Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA A CARME JUNYENT

"No es coneix ningú que hi hagi guanyat res pel fet de renunciar a la llengua"

Carme Junyent. LA CAMPANA
Carme Junyent. LA CAMPANA

Barcelona-

Publicidad

Més del 95% de les llengües del món estan amenaçades amb la desaparició, un procés que s'accelera els darrers anys. Per què?

El procés d'extinció d'una llengua consta de tres fases: la primària, quan es converteix en una llengua subordinada; la de decadència, quan deixa de transmetre's intergeneracionalment; i la mort. El català es troba en la primària. Què implica?

"El català és una llengua que la gent jove cada cop usa menys"

Al llibre recorda un article del 1989 que advertia que, si no s'actuava, el 2040 ens hauríem quedat sense llengua. Han passat més de 30 anys i pel que planteja anem cap aquí. Tan crua és la situació?

Publicidad

L'avantatge és que en el cas del català el problema està detectat, cosa que no sempre passa en llengües amenaçades. Això obre l'oportunitat de revertir la tendència.

"Sabem que un cop s'interromp la transmissió intergeneracional el procés de desaparició d'una llengua ja és irreversible"

L'obra apel·la en primer lloc les persones que tenen el català com a llengua habitual. I els demana que no passin al castellà quan parlin amb una persona que no coneixen o no el té com a llengua habitual. Dieu que amb dos mesos de fer-ho n'hi hauria prou. Per què és clau aquest canvi?

"Canviar al castellà és un comportament letal per a la llengua. Reduïm l'àmbit d'ús del català i furtem a l'altre la possibilitat d'aprendre-la"

Publicidad

En aquest comportament hi ha alguna diferència generacional o passa a qualsevol edat?

A banda, també veu imprescindible la solidaritat de les persones que no el tenen com a primera llengua o ni tan sols el parlen. I situa com a esperança el 10% de nous catalans no tenen ni el català ni el castellà com a primera llengua.

"La immensa majoria de la gent no és hostil a la llengua, però té comportaments que la minoritzen per inconsciència i desconeixement"

Diu que "el bilingüisme ens mata, però el multilingüisme és una oportunitat". En una societat com la catalana, amb dues llengües tan marcades, com s'arriba a aquesta oportunitat?

"Hem observat que la diversitat [lingüística] es preservava en societats on tothom parlava moltes llengües i no tothom les mateixes"

Publicidad

Hi ha alguna opció de convertir la catalana en una societat multilingüe?

Publicidad

Desmunta el mite sobre el model d'immersió lingüística, en el sentit que no funciona perquè bàsicament no s'aplica a l'ensenyament secundari. I denuncia que no passi res perquè sigui així. Quin paper hauria de jugar l'administració per canviar-ho?

"No podem posar esperances en l'ensenyament i més val posar-les en un altre àmbit, sigui el lleure, l'audiovisual, els esports,..."

Crear un seguit de referents en català en l'audiovisual actual, al Youtube, a l'Instagram o al TikTok implica també una inversió econòmica.

Publicidad

Diu que a les multinacionals i grans empreses els interessa que desapareguin les llengües, perquè això ens fa més controlables. Per tant, parlar en català és una forma de rebel·lar-se, d'anar contra el poder?

"Una llengua diferent et permet escapar del control del poder"

Al final amb la desaparició de llengües s'empobreix i homogeneïtza el planeta.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors