxa
L'Ajuntament de Girona també ha emès un comunicat on assegura que està analitzant "a fons" tota la documentació que forma part del sumari del cas per defensar els interessos municipals. L'equip de govern remarca que, previ a la denúncia de la CUP, les irregularitats es van començar a destapar amb les auditories que l'ajuntament, encapçalat per l'aleshores alcalde Carles Puigdemont, va encarregar l'any 2012 "per conèixer a fons la situació de l'empresa davant dels dubtes suscitats".
El 2016 els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter es van personar en el procés com a acusació particular i, segons exposen al comunicat, seran "ferms en la defensa dels interessos municipals i de la ciutadania, per resoldre els possibles danys i perjudicis que Girona SA hagi pogut causar si així es demostra".
En paral·lel a la causa judicial, els ajuntaments han avançat en el procés de municipalització del servei amb la "voluntat clar" d'apostar per un model de gestió directa per "poder donar el millor servei possible a la ciutadania": "Els consistoris es troben en la fase final d'aquest procés, que culminarà els propers mesos". L'Ajuntament de Girona subratlla que "fa anys" que la gestió del servei es va desvincular de Girona SA i que, en els passos cap al nou model, properament el servei d'aigües abandonarà la seu actuat del carrer Ciutadans.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..