Una cinquantena de vetlladores es concentren per reclamar a Educació la internalització del servei
Defensen que la mesura augmentaria un 80% les hores d’atenció directa als infants amb necessitats especials i permetria que participessin en el diagnòstic dels alumnes, millorant així la capacitat de resposta
Públic
Barcelona-
Una cinquantena de vetlladores d'escoles públiques catalanes s'han concentrat aquest dilluns davant del Departament d'Educació a Barcelona per exigir la internalització del servei. CCOO ha convocat la protesta per denunciar la "precarització" d'aquest sector tan "feminitzat" i poc estable, en què les condicions laborals "canvien d'un curs a un altre" i les jornades es poden veure reduïdes "de forma sobtada". Ho ha dit la portaveu de les vetlladores del sindicat, Laia Martínez, que també ha reclamat un salari adequat a la responsabilitat i complexitat de la feina.
Les manifestants han afirmat que, amb la internalització, unes 3.700 treballadores guanyarien "estabilitat" perquè farien 37,5 hores setmanals fixes. D'aquesta manera, s'incrementarien en un 80% les hores d'atenció directa als infants amb Necessitats Educatives Especials (NEE), passant de les 93.000 hores actuals a prop de 180.000. A més, es podrien afegir a les reunions de claustre i al diagnòstic dels alumnes, millorant la seva capacitat de resposta i treball en equip.
Un increment del 0,8% del pressupost d’Educació
Per a Martínez, el primer pas per assolir una autèntica escola inclusiva és que les vetlladores es converteixin en personal laboral d'Educació: "Estem aquí per demanar que s’internalitzi el servei perquè considerem que d’aquests forma se solucionarien la majoria de problemes que tenim", ha afirmat. La contractació en plantilla també asseguraria que les hores de menjador quedessin cobertes.
D'acord amb un informe de la Federació d’Educació de CCOO, la internalització de les vetlladores suposaria un increment del 0,8% del pressupost del departament i implicaria que les auxiliars passessin a ser educadores i que les vetlladores, ara externalitzades, esdevinguessin personal laboral.
El sindicat també proposa una segona fase en què es reclassifiqui a les vetlladores com a Educadores d'Educació Especial, amb un període de formació i certificació d’experiència de quatre anys.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..