Este artículo se publicó hace 2 años.
Cinc receptes fàcils amb moniatos i castanyes per assaborir la tardor
Més enllà dels moniatos al forn i les castanyes torrades típiques de Tots Sants i la castanyada, us proposem gaudir de propostes tardorenques tirant d'originalitat per gaudir d'aquests productes
Panellets dels bons, moniatos al forn i castanyes torrades són els tres pilars de Tots Sants i la castanyada. Hi ha gustos per a tots, però es tracta de productes de temporada que, qui més qui menys, acaba portant sobre la taula dels àpats familiars d'aquesta assenyalada data tardorenca (i els dies posteriors).
Però, sense voler ofendre als clàssics, us proposem gaudir d'aquesta època de l'any tirant d'originalitat per gaudir dels productes de sempre d'una manera diferent. Cinc receptes que podem fer amb moniatos i castanyes amb les quals podem sorprendre a la família aquesta tardor, des de l'entrant fins a les postres, passant per plats principals.
Xips de moniato
Segurament aquesta és la recepta menys sorprenent i original, però ben segur que amb aquesta elaboració fàcil de fer aconseguirem obrir boca per a la resta de l'àpat. A més, les xips de moniato també les podem utilitzar per introduir en altres elaboracions, siguin cremes, amanides o altres plats on vulguem un punt cruixent.
La recepta no pots ser més fàcil. Simplement, hem de pelar el moniato (preferiblement de la varietat batata), i fer-ne làmines finetes amb l'ajuda d'una mandolina o simplement amb un pelador. Després simplement ho haurem d'anar passant en diverses tandes per una fregidora o una paella amb una bona quantitat d'oli, on tingui espai per coure's alegrement. Quan estigui fet, procurant no es cremi, el reservarem sobre paper absorbent.
Alternatives a la fregidora són la fregidora d'aire o el forn, per bé que haurem de fer tandes amb menys quantitat perquè es torrin i es facin cruixents, el que ens farà la feina més carregosa. Al final tan sols ho haurem de rematar amb una mica de sal i pebre, i amb les espècies que més ens agradin, com pimentó, gingebre o all en pols.
Crema de castanyes amb ceps
Seguim amb una elaboració també de les més fàcils, un crema de castanyes, acompanyada de ceps, que podem 'vendre' com un entrant, o fins i tot com a plat principal. La recepta la podem trobar a La Cuina del Barbut i és autoria de Cuina Cinc, i ideal per tota aquesta època de recolliment, bolets i castanyes.
Simplement, haurem de coure les castanyes, siguin bullides o torrades, al forn o en una paella. Sempre les farem amb el tall i ajudats d'una mica d'aigua també si les torrem, fins que quedin ben tovetes. Sofregirem amb mantega un porro picat, i una patata i dos o tres ceps de mida mitjana. Quan estigui cuit, afegim mig litre de brou de verdures i coem una mica. Pelem les castanyes, les incorporem al caldo i afegim l'altre mig litre.
Deixem coure uns minuts i ho triturem tot plegat, preferiblement amb un robot de cuina que tingui potència, però també ho podem fer amb un túrmix (quedarà menys final). Rectifiquem si cal la textura amb més brou o també tirant de crema de llet i mantega, i posant a punt de sal i pebre. Podem decorar amb dauets de cep saltats. Ens sortiran entre 4 i 6 racions.
Moniato farcit de botifarra blanca, poma i nous
Passem a una recepta de Pol Leiva en una edició passada de la revista Cuina. Més enllà del temps de forn, aquest moniato farcit de botifarra blanca, poma i nous no ens porta massa feina. El resultat és deliciós i llaminer, que podem menjar com a plat únic o com a acompanyant lleuger, així com per compartir, ja que és contundent.
Començarem coent uns 4 moniatos embolicats amb paper d'alumini, al forn preescalfat a 200 graus i durant aproximadament 1 hora i 30 minuts. Un cop estiguin refredats, els buidarem per dins guardant una mica de carn a les parets, perquè mantingut la fermesa. En una paella, marquem la botifarra tallada a daus (sense pell) en una paella fins que canviï la seva textura, i la retirem. Després hi marquem lleugerament la poma també a daus, i en acabat hi incorporem la carn del moniato. Afegim també les nous picades, tornem la botifarra i salpebrem al gust.
Un cop tinguem el farcit, només haurem de repartir-lo entre els quatre moniatos. Finalment, hi ratllem el formatge que més ens agradi per sobre, i els gratinem al forn. Podem emplatar amb herbes aromàtiques com farigola i romaní, una mica de cibulet i un raig d'oli d'oliva.
Flam de castanyes
Tornem a les castanyes, però passem als dolços, i ho fem amb unes postres d'allò més llamineres i tardorenques. Una bona manera d'aprofitar-les i menjar-les d'una manera divertida i diferent és fent un flam, una elaboració tradicional amb el qual podrem posar en valor aquest ingredient. Ens basem en aquesta recepta de David Gil de la Fundació Alícia, de la qual en traurem unes 6 racions.
Posem en un cassó 500 ml de llet, 100 g de castanyes cuites, 50 g de sucre blanc, un parell de trossos de pell de llimona i una branca de canyella. Ho bullim tot plegat durant uns 20 minuts, fins que les castanyes quedin ben toves. D'altra banda, batem els ous amb 50 g de sucre, el que es coneix com a blanquejar. Colem la llet de castanyes i també l'integrem a la mescla. Finalment, hi afegim també les castanyes (no la canyella i la llimona) i ho triturem tot finament com puguem.
Omplim els motlles o flameres (podem colar la mescla si volem evitar qualsevol tros que no s'hagi triturat correctament). Cuinem al forn al bany maria a 180ºC durant 30 minuts aproximadament. Per comprovar que els flams estiguin cuits, els podem punxar amb un punxó de fusta, i ha de sortir completament net. Si això no passa, encara no estan prou cuits. Finalment, els retirem del forn i els servim un cop ja s'hagin refredat.
Pastís de moniato al microones sense gluten i sense llet
I acabem amb unes altres postres, també de la Fundació Alícia, en aquest cas amb moniato i en forma de pastís. Es tracta d'un dolç que destaca per ser apte per a intolerants o al·lèrgics al gluten o a la lactosa, ja que es fa sense gluten i sense llet. I també per als més mandrosos o els poc amants del forn, puix es fa al microones! D'aquesta recepta en surten dues racions.
Necessitem 80 grams de moniato ratllat i amb 50 grams de sucre, que courem al mateix microones, dins d'un recipient adequat: dos minuts a màxima potència. Mentrestant, mesclem un ou batut amb 40 g de farina sense gluten, 5 g de llevat en pols sense gluten i 25 g d'oli d'oliva.
Ajuntem les dues preparacions al recipient on hi havia el moniato, mesclant bé per a tal que no quedin grumolls, i coem uns dos minuts més a màxima potència. Un cop hagin passat, només haurem d'esperar que refredi una mica, desemmotllar i gaudir d'aquest pastís de moniato fàcil i ràpid, apte per al·lèrgics al gluten i a la lactosa.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.