Público
Público

Pressupostos Generalitat La CUP aprova presentar una esmena a la totalitat als pressupostos, però vol seguir negociant amb el Govern

El 63% de la militància que ha participat a la consulta interna es decanta per votar en contra de la tramitació dels comptes, si bé a partir d'aquí hi ha un consens important en seguir parlant amb l'Executiu d'Aragonès per "desencallar la situació" i "forçar un canvi de rumb". Per als cupaires es tracta d'una "triple esmena": "a la relació del Govern amb l'Estat, al model sociovergent i a uns pressupostos continuistes" 

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant.
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant. Gerard Artigas / ACN

La militància de la CUP ha dit "no" a la tramitació dels pressupostos del Govern, però alhora vol seguir negociant els comptes. El resultat era l'escenari més previsible atès a les fortes crítiques de la formació anticapitalista al projecte de pressupostos aprovat per l'Executiu de Pere Aragonès i que un "no" definitiu abocaria el Govern a obrir negociacions amb En Comú Podem o amb el PSC per mirar de tirar-los endavant. 

En concret, el 63% de la militància -d'un total de 462 vots- ha votat a favor de la presentació a l'esmena a la totalitat, mentre que un 33% s'ha decantat per l'abstenció i, per tant, facilitar la tramitació dels comptes. En la segona pregunta de la consulta a la militància cupaire, el 68% ha considerat que cal seguir negociant amb el Govern. La consulta va portar-se a terme durant tot el dilluns després de tres dies de debat de les Assemblees Obertes Parlamentàries (AOP) de la formació, en què hi han pres part més de 500 persones. 

En una roda de premsa per anunciar els resultats de la votació, la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha explicat que es tracta d'una "triple esmena", ja que suposa una "esmena a la relació que té el Govern amb l'Estat, una esmena a les polítiques socials i al model sociovergent i una esmena a uns comptes que són continuistes".

Respecte al primer punt, la diputada ha detallat que "no s'està treballant per generar les condicions per autodeterminar-nos", en part pel "rumb del Govern cap a  la normalització de la relació amb l'Estat i el PSOE". Sobre el segon ha exposat que "enteníem que el model sociovergent l'havíem de deixar enrere", però que a l'hora de la veritat "no hi ha un gir a l'esquerra més enllà de les paraules", un fet que es demostraria amb el contrast entre "la pressa a arribar a acords amb l'aeroport o a tirar endavant els Jocs Olímpics d'Hivern" i "la paràlisi amb qüestions nuclears que ubiquem en la defensa drets socials".

Finalment, sobre la continuïtat dels comptes, la CUP considera que "malgrat algunes millores, són clarament insuficients en qüestions com l'habitatge, la sanitat o en el gir econòmic del país". En concret, els cupaires demanaven una inversió de 1.000 milions en habitatge, que el projecte del Govern limita a 750, mentre que en sanitat la inversió en atenció primària creix per sota del que voldria la formació d'esquerres. 

Forçar un "canvi de rumb"

Reguant també ha anunciat que després d'aquests resultats els diversos espais de decisió de la CUP es reuniran en les properes hores per abordar la situació i mirar de desencallar-la. En aquest sentit, inicialment es registrarà l'esmena a la totalitat, però aquesta es pot retirar fins el proper dilluns, el dia que es votarà al Parlament la tramitació dels comptes. La voluntat de la continuïtat de la negociació és acabar forçant un "canvi de rumb" en les polítiques del Govern, per tal que s'encamini cap allò pactat entre cupaires i ERC per investir Pere Aragonès: "gir a l'esquerra i autodeterminació".  

En qualsevol cas, la diputada ja ha avisat que perquè es desencalli la situació, el Govern hauria d'abordar qüestions vinculades amb la "triple esmena" cupaire. Entre d'altres aspectes, la CUP defensa la retirada del projecte de candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 -que el Govern supedita al resultat d'una consulta vinculant que s'hauria de fer l'any vinent a les comarques afectades-, que s'abandoni el complex turístic de BCN World a Vila-seca i Salou -que ha de liderar l'empresa Hard Rock- i canvis en fiscalitat per fer-la més progressiva, com ara apujar l'IRPF a les rendes altes o reduir el límit exempt de l'Impost de Patrimoni, qüestions que el conseller Giró no vol abordar. 

Porta oberta a la negociació amb En Comú Podem o PSC?

La decisió de les bases de la CUP pot abocar el Govern a fer canvis important als pressupostos si vol garantir-se'n com a mínim la tramitació parlamentària o, directament, a buscar el suport d'En Comú Podem o el PSC per evitar que siguin tombats i s'hagin de prorrogar els actuals comptes, que daten de 2020. Si finalment el Govern d'Aragonès optés per la segona opció, això implicaria un canvi en el tauler polític català, ja que es faria visible el trencament de la majoria independentista al Parlament, el que més que probablement implicaria un tomb en la legislatura.

Tot i que ara mateix se situen en l'esmena a la totalitat, tant PSC com Comuns s'han mostrat disposats a negociar amb el Govern, si bé en ambdós casos li exigeixen canvis als pressupostos i denuncien que almenys fins ara el conseller d'Economia, Jaume Giró, no s'hi ha posat en contacte per abordar una negociació que comença a ser probable. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?