Els galls autòctons del Penedès protagonitzen una fira d’origen medieval
La Fira del Gall arriba a la seva 360a edició convertida en una de les cites gastronòmiques més importants del país
Judith Vives
Periodista
Barcelona--Actualitzat a
Poques fires a Catalunya poden presumir de tenir una tradició més que centenària. Al Penedès, la Fira del Gall de Vilafranca se celebra ininterrompudament des de fa prop de quatre segles. Aquesta fira d’arrel medieval arriba aquest any, ni més ni menys, que a la seva edició número 360. “És una fira molt consolidada i amb molta tradició, que té com a protagonista un producte autòcton, el gall negre del Penedès, amb moltes activitats paral·leles”, explica la regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu.
El Gall del Penedès és una raça autòctona de la varietat Penedesenca Negra millorada, provinent de la raça Penedesenca Tradicional. Està reconegut amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), una denominació de qualitat regulada a nivell europeu que identifica productes autòctons i que és garantia de traçabilitat.
A diferència dels pollastres que trobem habitualment a les botigues i mercats, la carn del Gall del Penedès destaca per la seva qualitat i sabor únics: prové d’un tipus d’au autòctona de creixement lent, que tarda entre 3 i 4 mesos a engreixar-se, mentre que un pollastre convencional ho fa en només 28 o 30 dies. A més, aquests galls “es crien a l’aire lliure i amb una alimentació especial, a base de cereals, lleguminoses i pinyol de raïm”, segons explica Enric Ferré, president de la IGP Gall del Penedès i un dels quatre criadors d’aquesta varietat autòctona amb denominació d’origen que existeixen avui en dia a la comarca.
Un producte típic del Penedès
El Gall del Penedès forma part de la cuina de la zona des de temps immemorials. És tradicional, a Vilafranca i la resta de la comarca, fer aquest pollastre rostit per Nadal, i és per això que la fira se celebra sempre pels volts d’aquestes festes. Aquest any, la Fira del Gall del Penedès se celebra el cap de setmana del 21 i 22 de desembre al Parc de Sant Julià i al Pavelló Firal de Vilafranca del Penedès, si bé a tota la ciutat s’hi faran activitats relacionades.
Aquesta és una fira a la que, segons diu Gemma Romeu, “no cal fer-hi grans canvis”, perquè des dels seus orígens ha tingut com a eix central la venta de gall negre del Penedès. Tradicionalment la gent hi anava a buscar el gall i fer-lo matar per poder-lo menjar durant les festes. A les cases de Vilafranca i els entorns, és típic cuinar-lo en un tipus de cassola que s’anomena greixonera. Un dels canvis sociològics que s’ha detectat recentment és que cada vegada és més la gent que, enlloc d’anar a la fira a buscar el gall per matar-lo, el que volen és el gall ja trossejat o, fins i tot, el plat cuinat. Per aquesta raó, l’escorxador que hi ha a la fira aquest any només estarà actiu un dia i no els dos com era habitual.
Els galls es crien a l’aire lliure i amb una alimentació especial, a base de cereals, lleguminoses i pinyol de raïm
Dels 40.000 visitants que es calcula que passaran per Vilafranca en aquests dos dies, la majoria provenen de la comarca i la vegueria del Penedès, on la tradició de menjar aquest pollastre per Nadal està més arrelada. Però cada vegada més, explica la regidora, el gall negre s’està donant a conèixer més enllà, i el certamen està atraient visitants procedents dels territoris de l’Eix Diagonal i fins i tot del Llobregat, on també se celebra una popular fira dedicada a un pollastre autòcton, el de Pota Blava del Prat.
A Vilafranca, la fira té com a finalitat principal la venta del gall per Nadal, però la cita ha anat incorporant activitats i propostes paral·leles que vesteixen la cita i la fan més atractiva pels amants de la gastronomia en general. Entre les activitats complementàries, destaca la mostra de cuina d'aviram i una selecció de vins de la DO Penedès. En una comarca de tradició vinícola com aquesta, la Fira del Gall és també una ocasió per reivindicar els vins locals. “El Gall del Penedès combina molt ve amb el vi negre”, comenta Romeu, que destaca que la DO Penedès “sempre ha estat al costat d’aquesta fira”.
