Este artículo se publicó hace 4 años.

Entrevista a Joan-Ramon Laporte"Els fabricants són els que han fet la regulació dels medicaments"

El catedràtic emèrit de Farmacologia Joan-Ramon Laporte.
El catedràtic emèrit de Farmacologia Joan-Ramon Laporte. Montse Giralt

Barcelona-

Publicidad

D'entrada, com funcionen els sistemes de farmacovigilància?

"En els assaigs clínics tens molt poques probabilitats d'enganxar els efectes indesitjats que són molt rars, perquè no hi participen milions de persones"

Publicidad

Ha denunciat que el Centre de Farmacovigilància de Catalunya està infradotat de personal des de les anteriors retallades sanitàries. En una situació com l'actual, què implica?

Caldria haver reforçat els sistemes de farmacovigilància?

Publicidad

Els fan les pròpies farmacèutiques, oi?

Es podria pensar que hi ha un cert conflicte d'interessos en això de vigilar el teu propi producte.

"Al que ven un medicament o vacuna li interessa subratllar-ne tots els efectes positius i  amagar la informació sobre els efectes indesitjats"

Abans d'aquesta directiva europea com funcionaven?

"Amb l'ofensiva neoliberal i de l'austericidi des del 2010 fins ara, a Europa s'han desmantellat molts centres regionals de farmacovigilància"

L'EMA es va crear el 1995. A què respon?

"L'EMA és un organisme que regula el mercat, que no és el mateix que regular el sistema sanitari"

Publicidad

Malgrat tot, ens podem vacunar tranquils, no?

"El sistema de farmacovigillància a Europa està mal concebut"

Fa uns dies transcendien dades del contracte de Pfizer amb la Comissió Europea, segons el qual de mitjana s'han pagat 15, 5 euros per cada una dels primers 200 milions dosis. Troba a faltar una major transparència en contractes públics multimilionaris?

Publicidad

Ha agafat força el moviment que reclama l'alliberament de les patents de les vacunes, fonamentalment per garantir que arribin ràpidament al conjunt de la població mundial. Com ho veu?

"Amb les vacunes les farmacèutiques no tindrien cap risc, perquè tenen el mercat assegurat. La lògica del benefici per a mi és inconcebible"

Publicidad

En l'actual sistema de patents, que les blinda durant vint anys, hi juga un paper clau l'Organització Mundial del Comerç (OMC), nascuda el 1995. Tot plegat representa un triomf del capitalisme neoliberal. Caldria voluntat política per reformar a fons aquest model?

"Tenim la contradicció que l'Organització Mundial del Comerç determina molt més la salut que l'OMS"

En pocs mesos Cuba pot tenir enllestida una vacuna, la Soberana 2, desenvolupada totalment dins el seu sistema públic. Demostra que hi ha altres models possibles?

"A la indústria li fa molta il·lusió que ens haguem de vacunar anualment, però és molt difícil fer previsions sobre el que necessitarem"

Publicidad

Ens haurem de vacunar anualment?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors