Descontrol, la primera cooperativa que aplica la setmana laboral de quatre dies
Els nou treballadors de l'editorial barcelonina han rebaixat a 28 hores la seva feina sense modificar els seus salaris. Una mesura destinada a fomentar la conciliació i una nova cultura productiva
Àlex Romaguera
Barcelona-
Des de l'octubre passat, els empleats de l'editorial barcelonina Descontrol s'apliquen 28 hores de setmana laboral. Així ho van acordar després d'un llarg debat que es va precipitar ara fa uns mesos, quan van rebre una petita subvenció del Ministeri d'Indústria per aplicar aquesta mesura.
En concentrar la feina en set hores durant quatre dies a la setmana, consideren que disposen d'un major descans i poden gestionar millor les seves necessitats quotidianes, sense que això repercuteixi en el rendiment de l'empresa. Al contrari: lluny de disminuir la producció, han establert un sistema rotatori pel qual les màquines de la rotativa, i l'atenció al públic, es manté els cinc dies de la setmana.
Cinc anys de pensament crític
Descontrol Editorial i Impremta SCCL va néixer l'any 2019, fruit de la confluència de persones provinents del món editorial, el disseny i la impremta digital. Aquest equip va començar a forjar relacions amb diferents llibreries, distribuïdores i altres sectors de la cultura independent. No sols a Catalunya; el seu catàleg d'assaig i ficció ja arriba a centenars de punts de venda de l'Estat espanyol.
"Ens autodefinim com un paraigua per aquells autors i autores que no tenen veu en les grans mercantilitzadores del pensament i la cultura", expliquen des de la cooperativa, convençuts que el projecte ha obert una escletxa per promoure la "socialització de les idees i pràctiques autònomes, anarquistes i revolucionàries, tot aprofundint en l'origen i desenvolupament de les lluites contemporànies".
A Descontrol prenen les decisions de forma assembleària, elaboren els llibres amb materials respectuosos amb el medi
Malgrat la dificultat de sobreviure en l'actual mercat literari, els membres de Descontrol mai no han volgut perdre els principis cooperatius que emanen de l'economia social i solidària. Prenen les decisions de forma assembleària, elaboren els llibres amb materials respectuosos amb el medi, busquen iniciatives similars amb qui intercooperar, alhora que posen en el centre les necessitats dels qui concorren en la cadena de producció.
D'acord amb aquest plantejament, l'empresa radicada a la nau 85 del bloc 11 de Can Batlló, l'antic recinte industrial de Sants convertit en un eixam cooperatiu, ha decidit compactar l'activitat per rebaixar la càrrega de treball dels seus empleats.
Un canvi de paradigma
La reducció de la feina no ha sigut una decisió sobrevinguda. "Dins dels debats interns que hem tingut sobre les condicions de treball, sempre hem parlat de rebaixar la jornada laboral, perquè som persones que volem fer altres activitats", indica un dels seus responsables.
Tot i això, va ser determinant la convocatòria que el Ministeri d'Indústria va obrir fa dos anys per subvencionar les empreses que hi aspiraven. "Anava en línia amb l'imaginari del projecte, més enllà que incorporava una contractació, cosa que també ens interessava per compensar la disminució de la jornada", afegeix.
La subvenció del Ministeri, però, va demorar-se més del previst, quan Descontrol ja havia invertit una part dels seus recursos a renovar la maquinària, de manera que els 25.000 euros que finalment van rebre l'octubre els ha vingut bé perquè l'aposta hagi sigut més ambiciosa del previst.
Gràcies a una subvenció la reducció de la jornada laboral ha anat més enllà del plantejat inicialment
"Si no haguéssim passat el tall i, per tant, haguéssim quedat fora d'aquest pla pilot, hauríem aplicat igualment la rebaixa. Però, amb aquests diners, hem reduït la jornada encara més, ja que de les 32 hores que ens havíem proposat, hem acordat fer-ne 28, l'equivalent a set hores diàries durant quatre dies", comenten.
Una disminució dràstica de la qual els nou empleats es mostren molt satisfets, perquè, a través d'un sistema de relleus compensatori, no obliga l'empresa a tancar cap dia. "Una setmana et toca dilluns, una altra dimarts i així per tots i cada un de nosaltres. Vam consensuar-ho fer-ho d'aquesta manera per evitar que a algú li toqués sempre dilluns o divendres", expliquen, la qual cosa els permet allargar la productivitat de les màquines, que no deixen d'operar els cinc dies de la setmana.
Cap a l'eficiència i el decreixement
A Descontrol, que ha passat de cinc a nou treballadors, aquest esquema de treball va associat a una manera diferent de concebre la producció i altres àrees vinculades a l'activitat editorial. Així, per exemple, pel que fa a la presència en fires o jornades literàries, han decidit seleccionar millor a quines cal ser-hi presents, i en cas de no poder assistir, buscar col·lectius locals disposats a exhibir els seus llibres. "Al capdavall, es tracta de fer menys però fer-ho més bé", comenta un dels empleats.
Partidaris del decreixement, els membres de Descontrol han reduït el volum de llibres editats
També, quan a la producció de llibres, van acordar ja fa temps editar-ne un nombre inferior als que treien quan van constituir l'empresa, fins a l'extrem que han passat dels 25 títols l'any 2021, a una mitjana de 12 a 15. "Segurament podríem editar-ne més, però no volem seguir la dinàmica del mercat capitalista, basat en un sistema d'arrossegament que consisteix a llançar-me molts amb l'esperança que un et cobreixi la rest". Enfront d'aquesta lògica, la seva recepta va en la direcció contrària: "No volem tirar els recursos, sinó que cuidar cada obra i que totes tinguin un sentit".
Aclaparats per l'expectació que ha generat la seva darrera mesura, Descontrol emprèn una nova etapa en què l'objectiu és demostrar, quan facin el balanç d'aquí a un parell d'anys, que la rebaixa de la setmana laboral ha sigut beneficiosa en tots els sentits. I més en el seu cas, que a diferència d'altres empreses, compten amb l'avantatge de tenir una impremta pròpia. "Sabem que és més fàcil invertir en maquinària que no pas en contractar nou personal o altres aspectes, la qual cosa ens facilita tenir un major nivell d'eficiència", comenten.
El temps dirà, però, si aquesta aposta que els moviments socials venen reivindicant com a puntal de la lògica decreixentista, resulta òptima i satisfactòria. De moment, tot indica que l'editorial santsenca la té sota control; no sols a efectes que sigui sostenible en el temps; també perquè sigui inspiradora per moltes altres cooperatives o empreses partidàries de treballar menys per treballar millor.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..