Este artículo se publicó hace 7 años.
Un cel de cinc estrelles al Parc Nacional d’Aigüestortes
Aquest patrimoni natural dividit entre quatre comarques del Pirineu lleidatà està a punt de rebre el reconeixement de reserva i destinació Starlight per la qualitat del seu cel
Mònica Mombiela
Lleida--Actualitzat a
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es troba, cada vegada, més a prop d’aconseguir la certificació de reserva i destinació Starlight, vinculat a la Unesco. Es tracta d’un títol que acredita la qualitat del cel, com un exemple de protecció i conservació dels paratges naturals i que inclourà les 41.852 hectàrees del parc i els 10 municipis del seu entorn que també estan vinculats al projecte. Així ho assegura la directora del Parc Nacional, Mercè Aniz, qui destaca "només queda un darrer tràmit administratiu per obtenir la certificació que podria arribar durant aquesta tardor. De moment però ja hem dissenyat un pla d’actuacions per potenciar les activitats quan ens arribi".
Aigüestortes entrarà llavors en aquest selecte club, format per 10 reserves i 21 destinacions Starlight repartides per tot el món, que avala la idoneïtat d’aquest indret per l’observació del cel nocturn. No serà el primer lloc de Catalunya a rebre aquesta distinció perquè l’any 2013 el Montsec ja va ser declarat reserva Starlight. "Hem treballat colze a colze amb els tècnics i directius de l’Observatori del Montsec i quan aconseguim la certificació volem establir sinèrgies entre ambdues zones", recalca Aniz, encara amb prudència. Les impressions i els inputs que li arriben però són "bones" i es podrien fer realitat a l’octubre.
Per arribar al moment actual cal remuntar-se al 2016, quan els membres del Patronat del Parc Nacional van decidir acollir-se a la declaració de La Palma. Aquest document, signat per representants de la UNESCO, l’Organització Mundial de Turisme i la Unió Astronòmica Internacional defensa el dret a tenir un cel nocturn no contaminat, el control de la contaminació lumínica i l’ús racional de l’enllumenat artificial, entre d’altres. Durant aquests dos anys s’han dut a terme estudis per avaluar la qualitat del cel nocturn (ha de tenir més del 65% dels dies de l’any amb visibilitat) dins del parc i la zona perifèrica.
La certificació ampliarà el ventall d'activitats que es poden fer a tot l’entorn del parc i s'espera que generi activitat econòmica a través del turisme astronòmic. D’aquesta manera, Aigüestortes, que va comptar amb més de mig milió de visitants l'any passat, espera augmentar les visites mitjançant sortides nocturnes per observar les estrelles. Aniz recorda que no només incrementaran els usuaris del Parc sinó que també rebran més turistes els municipis del voltant, que també formaran part d’aquesta certificació Starlight, que són: Espot, Sort, Esterri d’Àneu, la Guingueta, Alt Àneu, Vielha i Naut Aran, Torre de Cabdella, Vilaller i la Vall de Boí. Precisament l’alcalde d’aquest darrer municipi, Joan Peralada, explica que ja han començat a prendre mesures per millorar la qualitat lumínica del seu cel canviant "poc a poc les nostres llumenàries per unes d’una llum més groga i així afectar menys a la contaminació del cel".
De moment ja s'ha dissenyat un pla d'actuacions futures per quan arribi el certificat. Entre aquestes actuacions destaca la formació de monitors per fer sortides d'observació del cel, la creació de productes específics d'astronomia i vetllar per la conservació de la cultura de la zona relacionada amb el cel, les collites i els astres.
Segona destinació Starlight després del Montsec
A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la idoneïtat del Montsec. L’avaluació realitzada va concloure, a inicis de l’any 2013, amb la conclusió final de tot el procés que el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles.
Des de l’Observatori no poden assegurar si la certificació Starlight fou un revulsiu turístic per la zona ja que "va coincidir amb la fi d’una crisi econòmica molt aguda que va provocar un increment del turisme arreu de Catalunya", assegura Salvador Ribas, director científic del Parc Astronòmic del Montsec. L’observatori del Parc s’ha convertit en el punt de referència per a la protecció de la contaminació lluminosa i per la preservació de la qualitat del cel nocturn de la Serra del Montsec.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..