Este artículo se publicó hace 4 años.

L'EMERGÈNCIA PER LA COVID-19

“La Covid-19 és l’últim avís i sense una consciència crítica d’espècie, a la pròxima, la humanitat col·lapsarà”

Eudald Carbonell, en una imatge d'arxiu a l'excavació arqueològica a l'Abric Romaní de Capellades. ACN

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

El confinament és el millor mètode que tenim ara mateix per aturar la pandèmia. Però no és un mètode molt contrari a la socialització inherent en l’espècie humana?

El coronavirus ens està obligant més que mai a dependre de la tecnologia no?

Publicidad

La pandèmia de la Covid-19 era inevitable o és responsabilitat dels humans?

Com haurien de ser aquests protocols? I qui els ha d’establir?

"La Covid-19 és responsabilitat dels humans perquè no hem estat capaços de tenir un protocol universal davant una pandèmia com aquesta"

L’organització social i política de la humanitat en forma d’estats amb societats que pugnen entre elles és el que impedeix actuar com a espècie de forma solidària i aplicar aquests protocols?

Publicidad

Pandèmies n’hi ha hagut sempre, com ara la pesta durant l’Edat Mitjana. Als seus jaciments arqueològics hi ha indicis d’epidèmies a la prehistòria també?

La globalització és els problema doncs?

"El problema és que hem fet malament la globalització. No és una globalització social sinó dirigida per classes extractives. Per això tendeix a la uniformització del planeta quan el que cal és mantenir i integrar la diversitat"

Publicidad

Vostè ha dedicat bona part del seu treball com a pensador a aquesta consciència crítica. Ho comença a plantejar en ‘Planeta humà’ i ho desenvolupa en llibres com ‘La consciència que crema’ o ‘El naixement d’una nova consciència’. Què vol dir?

I l’adquirirem?

I que comportaria a la pràctica el canvi que propugna?

No sembla que l’espècie humana miri per la supervivència com a tal sinó més aviat pels interessos de cada generació en concret...

"La biotecnologia és favorable a la supervivència de l'espècie humana. Però ens automodifica genèticament i probablement sorgiran al planeta diversos tipus d’espècies i subespècies d’humans"

Publicidad

La modernitat i la tecnoeufòria ha fet que com a espècie ens hàgim cregut invulnerables?

Què vol dir amb això de l’engany de l’estat del benestar?

Llavors què passarà després d’aquesta pandèmia?

"A no ser que es comenci a crear una consciència crítica d’espècie, a la pròxima molt probablement l’espècie col·lapsarà"

Publicidad

L’espècie col·lapsarà?

Quins canvis?

"Anem cap a un nou sistema que pot arribar de forma natural, la qual cosa seria un desastre, o de forma lògica que és com hauria d’arribar. Pot ser un veritable coll d’ampolla evolutiu"

Llavors quin sentit té que es prenguin mesures només per fer front als efectes de la pandèmia a l’espera que s’acabi i tornar a refer la situació anterior?

Publicidad

La Covid-19 és un avís d’aquest col·lapse?

"La Covid-19 ens ha posat davant del mirall de la nostra deslleialtat amb la pròpia espècie. En el marc de les possibilitats qualsevol escenari és possible, i això vol dir que és l’últim avís"

Vostè parla de revoltes i greus problemes mundials. El col·lapse de l’espècie humana pot portar a l’enfrontament total entre humans i fins i tot la depredació entre nosaltres?

Del col·lapse podem passar a l’extinció de l’espècie humana?

La gran pregunta és si l'espècie humana s'extingirà. Alguns microbiòlegs ho defensen. Jo penso més en un escenari de col·lapses consecutius i de canvis estructurals. La socialització de la revolució tecnològico-científica ens portarà no a un nou paradigma sinó a un món nou"

Publicidad

Destruir els lideratges...?

"Els lideratges són el pitjor de la humanitat. Hem d’evitar els líders a tota cosa i hem de ser capaços de crear autoconeixement i autoorganització"

Doncs no sembla que pugui reeixir cap projecte polític que vagi en la direcció d’aquest plantejament... D’aquesta crisi de la pandèmia hi ha qui augura que sorgirà més individualisme i lideratges forts, autoritarisme i fins i tot creixement de la ultradreta.

Publicidad

L’espècie humana és l’única autodestructiva del planeta?

Ferran Espada

Director de Públic. Ejerció como director adjunto del periódico El Punt Avui y también del deportivo El 9 Esportiu. Colabora desde hace 20 años como analista en TV3, TVE Catalunya y Catalunya Ràdio. Estudios de periodismo cursados en la UAB. Coautor de los libros 'Una radiografia social de la llengua catalana' y 'La memòria dels mitjans de comunicació'. Director de Públic. Va exercir com a director adjunt del diari El Punt Avui i també de l'esportiu El 9 Esportiu. Col·labora des de fa 20 anys com a analista a TV3, TVE Catalunya i Catalunya Ràdio. Estudis de periodisme cursats a la UAB. Coautor dels llibres 'Una radiografia social de la llengua catalana' i 'La memòria dels mitjans de comunicació'.

Etiquetes

Comentaris dels nostres subscriptors