Este artículo se publicó hace 8 años.
DECRET PLURILINGÜISME VALENCIAEl Govern Valencià es manté ferm amb el plurilingüisme i aprova un nou decret
El Ple del Consell ha aprovat un Decret llei que s'aplicarà aquest curs a les aules d'infantil de tres anys i en les aules experimentals de dos anys, mentre Escola Valenciana en davant el TSJ per defensar la llengua valenciana.
València--Actualitzat a
En l'últim segon. No se sap si coordinat o no, però el fet és que en l'interval d'una hora diverses associacions convocades per Escola Valenciana es concentraven davant del Tribunal Superior de Justícia Valencià per defensar la llengua valenciana i el Govern es treia un as de la màniga i promulgava un nou decret conegut ja com el 'decretet' , en clara al·lusió als alumnes de tres anys.
Els temps són més propis d'un partit de bàsquet, en un dia en què el professorat tornava a les aules després de l'estiu amb la incertesa de no saber què anava a passar amb el model educatiu i a tan sols deu dies que els alumnes tornin a les aules. Davant d'aquesta situació, el Consell ha optat per agafar el camí més curt i aprovar un nou decret per posar en marxa el suspès cautelarment pel TSJCV decret de plurilingüisme.
La clau està en que el decret només afecta els nous alumnes de 3 anys. És exactament el que hagués passat en cas d'aplicar el decret suspès pel TSJ, ja que la seva implantació era progressiva i hagués arribat a totes les etapes educatives al 2023.
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, que ja va deixar clar que el plurilingüisme sortiria endavant si no era amb l'anterior decret ho seria amb un de nou, ha comparegut aquest divendres davant dels mitjans per explicar el contingut del nou decret i aclarir que la mesura permetrà iniciar el curs escolar amb un programa educatiu en valencià, castellà i anglès tal com es va plantejar abans dels recursos presentats per la Diputació d'Alacant, presidida pel Partit Popular o els presentats per l'escola concertada i els sindicats. Segons Marzà el decret llei "pretén donar seguretat a l'inici de curs, posant en el centre el que cal posar: les famílies, els alumnes i el professorat, deixant de costat les lluites.
Assegurar l'inici de curs
Des del govern valencià s'ha volgut transmetre que l'objectiu de la mesura es deu a garantir la normalitat de l'inici de curs per a alumnes, família i professorat, i complir les resolucions judicials que van determinar la suspensió cautelar del Decret 9/2017, aprovat en Ple del Consell el 27 de gener de 2017.
Però, què diu el nou decret? Respon a la tria de centre i la distribució curricular que van realitzar les famílies en la matriculació dels seus fills i filles de dos anys en aules experimentals i en infantil de tres anys, i estableix tres programes lingüístics per a totes les escoles experimentals de dos anys i aules de tres anys sostingudes amb fons públics. Un decret que afecta a 1.385 centres educatius.
Tres programes
El Programa plurilingüe A s'assigna als centres que han ofertat en la matrícula del pròxim curs una distribució curricular que conté entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en valencià; 4 hores en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 54% dels centres educatius.
El Programa plurilingüe B correspon als centres que han ofertat entre 8 i 9 hores en valencià; entre 11 hores 30 minuts i 14 hores i 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 30% dels centres educatius.
El Programa plurilingüe C s'assigna a les escoles que imparteixen 4 hores en valencià; entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 16% dels centres educatius. Pel que fa a la resta de cursos a partir de quatre anys, segueixen vigents per al curs 2017-2018 els programes que es van desenvolupar durant el curs passat.
Concentració davant el TSJ
Minuts després de l'anunci del Consell, Escola Valenciana s'ha concentrat davant del TSJCV per donar suport al decret. A la concentració han assistit diversos representants d'entitats com ara Intersindical, STPEV o ACPV, amb un pancarta amb el lema 'En valencià, Creixem'.
Vicente Moreno, portaveu d'Escola Valenciana ha explicat que la Guàrdia Civil els ha preguntat que què feien allà. "No hem vingut a pressionar el tribunal ni a ningú", ha dit Moreno, qui ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació d'un nou decret a què s'ha referit com el 'decretet', en clara al·lusió als alumnes als quals els afecta.
Moreno ha llegit un comunicat en què ha exposat un decàleg pel que defensen el model lingüístic que proposa el Consell i ha reiterat que el que volen és que el tribunal aixequi la suspensió cautelar que pesa sobre l'anterior decret. Entre els seus arguments hi ha la denúncia que amb la paralització "es juga amb l'alumnat i que el castellà no està en perill".
Moreno ha defensat "la creació d'una societat normalitzada a l'aprenentatge de llengües" i ha lamentat les "raons ideològiques i no pedagògiques que van desembocar en la suspensió del decret". "No es pot utilitzar la llengua com a arma política", ha assegurat Moreno, qui considera que la decisió de l'alt tribunal afecta els drets fonamentals. Escola Valenciana no descarta més mobilitzacions per defensar la llengua i preparen un acte simbòlic a un centre escolar, encara que no han aclarit quin ni tampoc quan.
El Decret llei, que entrarà en vigor en el moment de la seua publicació en el DOGV, estarà en vigor durant el curs 2017-2018. Marzà i el Govern valencià guanyem temps per posar en marxa el seu model lingüístic i ara cal aclarir què faran amb la resta del nivells i en el següents anys.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..