Público
Público

Cultura Vilassar es converteix en la capital de la fotografia analògica amb el Revela’t, que posa l’accent en la mirada femenina

La novena edició del festival concentra el gruix de la programació aquest cap de setmana sota el lema "Universos Propis" amb exposicions, un mercat fotogràfic, activitats formatives i presentacions. El certamen prima la qualitat de les propostes

Una de les exposicions del festival Revela't, amb epicentre a Vilassar de Dalt.
Una de les exposicions del festival Revela't, amb epicentre a Vilassar de Dalt. Revela't

Amb 38 exposicions només a Vilassar de Dalt (Maresme), epicentre i bressol del certamen, la novena edició del festival de fotografia analògica Revela’t celebra aquest cap de setmana els seus actes centrals, amb la inauguració de la mostra a càrrec de la fotògrafa barcelonina Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016, aquest mateix divendres. Les exposicions ja van començar el 18 de setembre i enguany el Revela’t s’allarga fins al 12 d’octubre, estenent-se més enllà de Vilassar amb actes a Barcelona, Vic, Mataró, L’Hospitalet de Llobregat, Torroella de Montgrí, Premià de Mar, Cadis i Villanueva de la Serena (Badajoz). En total, 64 exposicions repartides per nou ciutats diferents.

El medi ambient i la presència femenina són dos dels eixos temàtics sobre els quals gira la novena edició del Revela’t. Sota el lema "Universos propis", el certamen exposarà retrats, fotografies científiques i recreacions històriques, tot sota el criteri de "la qualitat de les propostes", tal com comenta el director del festival, Pep Mínguez. En aquest sentit, assenyala que "la tria de les autores no ha sigut volguda en funció dels noms, sinó del material que hem rebut". Mínguez confia que la tipologia dels visitants sigui més heterogènia en relació amb l’any passat, marcat per les restriccions geogràfiques per la pandèmia.

El Revela’t, més enllà de l’aposta per les propostes de qualitat, reivindica l’univers de la fotografia analògica com una eina per valorar l’ofici i l’art dels professionals. A més, l’organització planteja com un element enriquidor la fascinació que produeix el món analògic en els més joves, nadius digitals, i teòricament allunyats d’aquest àmbit. Es tracta de redescobrir la fotografia que neix de la tasca del revelatge i desconeix eines com el Photoshop.

Homenatge a Isabel Muñoz

Malgrat aquest protagonisme coral de la mostra, un dels noms propis d’aquesta edició és la fotògrafa barcelonina Isabel Muñoz, guanyadora del World Press Photo l’any 1999 i el PhotoEspaña el 2004, a més de la Medalla al Mèrit de les Belles Arts (2009) i Premi Nacional de Fotografia 2016. Al Revela’t es veurà la mostra Somos agua, amb gran èxit de públic recentment a Madrid, una reflexió sobre l’escalfament global a partir de la submersió a les aigües de mars, oceans i diversos entorns aquàtics que convida a meditar sobre l’impacte de l’ésser humà en les alteracions i les transformacions de la natura. Muñoz, que estrenarà aquest divendres vespre el festival, rebrà el distintiu de plata del Revela’t.

A la inauguració, Isabel Muñoz presentarà el projecte que ha portat a terme amb l’artista japonesa i rècord Guinness mundial de doble apnea, Al Futaki. Futaki, que actua com ambaixadora oceànica del Ministeri de Medi Ambient del Japó, va ser la primera dona a submergir-se 100 metres amb aletes i la primera persona a fer-ho 90 metres sense elles.

A més de Muñoz, altres figures femenines estatals que estaran presents a la mostra són Leonor Benito de la Lastra, Verónica Losantos, Mercedes Cosano, Aleydis Rispa, Susana Blasco i Montse Campins. De l’àmbit internacional procedeixen les argentines Valentina Kalinger, Lucía Peluffo i Giovanna Zuccarino; l’anglesa Laura Pannak i la francesa Laura Aubrée.

La presencia masculina es concreta amb artistes i fotògrafs com Georges Georgiu; Sohei Nishino, conegut pels seus mapes de diorames de gran format; Ilan Wolf, un dels especialistes mundials en la càmera obscura i amant de la fotografia experimental, i Paco Gómez, col·laborador habitual de la sala Matadero i el Museu Thyssen de Madrid.

Exposició al festival Revel·la't.
Exposició al festival Revel·la't. Anna Aymerich

‘Market’ fotogràfic i activitats paral·leles

A més de les exposicions, el Revela’t d’enguany acollirà un market fotogràfic (el cap de setmana) d’imatges dels autors participants en la mostra i de material fotogràfic, dues jornades amb activitats formatives sobre fotografia, també durant el cap de setmana, conferències, xerrades, visionats de portfolis, activitats infantils i presentacions de llibres.

El gruix de la programació tindrà lloc a l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat. Altres espais de la localitat, molts d’ells locals d’entitats socials també acolliran exposicions, com la sala polivalent l’Estrella -amb la mostra d’Isabel Muñoz-, el Teatre de la Massa, els Rajolers, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Biblioteca de Can Manyer i diferents carrers de la vila que acolliran murals de gran format com una fórmula per implicar i fer partícips els veïns en el desenvolupament del festival. Amb la voluntat d'acostar el festival al poble, l'entrada a les exposicions del Revela't serà gratuïta entre setmana per a tots els vilassarencs.

Pep Mínguez, director de la mostra, recorda que l’esdeveniment té un gran impacte i potencial, no només per Vilassar, ja que és un dels pocs festival a escala mundial que està especialitzat exclusivament en la fotografia analògica. Per aquest motiu, i poder seguir creixent, demana a l’Administració més implicació per garantir que el 2022 el Revela’t pugui celebrar la seva desena edició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?