Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a Jordi Borràs"Declarar-se antifeixista és una conseqüència de declarar-se demòcrata"

El fotoperiodista Jordi Borràs. Oriol Clavera

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

El llibre arrenca amb un passatge del seu avi, originari de la Terra Alta i combatent contra el feixisme a la Batalla de l'Ebre. Fins a quin punt l'ha marcat la seva experiència a l'hora de dedicar bona part de la seva carrera professional a informar sobre l'extrema dreta?

Amb relació a aquests valors, l'obra desprèn un compromís cívic amb l'antifeixisme. Alerta que, a diferència d'altres països, aquí encara sembla que ens haguem de justificar per tenir-lo.

Publicidad

Amb tot, en països que s'han declarat antifeixistes, l'extrema dreta també hi guanya presència. Es pot pensar que no ha servit d'antídot per evitar-ho.

Publicidad

En el cas de l'Estat espanyol s'ha passat del que l'historiador Xavier Casals anomena la "presència absent" d'una extrema dreta sense pes a les institucions, a la forta irrupció de Vox, que ja és tercera força al Congrés. Com s'explica?

"A l'Estat espanyol el substrat electoral per a l'extrema dreta ja hi era, el que no hi havia era l'oferta"

Publicidad

A l'obra mostra com arreu d'Europa entre els cossos policials hi ha simpaties i connivència amb l'extrema dreta, però no sé si una de les particularitats espanyoles és el tracte de la judicatura, potser lligat a la falta de depuració de la Transició?

"Salvador Illa i Miquel Iceta s'han manifestat al costat d'Ortega Smith i Abascal. Això ha acabat legitimant l'extrema dreta com a opció política"

Publicidad

El llibre explica viatges a Alemanya, Suècia, Polònia, Portugal, Letònia, Itàlia, França, Grècia... En general, s'hi repeteix un esquema: la presència de grups d'ultradreta neonazis molt violents, sense incidència electoral, al costat de partits d'extrema dreta populista i xenòfoba que van guanyant pes institucional. Entre tots dos, però, hi ha vasos comunicants, no?

"A la dreta radical populista li va de conya tenir un partit neonazi a la seva dreta, l'ajuda a què els seus discursos siguin més assimilables"

Adverteix que sobretot ens ha de preocupar aquesta normalització institucional dels partits d'extrema dreta, que en molts casos s'estan inserint en el 'mainstream' i això ja es tradueix en retallades de drets i llibertats en determinats països, com Hongria o Polònia.

Publicidad

Reconeix que va quedar impressionat per la capacitat d'organització i mobilització de l'extrema dreta polonesa, que en una marxa amb el suport del Govern del país va reunir més de 200.000 persones. El perill i els grans referents d'aquest avanç silent de l'extrema dreta venen de l'Est?

"Els partits d'extrema dreta es presenten en societat presumptament acceptant el joc democràtic, però utilitzen la democràcia per rebentar-la"

Si posem el focus a l'Europa Occidental, ens trobem que antics feus de l'esquerra o la socialdemocràcia s'han convertit en bastions electorals de Marine Le Pen o de la Lliga de Salvini. Què ha fallat?

Publicidad

El llibre no deixa de ser una certa recerca de respostes sobre com actuar per intentar aturar aquest ascens de l'extrema dreta. Una de les potes és la mobilització i la reacció al carrer, però, per exemple, a Alemanya, on hi ha una enorme organització de l'antifeixisme, també ha aparegut un partit, Alternativa per Alemanya, amb una presència important a les institucions. Potser no n'hi ha prou.

Defensa que com a mínim cal un pacte social, un respecte al diferent i un bon govern, en el sentit d'oferir un cert horitzó d'esperança, per mirar d'aturar aquest creixement. Pel que a la darrera qüestió, sembla que entrem en un moment molt complicat, amb un empobriment col·lectiu de les classes populars.

"La gran victòria de l'extrema dreta és la basculació dels parlaments cap a la dreta"

La seva pròpia història és un dels fils que relliga el llibre i mostra el cost personal que li ha suposat informar i denunciar l'extrema dreta.. L'obra no sé si té un cert component catàrtic, d'abocar-ho tot. Què creu que li comportarà publicar-la?

Publicidad

Alhora, la seva experiència personal serveix per reflectir com actua aquesta gent, que és a través de la violència.

Tot just fa un mes i mig l'agent de la Policia Nacional que el va agredir va reconèixer els fets, la motivació ideològica que hi havia i va acceptar un any de presó. N'ha demanat l'expulsió del cos. En té alguna novetat? 

"Si el policia que em va agredir està treballant és perquè ho permeten els polítics que governen l'Estat"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors