Este artículo se publicó hace 7 años.

ENTREVISTA AMB LA PRESIDENTA DE L'ANCElisenda Paluzie: "Ens enforteix no actuar amb por"

Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana / Marc Font

Barcelona-

Una de les prioritats del seu mandat és reforçar la independència de l'ANC. Això vol dir que interpreta que els darrers anys l'entitat l'havia perdut, almenys parcialment?

Publicidad

L'ANC ha creat una comissió nova de nom Fem República. En què consistirà?

Click to enlarge
A fallback.

Vivim el moment de màxima repressió política des que va començar el procés independentista i les dues persones que l'han precedit al càrrec, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, estan empresonades. Quan va acceptar ser presidenta va pensar en el que pot arribar a comportar?

"La repressió tindrà menys efecte en la mesura que es vegi que no té l'efecte buscat. Hem d'intentar tenir-la present, però alhora que no ens condicioni"

Publicidad

L'ANC sempre ha tingut una vocació internacional. Una prioritat actual és intentar contrarestar el relat criminalitzador de l'independentisme que es fa a nivell policial, mediàtic, judicial i polític?

"Comencem a veure com l'estratègia repressiva té unes conseqüències negatives enormes pel prestigi de l'Estat espanyol"

Publicidad

L'Assemblea defensa la investidura de Carles Puigdemont, amb l'argument que suposaria la restitució del govern legítim, a banda d'encapçalar la llista més votada dins el bloc independentista. Però més enllà del simbolisme, creieu que pot tenir recorregut?

"El primer que ha de fer el Parlament de Catalunya és fer un acte de sobirania i investir qui té la màxima legitimitat"

Però, en qualsevol cas, entenc que no descarteu l'escenari que el president o presidenta finalment sigui algú que no estava a l'anterior govern?

Publicidad

Si finalment no hi ha acord entre la majoria independentista per investir algú abans del maig, com veuria l'ANC l'escenari d'unes noves eleccions?

Els darrers mesos una part de l'independentisme ha modificat sensiblement el seu discurs, i aposta més per una anomenada via pragmàtica, que defensa la necessitat de formar govern ja. ERC en seria el màxim exponent. Què n'opina?

Publicidad

Arriba a la presidència de l'ANC com a independent, però fa uns anys va militar a ERC. Ja fora del partit, en una entrevista a 'Crític' de fa un parell d'anys em deia que des d'un punt de vista ideològic, ERC era el partit al que es sentia més propera. Encara és així?

Una de les coses que ha dit aquests dies és que creu que a l'octubre es va perdre el 'momentum' independentista i es va trigar massa a proclamar la república. Què s'hauria d'haver fet?

L'estratègia acabava l'1 d'octubre...

Si s'hagués aprofitat aquest moment, creu que hi hauria hagut una major repressió física de l'Estat?

"Veig difícil que un estat que forma part de la UE i de les estructures de l'OTAN es pugui permetre un nivell de violència policial superior al de l'1 d'octubre"

Publicidad

El nombre de partidaris de la independència no ha deixat de créixer en xifres absolutes, però també ho ha fet el nombre de persones que es decanta per formacions que s'oposen radicalment a la independència i, en alguns casos, defensen la repressió. Cal recosir el país?

"No crec el 43% de catalans que ha votat partits unionistes estigui a favor de la repressió i cridi 'Puigdemont a prisión'"

Per tant, veieu bàsic retornar a l'argumentari econòmic per incrementar suport al projecte independentista?

"A l'àrea metropolitana vam guanyar gent pel relat democràtic, sobretot pel que va passar l'1 d'octubre"

Publicidad

Fa uns dies va presentar-se a Barcelona la plataforma Diàleg UE – Catalunya, que agrupa prop d'una quarantena d'eurodiputats que defensen l'alliberament dels presos i una solució política al conflicte que passi pel diàleg. Significa que es mouen coses a nivell polític a Europa?

Sembla que el gruix de l'independentisme ha assumit que el conflicte polític va per llarg i no sé si en aquest context podeu arribar a contemplar que tard o d'hora hi hagi una pressió o intervenció externa que pugui acabar en un referèndum acordat?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors