Dues de cada tres webs en català han perdut visites per culpa de Google
És una de les conclusions de l'estudi de la plataforma l'Aliança, que també assenyala que el cercador afavoreix la versió castellana per damunt de la catalana, el que acaba provocant que la segona tingui cada vegada menys visibilitat a la xarxa
Barcelona-
Google discrimina la cerca d'informació en català, prioritzant i posicionant en els primers llocs les entrades en castellà. Ho ha reconegut la mateixa companyia i ara ho confirma un estudi de l'Aliança per a la Presència Digital del Català, una plataforma formada per 10 entitats de la societat civil que lluita contra la discriminació del català als cercadors.
La versió castellana guanya gairebé una pàgina vista per cada pàgina que perd la catalana
La investigació ha analitzat el trànsit de 639 llocs web multilingües dels sectors públic, acadèmic, mediàtic i empresarial. Una de les conclusions de l'estudi diu que Google ha fet perdre visites a dues de cada tres webs en català. O el que seria el mateix, la visibilitat de l'opció en català s'ha vist reduïda respecte al contingut equivalent en castellà en un 66,5% de les pàgines web analitzades.
Segons l'estudi, hi ha una forta correlació entre el trànsit en català i en castellà. És a dir, la pèrdua de visibilitat del català ho fa a favor del castellà. La versió castellana guanya gairebé una pàgina vista per cada pàgina que perd la catalana, el que acaba provocant que la segona tingui cada vegada menys visibilitat a la xarxa.
La investigació també apunta que existeix una coincidència temporal de les incidències, cosa que fa pensar que hi va haver un canvi sobtat en la indexació a Google que permetria explicar el problema.
Preferències lingüístiques
L'Aliança ha lamentat que els cercadors han deixat de respectar les preferències lingüístiques explícites dels usuaris. El contingut en català dels webs multilingües ha perdut visibilitat als resultats de les cerques amb independència de la configuració d'idioma del dispositiu, el navegador i el perfil d'usuari des de la primavera del 2022 i fins a l'actualitat.
L'informe s'ha lliurat al Govern i es posarà a disposició de les empreses que gestionen els principals cercadors
És a dir, ni tenint el cercador configurat en català es dona preferència als continguts en aquesta llengua. L'afectació, però, no és general. L'anàlisi demostra que no afecta de la mateixa manera tots els llocs web, independentment de l'idioma principal que utilitzi pel seu públic.
En aquest context, l'Aliança creu que la llengua catalana té un greu problema de visibilitat a la xarxa i demana mesures ràpides per part dels proveïdors de cerca web per restaurar la situació anterior. Aquest informe s'ha lliurat al Govern i es posarà a disposició de les empreses que gestionen els principals cercadors web perquè restaurin la visibilitat del contingut en català.
Les entitats que formen part de l'Aliança són Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació.cat, Institut d'Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..