Este artículo se publicó hace 7 años.
AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYAEl Constitucional suspèn la convocatòria del ple del Parlament de dilluns
El TC ha acceptat el recurs d'empara presentat pel Partit dels Socialistes de Catalunya i ha decidit la suspensió cautelar de la reunió de la Cambra legislativa, encara no convocada, en la qual es preveia la possibilitat de declarar la independència. CSQEP demana en qualsevol cas que es reuneixi el ple per fer possible la compareixença de Puigdemont.
Barcelona--Actualitzat a
El Ple del Tribunal Constitucional ha acordat, "per urgència excepcional", deixar en suspens de manera cautelar l'acord del Parlament que fixa pel dilluns 9 d'octubre la compareixença davant la Cambra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar els resultats del referèndum de l'1 d'octubre i "declarar la independència", han informat a Europa Press fonts d'aquest òrgan.
La suspensió es produeix a petició del PSC, que va presentar un recurs d'empara en el qual defensa que l'acord que va prendre el Parlament per fixar la compareixença del president vulnera els drets dels diputats de la Cambra catalana.
Els socialistes invocaven en el seu recurs l'article 56.6 de la Llei Orgànica del TC que l'habilita a suspendre de manera total o parcial l'objecte del recurs d'empara -la petició de compareixença de Puigdemont- en el moment "de l'admissió a tràmit".
Segons el TC, si no suspengués la convocatòria es produiria un perjudici "d'impossible o molt difícil reparació".
La decisió que han adoptat els dotze magistrats afecta concretament a l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya d'aquest dimecres, 4 d'octubre, que convoca la celebració del Ple perquè el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, "valori els resultats del referèndum del dia 1 d'octubre i els seus efectes ".
Aquesta mesura cautelar de suspensió pot ser impugnada en el termini de cinc dies des de la notificació pel Ministeri Fiscal i les altres parts personades (*) ", segons preveu la mateixa norma. A més, la interlocutòria del TC diu que és "radicalment nul i sense valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada ".
El Ple acorda la notificació personal de l'acte a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i als membres del citat òrgan, a qui adverteix d'"el seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment ".
El Tribunal ordena que la suspensió sigui personalment notificada a la presidenta de la cambra Carme Forcadell i als integrants de la Mesa del Parlament Lluís Guinó, vicepresident primer; José María Espejo-Saavedra Conesa, Vicepresident segon; Anna Simó i Castelló, secretària Primera; David Pérez Ibánez, secretari Segon; Joan Josep Nuet i Pujals, secretari tercer i a Ramona Barrufet i Santacana, Secretària Quarta.
El Tribunal ha donat trasllat de la seva decisió al recurrent així com al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i al Ministeri Fiscal, que disposaran de cinc dies per formular al·legacions.
Sospensió cautelar d'un ple encara no convocat
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha interpretat avui la suspensió del ple de la cambra catalana previst per al dilluns per part del Tribunal Constitucional (TC) com un "rebuig" a l'oferta de "diàleg" llançada des d'una part de l'independentisme català .
La presidenta del Parlament ha ironitzat al seu compte de Twitter sobre el fet que el ple va ser aprovat ahir per la Junta de Portaveus però encara no havia estat convocat formalment i comunicat als diputats: "Suspendre plens que no estan ni convocats és la nova oferta de diàleg ... ".
Fonts de la presidència del Parlament han criticat sobretot que la convocatòria del ple encara no havia estat formulada oficialment, el que "demostra de nou que (el TC) és un tribunal polititzat i absolutament deslegitimat".
"L'objectiu de la presidenta i de la majoria de la Mesa -han afegit les mateixes fonts- és garantir i preservar la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats", cosa que "han fet sempre i així ho continuaran fent" .
Des del Govern, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, també s'ha referit a la suspensió del ple en apuntar, en to humorístic, que "no està ni convocat, i almenys un servidor no ha rebut ni convocatòria , quina eficàcia! ".
Un altre conseller, el d'Afers Exteriors, Raül Romeva, afirma: "un tribunal polititzat prohibeix preventivament que un Parlament es reuneixi perquè dedueix que passarà alguna cosa no escrita a l'ordre del dia"
CSQEP demana que el ple es reuneixi
El grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), no obstant això, ha demanat que aquest divendres es reuneixi d'urgència la Junta de Portaveus i la Mesa del Parlament per tractar sobre la petició de compareixença del president de la Generalitat el proper dilluns dia 9, per valorar la situació política oberta després de l'1 d'octubre.
La petició de compareixença la fan en virtut de l'article 169 del reglament de la cambra i no de la Llei de Transitorietat, fet que permetria que el ple es celebrés el 9 d'octubre.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..