Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Josep Maria Estela i Ribes, comissari en cap dels Mossos

"Els atemptats del 17-A marquen un abans i un després pels Mossos"

Josep Maria Estela i Ribes: "Los atentados del 17-A suponen un antes y un después para los Mossos"
El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, al seu despatx de la seu principal del cos policial al Complex Central Egara, on es va fer l'entrevista. D.I.

Barcelona-

Publicidad

Vostè ara fa cinc anys era el cap policial dels Mossos a les Terres de l’Ebre i per tant es trobava en un dels epicentres dels atemptats, ja que es la zona on va explotar la casa d’Alcanar el 16 d’agost. Com recorda aquell dia?

I quina va ser la primera impressió? Es va parlar inicialment d’una explosió de gas...

"Recordo molt be aquell dia. Tot apuntava que era una explosió de gas, però no podíem descartar que fos qualsevol altra causa"

Publicidad

La situació era dantesca, veritat?

"L’escenari estava devastat i els nostres agents de científica i investigació recollien restes humanes. Hi ha detalls molt escabrosos d’aquelles hores"

Publicidad

Per tant, era evident que una explosió de gas convencional no havia estat?

Younes Abouyaaqoub atropella setze persones a la Rambla de Barcelona a les 16.53 del 17-A. En quin moment lliguen caps de la connexió terrorista de la casa d’Alcanar?

Això és just abans de l’atemptat i just quan hi ha la segona explosió a la casa mentre es feien tasques de desrunament...

"Des del punt de vista oficial, el cos de Mossos d’Esquadra comprova que hi ha una relació amb la casa després dels atemptats de les Rambles. Però els que estàvem a Alcanar in situ vam lligar caps"

Publicidad

La casa d’Alcanar no havia estat mai sota sospita tot i acumular desenes de bombones de gas?

Com va poder passar això?

Per tant ara podria tornar a passar?

"Després dels atemptats de fa cinc anys hi ha hagut una sèrie d’actuacions de millora. Avui no pots anar a comprar cent litres d’acetona com ho podies fer abans"

Publicidad

Aquesta és una millora, però en termes policials que van aprendre dels atemptats?

Què va representar el 17-A pel cos de Mossos d’Esquadra?

"Aquell dia es produeixen uns fets que marquen un abans i un després pels Mossos, a nivell de societat i de concepte del que és el terrorisme gihadista"

Publicidad

Això vol dir que ara els Mossos ja tenen accés a tota la informació d’intel·ligència necessària, inclosa la internacional, o ser un cos autonòmic els limita?

Per tant, es pot dir que ara mateix la relació entre cossos policials de l’Estat i els Mossos és bona? Va haver moments difícils fa cinc anys?

"La relació dels Mossos amb la resta de cossos policials de l'Estat són ara molt bones"

Però la relació es va deteriorar o malmetre en el període que va des dels atemptats al referèndum de l’1-O?

Publicidad

L’explosió a Alcanar va avortar uns atemptats encara molt més greus del que es va produir? Podrien haver estat dels més greus d’Europa?

La Rambla de Barcelona estava prou ben protegida? S’han fet canvis en la protecció de llocs turístics i concorreguts?

"Tot no es pot perimetrar. No hi podíem ser a tot arreu. Però el dispositiu Cronos sí que l’hem modificat i retocat per intentar reaccionar el més ràpidament possible"

La desactivació del grup terrorista va comportar la mort de tots els integrants. No es podia haver fet d’una altra forma?

Publicidad

La figura de l’imam Es-Satty ha generat moltes teories. Entre elles que no és mort i que va fugir d’Alcanar abans de l’explosió. És possible?

"La nostra investigació dictamina que la identitat de les dues persones que trobem a les restes a la casa d’Alcanar són les que són i una d’elles és Es-Satty"

Però entén que algunes víctimes hagin expressat els seus dubtes i que en el judici hagin demanat una investigació sobre l’afer perquè consideren que les probes d’ADN no eren fiables?

Un altre aspecte que ha generat controvèrsia és la relació d’Es-Satty amb el CNI tal i com va explicar en primícia Públic en una extensa investigació. En té constància? Perquè no van rebre informació sobre l’imam dels serveis secrets espanyols?

En aquest cas no va servir per prevenir l’atemptat i no es va passar la informació...

