Este artículo se publicó hace 7 años.
La ciutat, el consum de drogues i els abusos, el caldo de cultiu de la violència
Un estudi en el qual participen investigadors de la UB i la UdL conclou que el consum excessiu de drogues i els abusos a la infància poden conduir a conductes violentes. I també viure en grans ciutats.
Mònica Mombiela
Barcelona--Actualitzat a
Quins són els factors que determinen el desenvolupament d'una conducta agressiva? Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Castelló han intentat respondre a aquesta pregunta amb l'estudi Agressions violentes pronosticades per múltiples impactes abans de l'adultesa de factors ambientals i han constatat que viure en grans ciutats, consumir cànnabis o experimentar abusos durant la infantesa són alguns dels factors que afavoreixen el desenvolupament de comportaments agressius durant l'edat adulta.
La investigació, duta a terme en col·laboració amb l'Institut Max Planck de Medicina Experimental d'Alemanya, es basa en una primera anàlisi de 1.500 pacients d'esquizofrènia el·laborat per la Göttingen Research Association for Schizophrenia, a Alemanya, i es complementa amb un estudi de la població general a Espanya. Segons explica un dels autors, el professor de la facultat de Psicologia de la UdL Jorge Moya, l'informe assenyala que "tant en persones sanes com en persones diagnosticades amb esquizofrènia la probabilitat de convertir-se en un adult agressiu es multiplica per deu en els grups que presenten dos o més factors de risc". Així es constata també que "les persones amb trastorns mentals no tenen per què ser més agressives que la resta, només si tenen tres o més factors dels anteriors poden desenvolupar actituds més violentes", assegura Moya.
La recerca, que acaba de publicar la revista Molecular Psychiatry del grup Nature, va començar a Alemanya i un cop enquestades un miler de persones es va voler replicar la investigació a la resta d'Europa per veure si els resultats es podien generalitzar. Així és com van arribar a Catalunya. Tant els investigadors de la UdL com els de la UB van comprovar que "aquests factors ambientals bàsics incrementen fins a 10 vegades la probabilitat de manifestar conductes violentes". Un altre factor important que també repercuteix en el comportament dels enquestats és el procés migratori. "Les persones que han patit una migració forçada per circumstàncies alienes ho viuen com a molt traumàtic i això fa que es converteixi en un factor més, de risc, per desenvolupar actituds agressives", diu Moya.
Segons explica aquest docent de la UdL, els resultats de la recerca "són fonamentals per detectar precoçment els comportaments violents, així com per prevenir-los mitjançant programes específics que erradiquin el consum de drogues o els processos traumàtics durant la infantesa". La recerca subratlla aquesta necessitat d'impulsar mesures de tipus psicosocial, des d'edats primerenques i comptant amb la participació i el compromís de famílies i dels agents socials, per a millorar les polítiques de prevenció contra la violència en tota la societat.
L'estudi també obre nous interrogants sobre el possible efecte de la petjada genètica en el desenvolupament de perfils violents en l'edat adulta.
Estudis focalitzats en els factors ambientals
El grup de recerca "Gens i Ambient en la Comprensió de la Diversitat de la Conducta Humana i l'Etiopatogènia dels Trastorns Mentals" de la Universitat de Lleida (UdL) té com a objectiu principal estudiar les relacions entre la nostra estructura genètica (genotip), la seva expressió (fenotip) biològica i psicològica, i els factors ambientals, de forma dinàmica i integrativa. Així dins aquest grup s'estudien els factors psicosocials explicatius al voltant de qüestions com la violència de gènere (causes i conseqüències) o bé la resiliència vers el trauma en l'adolescència.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..