Cultura popular, tradició i actualitat: els Pastorets d’Olesa de Montserrat
És una de les obres més antigues que acompanya els seus ciutadans des del primer terç del segle XX i que, actualment, és representada i coordinada per la Companyia de Teatre Jove del Casal del municipi
Marta Burgués
Periodista
La representació teatral típica de les festes de Nadal a molts indrets de Catalunya, els Pastorets, és una de les tradicions culturals més importants del país. Combina els continguts del naixement de Jesús, la lluita entre el bé i el mal entre àngels i dimonis, a més d’explicar les històries dels pastors que rememoren el primer Nadal.
Segons la Coordinadora de Pastorets de Catalunya en l’acte de la nova temporada de Pastorets 2024-2025, enguany 70 grups de Pastorets repartits per 55 municipis del territori català duran a terme 265 funcions. És destacable l’augment de representacions, 15 més que l’any passat.
Entre aquestes, Els Pastorets d'Olesa de Montserrat és una de les obres més antigues que acompanya els seus ciutadans des del primer terç del segle XX i que, actualment, és representada i coordinada per la Companyia de Teatre Jove del Casal del municipi. Tot i que les primeres representacions podrien datar dels anys 50-60, els seus organitzadors ens comenten que els més veterans del lloc recorden que als anys 30 ja van començar les representacions, “i hem trobat un document a una revista local que menciona que es van fer els Pastorets a la població l’any 1925 en una versió que es deia “El Nadal de les Pastores”, un poema dramàtic musical que presentava una versió més femenina.
Una tradició amb gent molt jove
Una de les diferències amb altres Pastorets de Catalunya és que El Casal d’Olesa és una companyia amb actors molt joves d’edat. “Així com hi ha altres pastorets que tenen una vinculació més transgeneracional, on participen avis, pares i nens, nosaltres som joves: dels 14 a vint-i-pocs anys, i sempre anem fent aquest relleu. Quant la gent acaba la universitat i es posa a treballar, van deixant els Pastorets i hi entra gent jove”, destaca a Público Daniel Buson, president del Casal d'Olesa i membre de l'equip de direcció de Pastorets.
El repte d'adaptar el format als temps moderns
Hi ha més diferències que converteixen aquesta obra en peculiar, ja que la versió de Josep Maria Folch i Torres a càrrec de la Companyia de Teatre Jove del Casal sorprèn amb números musicals que s'allunyen de la posada en escena més tradicional. Cada any busquen un leitmotiv, “al voltant del qual fer girar l'estètica d'aquell any”.
Per exemple, el 2020 es va basar en la pandèmia, amb els Pastorets amb mascareta, a més de les mesures que marcava el control del Procicat, “fins i tot la vam fer telemàtica, i la gent la podia veure des de casa”, destaca en Daniel. Des del 2022, la Companyia va voler acostar-se més al públic, “ja que teníem la sensació d'haver-nos distanciat, doncs abans baixàvem entre el públic a platea i era més dinàmic”. Aleshores van tenir la idea de crear la representació: "tria la teva aventura".
Els presentadors aturaven la funció i preguntaven el públic assistent quin camí escollir per seguir l'aventura en temps real. Daniel Buson relata que, a l'entrada, lliuraven dues cartolines, una de blava i una altra de vermella, per decidir; aleshores hi havia una sensació d'interaccionar més amb qui els venia a veure i era més divertit.
Ara bé, tota aquesta modernitat, un segell distintiu dels Pastorets d'Olesa de Montserrat, canvia a les representacions del 2024-2025. Amb motiu dels 100 anys del Casal, han volgut recuperar Els Pastorets “de tota la vida”.
Des de l'Ajuntament de la població ens fan saber que els fa una il·lusió especial que l'obra torni als seus orígens i representi la versió original de Josep Maria Folch i Torres. “Valorem positivament que la gairebé culminació de la celebració de 100 anys de molt de teatre i cultura que ha ofert el Casal a Olesa sigui amb el retorn d'una representació clàssica dels Pastorets. Darrerament, el Casal ens sorprenia amb unes representacions dels Pastorets interactives, adaptades als nous temps i, sobretot, amb elements diferents cada any per a captar públic nou. Aquests canvis han tingut molt bona resposta però, enguany, els Pastorets retornen al seu origen i difonen també la versió més coneguda i tradicional d'aquesta bella representació de Nadal”, en paraules de l’Emma Duran, regidora de Cultura a l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.
Des del Casal responen que, amb la celebració, realitzen moltes activitats que tenen a veure amb una retrospecció de tot allò realitzat, i “era també en consonància tornar a la tradició, en lloc de fer aquestes relectures que havíem fet durant els darrers anys”.