Es-Satty és el cervell dels atemptats o un delegat del veritable inspirador de l’atac que està fora de l’Estat espanyol?

"Es-Satty és el responsable dels atemptats, el màxim responsable"

Ens queden coses per saber o la investigació ja està plenament tancada?

Es va publicar que els Mossos havien rebut un avís de la CIA o alguna agència dels EUA abans dels atemptats. Vostès ho han negat sempre però a què atribueixen que aparegués tot seguit dels atemptats aquesta informació?

Publicidad

Els Mossos van ser aclamats per la ciutadania després de l’atemptat, però després de les protestes per les detencions de l’1-O van sorgir moltes crítiques per l’actuació policial en les manifestacions. Entén el canvi de posició de la gent?

"Hem de normalitzar que la societat té tot el dret del món a opinar sobre la nostra actuació. Volem ser la policia de referència de Catalunya, som una policia integral de base territorial i treballem per un model de proximitat i de transparència"

La Comissaria General d’Informació té suficients agents amb capacitat per infiltrar-se en les xarxes gihadistes o és complicat disposar-ne?

Com és la relació amb les comunitats islàmiques de Catalunya?

Continua la tasca de captació de gihadistes a Catalunya?

Però s’havia parlat de que Catalunya era un epicentre en aquest sentit del sud d’Europa. És així?

Quin grau d’alerta antiterrorista està vigent?

"Estem en un grau d'alerta antiterrorista quatre sobre cinc. Això vol dir que hi ha probabilitats de què es produeixi un atemptat en qualsevol moment"

Publicidad

Cinc anys després? La gent no té tanta sensació de perill sense atemptats greus a Europa i amb l’ISIS derrotat a Síria o l’Iraq...

L’Àfrica i en concret el Sahel és la zona que més els preocupa?

Els Mossos tenen el sistema Pegasus? Què n’opina de la polèmica que s’ha generat entorn d’aquest sistema d’espionatge?

"No tenim Pegasus però sí un programa molt potent que és amb el que duem a terme centenars i centenars d’intervencions de comunicacions cada any, sempre amb supervisió judicial"

Hi ha crítiques sobre això...

Publicidad

"Les policies, totes, han de tenir aquestes eines per recollir el màxim de probes possibles deles persones que es dediquen a la criminalitat en majúscules"

El problema és que després s’utilitzen per espiar polítics com hem vist i ningú se’n fa responsable. Li diria que això és com si un agent utilitzés l’arma curta de forma improcedent i no li passés res.

Fora del terrorisme quina és la principal activitat delictiva que preocupa als Mossos a Catalunya?

Més que altres drogues com la cocaïna o l’heroïna?

Vostè va ser nomenat comissari en cap fa poc més de set mesos i ha afrontat una profunda reorganització del cos. El decret d’estructura que marcarà aquesta profunda reforma i reorganització dels Mossos com està?

"Crec que abans del Nadal tindrem aprovat i publicat pel Govern el decret d'estructura de reorganització del cos"

A grans trets que inclou el decret i quin és l’objectiu?

Vostè també ha posat molt l’accent en la feminització del cos. Però suposo que serà una cosa lenta?

"Tenim deures per fer. La societat a la qual servim té una diversitat de gènere i cultural que encara no està prou reflectida al cos"

En els canvis realitzats ha estat polèmic el de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) perquè investiga casos de corrupció política. Què hi té a dir?

Ferran Espada

Director de Públic. Ejerció como director adjunto del periódico El Punt Avui y también del deportivo El 9 Esportiu. Colabora desde hace 20 años como analista en TV3, TVE Catalunya y Catalunya Ràdio. Estudios de periodismo cursados en la UAB. Coautor de los libros 'Una radiografia social de la llengua catalana' y 'La memòria dels mitjans de comunicació'. Director de Públic. Va exercir com a director adjunt del diari El Punt Avui i també de l'esportiu El 9 Esportiu. Col·labora des de fa 20 anys com a analista a TV3, TVE Catalunya i Catalunya Ràdio. Estudis de periodisme cursats a la UAB. Coautor dels llibres 'Una radiografia social de la llengua catalana' i 'La memòria dels mitjans de comunicació'.

Comentaris dels nostres subscriptors