Denuncien la sobreexplotació del riu Ter enmig de la sequera
La plataforma Aigua és Vida ha presentat recurs contra el conveni de transvasament que “permet el creixement urbanístic i turístic de la Costa Brava”
Públic
La plataforma Aigua és Vida denuncia la sobreexplotació del riu Ter enmig de la sequera: l'entitat ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el recent conveni entre Girona i el Consorci d'Aigües Costa Brava (CCB), assenyalant irregularitats i manca de transparència. Assegura que “està motivat pels interessos urbanístics i especulatius de la Costa Brava i incompleix la Llei del Ter”, en detriment de la recuperació del cabal.
L'entitat apunta que l'acord incrementa “l'estrès hídric del riu” perquè permet extreure'n 1.380 litres per segon en plena sequera, després que el cabal s'hagi aprimat fins a un 45% en els darrers 60 anys. El portaveu Pau Masramón assegura que el conveni és “una contradicció flagrant” amb les multes als municipis que gastin massa aigua enmig de la sequera i critica que propugna un model de creixement urbanístic.
El focus del litigi és el conveni que l'Ajuntament de Girona va signar amb el Consorci de la Costa Brava per a la gestió i l'ús de la planta de tractament d'aigua potable (ETAP) de Montfullà. L'acord es va rubricar a l'abril, quan encara hi havia l'anterior equip de govern de Junts i ERC, i es va ratificar a l'agost, ja amb el tripartit independentista amb Guanyem al capdavant.
Segons detalla la plataforma en un comunicat, l'any 2008 es va ampliar l'ETAP per a transvasar més aigua del Ter cap a la Costa Brava. Abans, la concessió de cabal del riu Ter per a Girona era de 540 litres/segon, mentre l'any 2012 l'Agència Catalana de l'Aigua va ampliar la concessió a un total de 1380 (720 per al CCB i 660 per a Girona).
Aigua és Vida critica que l'ampliació incompleix la Llei del Ter, que estableix un màxim de 1.000 litres/segon i ara s'allibera “un 40% més d'aigua del que la Llei del Ter permet”. A més, el conveni d'aquest 2023 “no resol les irregularitats” que ja hi havia i “consolida el transvasament il·legal del Ter”. Afegeix que s'ha tirat endavant “sense garantir la transparència” a l'hora de publicar els documents, sosté l'entitat.
Per tot plegat al setembre es va interposar aquest recurs, de la mà d'altres entitats que hi donen suport, com SOS Costa Brava, els regants de la Sèquia Monar, Enginyeria sense Fronteres, el Grup de Defensa del Ter, Ecologistes en Acció o els Naturalistes de Girona. Precisament, la portaveu de SOS Costa Brava, Eugènia Pascual, insisteix que el conveni “obre les portes” al creixement urbanístic al litoral i “fa perillar tota la feina” que ha fet l'entitat. Sosté que l'augment de cabals cap a la Costa Brava afavorirà que hi hagi ajuntaments que modifiquin el seu POUM per créixer més.
El govern demana informes
El regidor d'Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot, ha dit que estaran "amatents" a l'evolució del contenciós. Segons ha detallat a TV3, l'executiu va ratificar el conveni perquè va “venir donat” i per “regularitzar” la gestió i l'ús de la planta de Montfullà “a nivell jurídic i tècnic”. El regidor ha avançat que han demanat informes als serveis jurídics “per veure si es van fer les coses com tocaven” i acabar de rebre tota la informació que fa referència al conveni.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..