Romeu explica que la mostra gastronòmica vol servir també per mostrar altres formes de preparar i consumir el Gall del Penedès, com ara croquetes o canalons, per exemple. Aquesta és també una reivindicació que fan els productors de la zona, que voldrien “desestacionalitzar el seu consum” i que es pugui menjar més enllà de Nadal. “Volem que la gent sàpiga que és una carn molt saludable que es pot menjar tot l’any”, explica Enric Ferré. En destaca el seu sabor i la textura: “és un pollastre molt tendre i, gràcies a la seva alimentació, també ric en omega 3”.
Arribar a les noves generacions
En aquesta edició, la fira estrena El Galliner, una activitat de nou format de vesprada que vol revitalitzar les tardes i que està pensat “per a la gent més jove”, segons explica Romeu. La vesprada combina l’humor, la cultura i l’enogastronmia, en un esdeveniment que comptarà amb l'humor de Guillem Estadella, la música de La Cara B, els vins de la DO Penedès i les tapes de Gall del Penedès elaborades pels criadors.
Arribar a nous públics i, en especial, a les noves generacions és un dels reptes de la fira: “la fira i el gall del Penedès té molt d’arrelament i molta tradició, i volem que continuï sent així en les properes generacions”. “Per nosaltres és molt important l’arrelament entre els nens i nenes”, continua Romeu, que explica que a les escoles també es fan activitats relacionades amb la Fira de Gall, precisament per mantenir viva aquesta tradició.
Per als més petits, a més, hi ha programades una sèrie d'activitats i tallers. Un d'ells, Fes el teu Gall amb coloraines, organitzat pel col·lectiu d'artesans, comptarà amb una taquilla inversa que recaptarà fons per la Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries. També s'ha creat un nou joc per a tots els públics que porta per títol: On són els galls? Els participants hauran de localitzar les vint-i-dues peces escultòriques que hi haurà amagades, del 4 al 22 de desembre, als aparadors de comerços i espais emblemàtics com el Vinseum i l'Oficina de Turisme.
L'activitat familiar més exitosa és la Mostra de Bestiari Festiu i de Ploma, on els infants poden veure de ben a prop el Tomasot i la Ballarica que, juntament amb l'Àliga de Sant Julià i l'Aligueta Tramuntana, faran d'anfitrions de les bèsties de ploma convidades, que enguany són el Ferafoc Petit de Sant Quintí de Mediona, la Cigonya Segunola de les Gunyoles i l'Abraxas de Palau-solità i Plegamans.
Per als més petits hi ha programades una sèrie d'activitats i tallers, com Fes el teu Gall amb coloraines
En aquesta edició, també s'ha apostat per activitats esportives que permeten conèixer el territori vitivinícola del voltant del municipi, com una marxa nòrdica, una ruta circular de 10k en bicicleta i una altra ruta de 30k en bicicleta gravel. També es duran a terme dues visites guiades de la nova ruta urbana Petjades del Vi i un escape room sobre el canvi climàtic de la Diputació de Barcelona.
El tret de sortida a la programació d'aquest any serà el pregó del cuiner i creador de contingut Cintet Carafí. Com a gran defensor dels productes de proximitat, el Cintet parlarà de les propietats i beneficis del Gall del Penedès i explicarà formes de cuinar-lo de manera original i moderna. Ho farà acompanyat de la Gemma Riera, cuinera i docent de programes de Formació Professional en cuina i servei a l'Ajuntament de Vilafranca.
Aquest any, finalment, es repeteix també la fórmula de Gastrobotiga, la zona de la fira on el visitant es pot endur els plats i les ampolles de vi a casa, i on també hi haurà un estand de la Fira de l'Oli qualitat verge extra de les Borges Blanques que s'ha agermanat amb la Fira del Gall.