L’empenta del voluntariat
El Casal d’Olesa, organitzador de l’obra els darrers anys, és una entitat sense ànim de lucre, un espai cultural i de lleure fundat l’any 1924. Té uns 200 socis i des del 2007, any que es va inaugurar el nou edifici, disposa d’una sala de teatre amb capacitat per a 250 persones i 5 amb mobilitat reduïda i una sala polivalent.
Malgrat l'èxit d'aquesta obra al municipi, algun any ha estat a punt de no celebrar-se. “Però sempre sortia algú que deia que no podia ser i en quatre dies es muntava”. El president del Casal d'Olesa recorda que antany la gent estava més motivada i també la forma de fer teatre era molt diferent, “hi havia apuntador i de vegades la gent sortia sense saber-se el text i aquesta figura ho anava dient. El públic ho acceptava perquè en aquell context s'entenia que tot això és un voluntariat sempre, i una cosa divertida que tots ens sabem a base d'anys i anys d'anar-ho fent i sentint”.
Els Pastorets són un reflex del profund arrelament de la cultura popular catalana i del seu paper central en les festes de Nada
El que és clar és que els Pastorets d’Olesa s’emmarquen dins del ric mosaic de representacions nadalenques que es fan a tot Catalunya. Emma Duran, regidora de Cultura a l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, subratlla que a la població la representació destaca per la seva qualitat artística i per la capacitat de mantenir viu l'esperit original de l'obra, “tot adaptant el format als temps moderns. En conjunt, els Pastorets són un reflex del profund arrelament de la cultura popular catalana i del seu paper central en les festes de Nadal, suposant una manera de preservar i transmetre valors, llengua i tradicions a les generacions futures”.
El Casal d'Olesa compta amb el suport de l'Ajuntament tant per celebrar aquesta obra com per la resta d'activitats culturals, de lleure i socials que s'hi desenvolupen. Entre d’altres, el consistori coorganitza una visita dels Reis d'Orient a la representació el dia 6 de gener, per a donar més màgia a aquell dia tan especial de Nadal i poder oferir al públic una visita molt esperada pels infants.
Segons Daniel Buson, és una tradició que donen per feta, “però que comporta molta feina. Pràcticament ja hi estem pensant des de l'estiu, i comencem a assajar el setembre, quan encara el Nadal és una cosa llunyana. Es necessita la voluntat i la tenacitat de la gent que li agrada el teatre, i els Pastorets...”.
Al Casal considerem que els Pastorets són una mena d'escola
Al Casal ja estan fent voltes a com pot ser la representació de l'any vinent. “Depèn una mica del context social, no només del de les persones o del d'Olesa, si no també de si apareix algun fet a la societat que sigui molt remarcable, es posi molt de moda...”.
Ara preparen un relleu a la direcció perquè els joves puguin formar part des d'un punt de vista més creatiu, aprenguin a dirigir un grup, a gestionar, muntar assajos, calendaris, pensar en l'escenografia, el vestuari, la comunicació. “Al Casal considerem que els Pastorets són una mena d'escola. Una escola de teatre; no pròpiament una escola interpretativa, si no en tots els àmbits del que podria ser una companyia”.
Dins la Coordinadora de Pastorets de Catalunya
El Pastorets d’Olesa formen part de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, una xarxa d’entitats i grups que representen els Pastorets arreu del país. “Permet crear sentiment de pertinença a un moviment molt més gran”, apunten des del Casal.
La Coordinadora els fa sentir que no són sols, que tenen recursos i suport, i fins i tot ofereix formació d'actors, de direcció, maquillatge… de tant en tant, organitza una mena de simposi “i et trobes amb més gent que fa els Pastoret i et retroalimentes. Fins i tot aquest any podem anar a veure l’obra d'altres municipis, fent de nexe per fer-ho, i agafar idees”, explica Daniel Buson.
La tradició teatral d’Olesa de Montserrat
La Passió d'Olesa de Montserrat, una altra de les obres amb més ímpetu, de sentit religiós i representada per Setmana Santa, marca la llarga tradició teatral del municipi. “I en aquesta tradició de cultura teatral, els Pastorets és un dels exemples insignes”. Al Consistori celebren que la representació implica diverses generacions que han treballat i treballen per oferir cada any uns Pastorets de qualitat. “Agraïm la gran tasca de l'entitat per oferir, un any més, aquesta emblemàtica representació de Nadal que barreja la cultura popular i la nostra tradició amb l'actualitat”.
Calendari de representacions
Del 25/12/2024 al 12/01/2025
Dimecres 25 de desembre: 18.30 hores
Dijous 26 de desembre: 18.30 hores
Diumenge 29 de desembre: 18.30 hores
Dilluns 6 de gener: 18.30 hores
Diumenge 12 de gener: 18.30 hores