Público
Público

Treball xifra en un 45% el seguiment de la vaga dels metges d'atenció primària mentre els sindicats l'eleven al 77%

Els empleats de la salut tanquen els CAPs durant els pròxims cinc dies per reclamar millores laborals. El Sindicat de Metges i l'Institut Català de la Salut es reuneixen per buscar un acord sense èxit i reprendran la trobada aquesta tarda. Centenars de professionals de la salut es concentren davant l'Institut Català de la Salut per protestar contra la saturació de feina.

Metges de Catalunya protesten durant la vaga dels treballadors d'atenció primària i metges contra la saturació de feina. @metgescatalunya

públic

Els treballadors dels centres d'atenció primària (CAP) fan vaga per primer cop en 10 anys per demanar millores en les seves condicions de treball: no més de 28 visites per dia i per metge -ara estan a unes 40- i disposar de 12 minuts per pacient. Aquest dilluns al matí, els metges i metgesses i treballadors d'atenció primària han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes, s'han concentrat davant l'Institut Català de la Salut (ICS) i a la seu de la Unió Catalana d'Hospitals convocats pel sindicat de Metges de Catalunya per demanar "dignitat per la sanitat pública" i la fi de les retallades. Aquest migdia, la concentració ha arribat al seu punt més àlgid amb l'ocupació de la seu de l'ICS, on s'hi han quedat uns 20 minuts cridant diverses consignes en referència a les reivindicacions laborals. Mentre el sindicat xifra el seguiment de la vaga en un 77%, el departament el situa en un 45%.

El Sindicat de Metges i l'ICS s'han reunit aquest cap de setmana per provar d'arribar a acords i evitar la vaga, però la reunió, que va finalitzar aquest diumenge a la nit, va acabar sense pactes. Aquest dilluns a la tarda, les parts reprendran les negociacions, tot i que les posicions encara estan molt lluny de trobar-se. El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha reconegut la "sobrecàrrega" pels metges de l'atenció primària, i ha explicat que proposen reduir els pacients assignats a cada metge a 1.300 persones -quan actualment hi ha un volum de 1.550 pacients-, en lloc de limitar les visites diàries, com demana el sindicat: "No es fa a cap indret del nostre entorn", ha argumentat en referència a la proposta de Metges de Catalunya.

A més, Argimon ha recordat que tractaran de contractar a 200 metges més, tot i que veu difícil arribar a aquesta xifra. Es planteja la possibilitat de contractar metges extracomunitaris formats a Catalunya, com permet un acord del Govern aprovat recentment, el que "no solucionarà el problema, però sí que el pal·liarà". Es manté positiu amb les negociacions tot i que demana "predisposició": "Hi ha molts punts d'acord, i hem de trobar un punt de trobada".

El membre del comitè de vaga, Javier O'Farrill, ha denunciat les condicions en les quals treballen els professionals de la salut: "La sanitat pública està malalta per la falta de personal i el poc temps que tenen per atendre als nostres pacients. Volem recursos per oferir una atenció primària de qualitat". En declaracions per TV3, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat que la reunió "ha anat bé" perquè les parts s'han assegut i "s'han citat per seguir parlant i negociant".  Així ho ha anunciat el conseller del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per les xarxes socials:

Les mobilitzacions de la sanitat són el tret de sortida d'un 'tsunami' de mobilitzacions dels treballadors públics i coincideixen amb la vaga general de la funció pública, convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) pel dijous 29 de novembre i per la d’educació de la CGT. Totes ells són el preludi de la vaga general impulsada per CCOO i UGT pel 12 de desembre. Aquell dia, els treballadors públics de la salut, l’ensenyament i l’Administració Pública han convocat una manifestació a les 12 hores a la plaça Universitat.

La vaga arriba fins al Parlament

Els partits polítics de l'arc parlamentari han valorat la vaga de l'atenció primària des del faristol del Parlament de Catalunya i les seves respectives seus. El portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Eduard Pujol, creu que les mancances del sistema sanitari són derivats de les "limitacions pressupostàries" per part de l'Estat, motiu per les quals diuen defensar "la república". Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'ha sumat a les reivindicacions de la vaga sense concretar mesures: "Compartim la necessitat de revertir les retallades".

El diputat de Ciutadans Nacho Martín creu que la vaga dels treballadors de la salut és un reflex de "la Catalunya real" i no de "la república imaginària" dels independentistes, mentre que el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha instat al Govern a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per permetre una millora dels recursos i "pal·liar el dèficit en l'atenció primària". La portaveu al Parlament de Catalunya en Comú, Jèssica Albiach, també ha defensat l'aprovació dels PGE, a més de presentar unes línies de mínims per aprovar les xifres al Parlament: "La sanitat ha estat triturada sistemàticament per polítiques neoliberals", ha denunciat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?