Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a Gonzalo Berger"No és cert que les milícies antifeixistes fossin inoperants, un desastre i un caos"

L'historiador Gonzalo Berger. Públic

Barcelona--Actualitzat a

Publicidad

D'entrada, com sorgeixen les milícies antifeixistes de Catalunya?

La resposta és molt ràpida. El Comitè Central de Milícies Antifeixistes es crea ja el 21 de juliol, l'endemà que s'hagi aturat el cop a Barcelona.

Publicidad

Quins eren els principals objectius del Comitè Central de Milícies Antifeixistes?

"El Comitè de Milícies suplirà les funcions de l'Estat a Catalunya pel que fa a exercir el monopoli de la violència"

L'aparició de les milícies també reflecteix el moment revolucionari que viu Catalunya aquell estiu?

Publicidad

En el llibre directament diu que en els primers mesos de la guerra la Generalitat amplia competències i es converteix pràcticament en l'administració d'un Estat.

"El juliol del 36 a Catalunya hi ha una revolució social, política, i també nacional"

L'obra també desmunta alguns mites al voltant de la CNT i l'anarcosindicalisme, ja que deixa clara la seva implicació en un esforç unitari per defensar la República i no la fa responsable de les principals tensions polítiques de la rereguarda.

"La CNT tindrà una posició de col·laboració i de sumar i s'implica en el Comitè de les Milícies i després en el Govern"

Dos dies després de la creació del Comitè, el 23 de juliol, ja surten les primeres columnes de milicians cap al front d'Aragó. Allà comencen els problemes pràctics per afrontar la guerra?

"A Catalunya pràcticament no hi ha armes i les que hi ha són antiquades, gairebé no hi ha aviació o marina de guerra i tampoc hi ha els recursos financers"

Publicidad

La Generalitat té un paper clau en les milícies, ja que avala el Comitè i és qui en gran part les finança. Però no rep suport del Govern de la República, que no hi envia recursos. Comenta que la raó és que està molest per la seva pèrdua de poder a Catalunya i tampoc veu bé el moment revolucionari que s'hi viu. Gairebé es pot parlar de boicot.

Publicidad

"Ja al setembre [del 36] el Govern català està en bancarrota. Necessita recursos, però no arriben mai"

L'Exèrcit Popular de Catalunya estarà permanentment mal finançat?

Vista amb perspectiva històrica, aquesta actuació del Govern republicà va ser contraproduent i no va afavorir la seva victòria en la guerra?

Publicidad

"La lògica centralista de defensar la capital i destinar-hi l'armament, les millors unitats i els recursos acaba sent un desastre"

La pugna ideològica, que en el cas català viu el seu zenit en els fets de maig del 1937, es podia evitar o era impossible?

"El govern republicà tenia la intenció de neutralitzar el moment que es viu a Catalunya"

Escriu que "el comitè va ser pràctic per canalitzar la dinàmica política posterior al 20 de juliol, però del tot ineficaç per articular un exèrcit efectiu". La militarització, és a dir, la transformació de les milícies en l'Exèrcit Popular de Catalunya, va generar tensions?

Publicidad

El llibre també aborda altres qüestions, com ara la presència de la dona a les milícies, que patirien un enorme masclisme. Va ser gaire nombrosa?

"Hi ha al voltant de 1.500 dones catalanes que formaran part de les milícies. No és una qüestió espontània"

Publicidad

El 4% dels milicians són estrangers, que es mobilitzen abans de la creació de les Brigades Internacionals. D'on surten? Estaven a Barcelona per participar a l'Olimpíada Popular?

A les milícies també hi havia militars professionals, entenc que compromesos amb la república?

I són claus en el futur exèrcit?

"Hi havia moltíssims militars a les milícies i ajuden i molt en la seva articulació"

Més de 80 anys després, quin pòsit creu que queda de les milícies antifeixistes a Catalunya?

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors