Este artículo se publicó hace 2 años.

"La destrucció de la genealogia feminista també és una manera de desactivar-nos com a dones"

Gemma Ruiz Palà durant l'entrevista.
Gemma Ruiz Palà durant l'entrevista. L.P.

Barcelona-

Publicidad

Perquè nosaltres nasquéssim elles no ho van fer, podria ser una frase per resumir totes les veus que apareixen a la novel·la, oi?

"Hem tingut cuidadores, secretàries, coach, hem tingut comptables... hem tingut totes aquestes professions en una que és la de mare, i no ho hem valorat"

A moltes els hi passa que els pesa mot tot allò que no han pogut ser.

Publicidad

Per encapçalar la novel·la una de les cites triades és de la Maria Aurèlia Capmany, que recorda com s'ignoren les reivindicacions de les dones.

Quan va rebre el premi va dir que no està sola i va citar un munt d'escriptores, però el llibre està farcit de referències femenines pintores, científiques…

Publicidad

Feia 19 anys que el Premi Sant Jordi no el guanyava una dona…

"La destrucció de la genealogia feminista també és una manera de desactivar-nos com a dones"

Que no s'espantin els homes que entre les referències també hi surt en Jordi Cussà i en Pepe Sales.

Tot són dones que s'estimen els seus fills excepte la mare d'en Pablito que viu en un altre món. No ha volgut abordar el tema d'una mare que no s'estima les seves criatures perquè no ha volgut o perquè no hi ha pensat?

Publicidad

La majoria de les dones que surten al llibre són dones, siguin mares o no, que tenen els principis més ben posats que els dels governs de mig món.

"Qui ha protestat per les coses importants han estat elles"

Cada personatge té una càrrega emocional potent, s'ho ha passat bé escrivint o també ha patit una mica?

Publicidad

Com li va venir la idea de fer aquesta novel·la?

"Les cares d'aquestes protagonistes les veig cada dia als clubs de lectura, i pensava vull fer un club de lectura per elles"

I l'estructura, de cada capítol una dona?

Una de les que fa patir més és la Gabriela que deixa els fills al seu Perú natal i a Barcelona s'ocupa d'un nen de la Bonanova durant anys…

"Volia que les cuidadores tinguessin el mateix protagonisme que les altres, perquè és la nostra societat"

Publicidad

També hi ha qui confon una baixa de maternitat amb un contracte de servei domèstic…

I també surten les dones que volien ser americanes, guais i independents, perquè ser com la mama no mola.

Ara comença la promoció i potser es trobarà amb lectores que s'hauran identificat amb les dones de 'Les nostres mares' i li diran coses…

"Els nostres companys estan molt convidats a llegir aquest llibre, també l'he escrit per ells"

Lídia Penelo

Redactora de Públic. Escribe sobre temas de cultura, especialmente sobre libros y con perspectiva de género. Estudió filología catalana en la Universitat de Girona y periodismo en la Universitat Pompeu Fabra. Tiene experiencia en el mundo editorial, en radio y televisión. Responsable de comunicación del Museu de l’Art Prohibit, el primer museo del mundo dedicado a exponer obras de arte censuradas. Redactora de Públic. Escriu sobre temes de cultura, en especial sobre llibres i amb perspectiva de gènere. Va estudiar filologia catalana a la Universitat de Girona i periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Té experiència al món editorial, en ràdio i televisió. Responsable de comunicació del Museu de l’Art Prohibit, el primer museu del món dedicat a exposar obres d’art censurades.

Comentaris dels nostres subscriptors