Este artículo se publicó hace 5 años.
Diverses ciutats catalanes viuen una jornada reivindicativa sindical per exigir un nou model social i econòmic
Els sindicats han convocat mobilitzacions aquest dissabte a Barcelona i altres municipis catalans. "La crisi econòmica, nosaltres no la pagarem", adverteix el secretari general de la UGT, Camil Ros
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Els sindicats s'han concentrat aquest dissabte a la Via Laietana de Barcelona per reclamar un gran pacte per un nou model social i econòmic "on les persones estiguin al centre de les decisions. La concentració ha estat convocada per UGT de Catalunya, CCOO de Catalunya i l'USOC, conjuntament amb entitats socials, en el marc de la crisi econòmica i social derivada del coronavirus. Sota el lema 'Un acord per rescatar les persones, els treballs i els salaris', els sindicats han reclamat la derogació de la reforma laboral i han exigit feines i salaris dignes. "La crisi econòmica, nosaltres no la pagarem", ha advertit el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, durant els parlaments.
En declaracions als mitjans, Ros ha reclamat "treball digne", recuperar les retallades en els llocs de feina públics i una derogació de la reforma laboral. "Entenem que la sortida de la crisi econòmica no es pot fer amb les bases de la precarietat i l'explotació laboral que van suposar les reformes laborals", ha manifestat.
Així mateix, ha demanat al Govern que deixi la "vella política" i marqui les pautes per iniciar un "gran pacte de diàleg social". En aquest sentit s'ha pronunciat també el seu homòleg a CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que ha detallat els eixos en els quals s'ha de basar aquest acord. Així, ha demanat "posar la vida al centre" de les polítiques, "dignificar" les condicions de vida dels treballadors essencials, establir un pacte per a la reactivació de l'economia i fer un "front democràtic" en defensa de la llibertat.
En concret, Pacheco ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, i al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, reactivar la taula del consell del diàleg social perquè es posi a treballar "urgentment i de manera intensiva". "No és de rebut que els treballadors i treballadores o empresaris i empresàries no tinguin res a dir per desenvolupar la reactivació de l'economia, les empreses i la protecció de l'ocupació de milers de llocs de treball", ha afirmat.
Nissan i altres empreses en lluita
La concentració, amb 5.000 assistents segons els sindicats, s'ha dividit en quatre grups que s'han repartit en diferents punts de Via Laietana. El primer grup, format per treballador del sector industrial i agroalimentari, ha reclamat futur per a les plantes de Nissan a Catalunya. Els altres grups de persones, més petits, estaven formats per empleats del sector sanitari i de la dependència, el de la neteja i el del comerç i l'hostaleria.
"Seguirem mobilitzant-nos, no cedirem i no caurem en la trampa de vendre una planta que és competitiva", ha assegurat el president del Comitè d'Empresa de Nissan, Juan Carlos Vicente. Durant la concentració, els treballadors han reclamat futur per a les plantes de la multinacional japonesa a Catalunya i han recordat que el seu tancament afectarà 25.000 famílies.
La capçalera de la mobilització s'ha ubicat a la Plaça d'Antonio López, on s'han concentrat els representants sindicals i de les entitats i s'ha llegit el manifest a càrrec de l'actriu Vicky Peña. "Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures. Cal reforçar de manera decidida els serveis públics", sosté el manifest.
La concentració a Barcelona forma part d'una convocatòria més àmplia que tindrà lloc arreu de l'Estat durant aquest cap de setmana. A Catalunya, aquest dissabte s'han produït concentracions simultànies a Cornellà, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Mataró, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..