El CCCB celebra els 30 anys amb un cap de setmana carregat d'activitats i un programa de residències
Destaquen una festa musical amb la DJ Meritxell de Soto, un concert a càrrec de Carles Viarnès amb visuals d'Alba G. Corral, una conversa entre la filòsofa Carolin Emcke i el científic Ricard Solé, i dues instal·lacions creades amb intel·ligència artificial
ACN / Públic
Barcelona-
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) celebra 30 anys aquesta cap de setmana: ho farà amb una programació farcida d'activitats, amb portes obertes, música i instal·lacions, entre divendres i diumenge. En el marc de l'aniversari s'impulsarà també un programa de residències internacionals fins al 2026 amb nou figures mundials del pensament i la creació, com el periodista d'investigació Patrick Radden-Keefe o la periodista activista pel clima Eliane Brum.
Els concerts seran oberts al públic, però amb aforament limitat, mentre la resta d'activitats requereixen inscripció prèvia. Segons han detallat aquest dimecres, divendres serà el torn de la Festa 3Or tresor, programada per la DJ Meritxell Soto, que s'iniciarà amb una jam oberta dinamitzada per Opi Melissa. Simultàniament, s'obriran les portes de l'exposició IA: Intel·ligència artificial, sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la IA d'avui.
El plat fort de dissabte serà la inauguració de La conferència infinita i Torn de preguntes, dues instal·lacions artístiques creades pel col·lectiu Estampa a partir de continguts de l'Arxiu del CCCB. El primer dels casos proposa una reflexió sobre el passat, els anys que venen i els papers de les màquines, amb una trentena de noms del món del pensament com Laia Abril, Carlota Subirós, Borja Bagunyà, Mohamad Bitari o Alexandra Laudo.
D'altra banda, Torn de preguntes consistirà d'un mosaic de pantalles de les quals el públic pot formular una pregunta sobre les qüestions que ha tractat el CCCB al llarg de la seva història. Un model d'IA serà l'encarregat de respondre aquestes qüestions d'acord amb el coneixement acumulat amb l'estudi de l'arxiu de la institució.
La programació de dissabte es completarà amb la conversa entre Carolin Emcke i Ricard Solé, on formularan preguntes relacionades amb la vida i la mort, el llenguatge i la memòria, la imaginació i la veritat. La nit de dissabte acabarà amb un concert amb dos hiperorgues construïts especialment per a l'ocasió: el músic Carles Viarnès els tocarà a través de teclats i seqüenciadors, que es relacionaran en un entorn digital, en un univers en diàleg amb el treball de l'artista visual Alba G. Corral.
Residències internacionals
Pel que fa al programa de residències internacionals, els residents treballaran durant un període de tres mesos amb l'objectiu de generar projectes conjunts, possibilitar els vincles amb els pensadors i institucions de la ciutat i promoure la seva incorporació a la vida cultural barcelonina i catalana. Aquest programa compta amb un pressupost de mig milió d'euros, i està realitzat amb la Fundació privada Mir-Puig.
30 anys del CCCB
Al llarg dels 30 anys, el centre ha reunit més de 5,6 milions de visitants a les exposicions, 5,3 milions a les activitats i té 2.583 amics del CCCB. Entre 1994 i 2024, s'han fet 186 exposicions, 6.700 activitats i 261 itineràncies i coproduccions i 303 publicacions. La directora del CCCB, Judit Carrera, ha explicat que celebraran el "model d'èxit" de la institució i ha aplaudit que el projecte és més "vigent que mai" perquè ha evolucionat igual que ho ha fet el món.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..