Este artículo se publicó hace 8 años.
PREUS FRUITADesesperació al sector de la fruita a Lleida per la caiguda dels preus
Amb una collita plena i de qualitat els preus tornen a ser molt baixos i això ha provocat els primers aldarulls protagonitzats per pagesos de Ponent. A Aitona i Menàrguens, alguns agricultors estan arrencant les seves plantacions
Mònica Mombiela
Lleida-
Com cada estiu, Lleida és sinònim de recollida de la fruita i treballadors del camp. Enguany no és una excepció i la campanya està calenta: no només pels preus de venda del producte sinó també per la situació en què viuen molts temporers. Però parlem de la fruita. Recollir el producte té un cost estimat pel sector de 85 milions d’euros. Amb una collita plena i de qualitat els preus tornen a ser molt baixos i això ha provocat els primers aldarulls protagonitzats per pagesos de Ponent.
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha explicat que els fructicultors lleidatans inicien la campanya amb una conjuntura adversa perquè les darreres setmanes s’han detectat caigudes de preu en origen, a més de presumptes vendes a pèrdues. A més, UP critica que el Departament d'Agricultura no ha posat en marxa l’Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de la Fruita Dolça al maig, tal com s’havia compromès, tenint en compte que aquest organisme ha de facilitar informació real sobre els preus per al sector. No és una campanya molt diferent de la dels darrers tres anys ja que s’inicia amb la collita de prèssecs i nectarines, segueix amb poma i pera fins a finals de setembre.
Els fructicultors denuncien que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir-la
El sindicat adverteix que no hi ha causes de mercat que justifiquin els preus baixos en un moment que augmenta la demanda a banda de les que es repeteixen cada any com veto a la fruita des de Rússia. A més, asseguren que han detectat que el mercat ha estat envaït amb fruita importada de baixa qualitat i a baix preu les darreres setmanes, i demana als operadors catalans que no actuïn de la mateixa manera a l’hora de posar la fruita al mercat.
Per aquest motiu, la setmana passada es va convocar una mobilització organitzada per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita on es culpava les grans cadenes de distribució però també les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols cobreixen els costos de producció. Denuncien que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d'un euro i mig al supermercat. A més, acusen les administracions de "passivitat" davant les "condicions abusives" que imposa "l'oligopoli de la distribució".
Els agricultors aposten per arrencar plantacions
Municipis lleidatans on ja s’estan arrancant plantacions són Aitona i Menàrguens
Una de les conseqüències d’aquesta situació de crisi de preus ja s’ha fet visible. Alguns agricultors de Ponent han decidit arrencar els seus fruiters perquè no els surt a compte treballar la terra amb tot allò que comporta: plantació d’arbres, manteniment, adob i fertilitzants, mà d’obra i venda de producte. Precisament aquest darrer factor de l’equació fa que el resultat sigui, a hores d’ara, negatiu. Un agricultor del Segrià, que no ha volgut donar el seu nom, ha arrencat tota la plantació de pomeres que tenia. “Estem desmoralitzats”, assegura ja que no hi veu futur a la comercialització de la fruita d’os.
Josep Maria Companys, representant de fruita d’UP al Segrià, explica que “els pagesos estan nerviosos ja que tenen una collita molt bona i veuen que els preus no pugen”. Altres municipis lleidatans en els quals ja s’estan arrancant plantacions són Aitona i Menàrguens.
Els sindicats s’han reunit ja amb la consellera del ram, Meritxell Serret, en el marc de la reunió de la Taula Agrària. Amb el rerefons de la mobilització del divendres 28 de juliol a Lleida on es van llençar tones de fruita, representants de JARC-COAG van presentar una sèrie de mesures dirigides a superar la crisi estructural que pateixen els productors de fruita. Així a la reunió es va acordar demanar a la Unió Europea la retirada de 20 milions de quilots de qualitat. D’aquesta manera s’afavoreix la pujada de preus dins la greu crisi que pateix el sector.
El sector té clar que cal afrontar la campanya del 2018 des de la previsió
Aquest dilluns però van continuar les reivindicacions, concretament amb una marxa lenta des de la localitat d’Alcarràs fins a Barcelona. Una quarantena de vehicles, entre cotxes i furgonetes han sortit a primera hora del matí amb l'objectiu de la mobilització d’aconseguir pressionar a Brussel·les per tal que articuli de manera "urgent" mesures contra la crisi de preus de la fruita dolça com ara l'increment de retirades de préssecs i nectarines per afavorir que puguin repuntar els preus. Aquesta marxa no ha comptat amb el suport de tots els sindicats ja que no hi ha participat ni Unió de Pagesos ni JARC-COAGC encara que estan d’acord amb les demandes.
Amb el mercat de la fruita encara convuls ja està a punt de començar el període de comercialització de les varietats de pera i poma. El sector en tè moltes en estoc i cambres frigorífiques, un fet que no resulta positiu de cara a la seva venda. Els agricultors esperen que des de les administracions es trobin mecanismes per regular aquesta situació que afecta al més desfavorit (els pagesos). El sector té clar que fa falta un pla real de cara a la tardor per afrontar la campanya del 2018 des de la previsió i sense arribar a patir aquesta situació de preus irrisoris que viuen ara.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..