Deu fagedes espectaculars per anar d'excursió amb nens
Tot i no ser un dels arbres més comuns a Catalunya, en les zones més humides podem trobar fagedes espectaculars. Les més habituals són a Osona i la Garrotxa, però també en trobem a l'Alt Empordà o la Vall d'Aran, i fins a arribar al Montsià
Aleix Camprubí i Pont
Berga-
Són molts els que esperen la tardor amb deler per molts motius, entre els quals simplement gaudir dels paisatges que ens dona la natura i passejar entre els boscos catalans amb família, amb amics o en solitari. I és que els colors que ens dona la naturalesa són espectaculars, especialment la varietat cromàtica que ens regalen els faig. Passen del verd al groc, el taronja, el marró i, finalment, el gris.
Tot i no ser un dels arbres més comuns a Catalunya, en les zones més humides podem trobar fagedes espectaculars, no només a la muntanya, sinó també en altres indrets puntuals. Amb tot, moltes es troben a Osona i la Garrotxa, per bé que també en trobem del Berguedà a l'Alt Empordà, però també en podem trobar del Montsià a l'Alta Ribagorça.
A més, sota aquests arbres podem trobar alguns dels bolets, per bé que la temporada minsa s'està ja esgotant. Així, són un indret ideal per visitar amb calma i en família. Per tot plegat, us presentem deu fagedes espectaculars per anar d'excursió amb nens.
Fageda d'en Jordà (Garrotxa)
No podíem arranar sense parlar de la fageda d'en Jordà, la més coneguda de casa nostra. Destaca per estar a només uns 550 metres per sobre el nivell del mar i en un terreny força pla, mentre les altres fagedes de Catalunya s'ubiquen més altitud i amb àrees amb més pendents. Dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el poema de Joan Maragall La fageda d'en Jordà la va portar a la fama. Dintre del bosc es troba la cooperativa i fundació La Fageda. És l'únic lloc de Catalunya on s'ha documentat la presència de nòctul gegant, el ratpenat més gros d'Europa.
Fagedes del Montseny (Vallès Oriental, Osona i la Selva)
El massís del Montseny trobem diverses zones de fagedes dins de l'àrea protegida del Parc Natural. En aquest cas es troben a partir dels 1.000 metres d'altitud i amb un pendent ressenyable, com sí que és més comú. La fageda de Santa Fe, la fageda Gran, la fageda del Molar o la fageda del Samon són algunes de les més destacades. Una bona excursió sota les fagedes és pujar al Turó de l'Home, Les Agudes o el Matagalls.
Fageda de la Grevolosa (Osona)
Al voltant de la Serralada Transversal trobem diverses fagedes, entre les quals destaca especialment l'espectacularitat de la Grevolosa. El tret més distintiu són els seus arbres monumentals de més de tres-cents anys. Alguns dels troncs arriben a fer fins i tot més d'un metre de diàmetre, i alguns superen els 40 metres d'alçada. El bosc es troba dins l'Espai d'Interès Natural serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.
Fageda Sauva Negra (Moianès)
La Sauva Negra és un petit espai forestal singular i representatiu del paisatge subhumit de del Moianès. I és que la comarca acull una vegetació extramediterrània amb determinades espècies de fauna de caràcter centreeuropeu, per la qual cosa està protegida com a Espai d'Interès Natural per la Generalitat de Catalunya. Hi trobem un petit bosc de faig a l'obra de la serra de la Casa Nova del Castell.
Fageda de Carlac (Vall d'Aran)
El bosc de Carlac també acull una fageda d'arbres mil·lenaris, on podem gaudir a poc a poc de la bellesa dels colors de la tardor. El més habitual és optar per un recorregut circular que surt del poble de Bausén, d'uns 6,5 km, que entra en l'acolliment dels faigs al llarg del recorregut, així com dels arbres històrics.
Fageda del Retaule (Montsià)
I d'una punta a l'altra per anar a les Terres de l'Ebre, on trobem la fageda del Retaule, que, de fet, és la més meridional de tot Europa. Enmig del bosc d'aquesta fageda podem trobar dos arbres monumentals. Es tracta del Faig Pare, ressenyable per la seva amplada i arrels, i el Pi Gros, reconegut especialment per la seva alçada. Es tracta d'un bosc que forma part del Parc Natural del Ports.
Fageda de Gresolet (Berguedà)
El bosc de Gresolet va ser l'embrió del primer moviment de defensa de la zona que va culminar el 1982 amb la protecció d'aquest espai i de la muntanya del Pedraforca. A més de la fageda, hi trobem arbres monumentals catalogats, com l'Avet de les Molleres, el Faig Gros i quatre pins vells. Un petit itinerari permet visitar-lo tot fent una excursió a peu.
Fageda de Sant Amand (Ripollès)
La fageda de Sant Armand és la zona més destacada a la comarca, des d'on ens podem acabar d'acostar a un mirador que molts anomenen el mirador del Ripollès. També hi ha algunes rutes circulars que no arriben als 9 km de longitud. Surten de l'església de Sant Martí d'Ogassa, des d'on travessem la fageda espectacular fins que els faig són substituïts per pinedes.
Fageda de Bonbac (Osona)
Tornem a Osona per parlar de la fageda del Barretó (o de Bonbac), ubicada a l'obaga del Puig de Sant Jaume. Hi podem trobar diversos exemplars monumentals de mides especialment considerables, alguns més de 4 metres de diàmetre i d'altres de més de 30 metres d'alçada, enmig d'un bosc considerat terapèutic. Tot i ser de gran bellesa és poc coneguda i la podem visitar amb més tranquil·litat que d'altres, per la qual cosa pot ser una bona opció en aquest sentit.
Fageda de l'Albera (Alt Empordà)
I acabem a la frontera amb França per parlar de la serra de l'Albera, que s'estén pel tram oriental dels Pirineus, des del coll del Pertús fins a la Mediterrània. És considerat Paratge Natural d'Interès Nacional i la fageda s'ubica a la zona més elevada. Es troba envoltada per un espès cinturó de vegetació mediterrània, prop de les primeres fagedes del Vallespir.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..