Público
Público

Catalunya tanca el cinquè novembre més càlid de les darreres dècades, en un mes marcat per la DANA

Les elevades temperatures han estat provocades per la massa d'aire suau provinent del Mediterrani i l'abundant nuvolositat. Ha estat molt plujós al Montsià, la meitat sud del litoral, el prelitoral i l'Empordà i sec al Pirineu i Prepirineu

Calor
Una persona bevent aigua a Barcelona, en una imatge d'arxiu. David Zorrakino / EP

El novembre d'aquest 2024 ha estat el cinquè mes més calorós de les darreres dècades, tal sols per darrere dels registrats els anys 2023, 2022, 2011 i 2006. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) detalla que a 17 de les 115 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) situades a la Catalunya Central i al Prepirineu s'han registrat les temperatures més elevades dels darrers vint anys.

El Meteocat ha informat que aquestes elevades temperatures han estat provocades per la massa d'aire suau provinent del Mediterrani que ha afectat Catalunya i per l'abundant nuvolositat que ha impedit el refredament nocturn. Així, la temperatura mínima diària ha quedat per sobre dels 10 °C a l'interior i dels 15 °C prop de la costa.

Paral·lelament, ha estat un mes extremadament plujós en algunes zones del país, com el Montsià, i plujós a la meitat sud del litoral i prelitoral i a l'Empordà. Per contra, ha estat molt sec al Pirineu i el Prepirineu central. Tot plegat en un novembre també marcat pel pas de la DANA i per les seves conseqüències. El mes també s'ha caracteritzat per una variabilitat de la circulació atmosfèrica bastant marcada.

Entre l'1 i el 8, un episodi de precipitació va afectar Catalunya provocat per aquesta DANA que va ser absorbida per un solc a partir del dia 3. Aquest fet va implicar diferències importants en la distribució de la pluja. Entre els dies 1 i 4 es van produir aiguats importants al centre i sud del litoral, amb prop de 100 mm a punts del Garraf el dia 3, més de 100 mm a punts del Camp de Tarragona la nit del 3 al 4 i novament més de 100 mm al delta del Llobregat el dia 3 al matí.

Els dies 5 i 6 de novembre van descarregar xàfecs i tempestes de tarda, sobretot a l'interior i al nord-est, amb més de 50 mm en alguns punts de la Catalunya Central i del prelitoral. La nit del dia 7 al 8 de novembre hi va haver tempestes a la Costa Brava que van deixar més de 100 mm al cap de Creus i a punts del Baix Empordà. La pluja va ser intensa en diversos moments, sobretot a punts del litoral i prelitoral, amb acumulacions superiors a 100 mm en 24 hores.

Aquestes precipitacions van anar acompanyades de tempesta a molts sectors de Catalunya, sobretot prop de la costa. Entre els dies 3 i 8 la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va detectar 2.046 llamps. També es van donar fenòmens meteorològics violents com el tornado que el 4 va provocar danys al Pont d'Armentera (l'Alt Camp). Posteriorment, el 12 i 13, una pertorbació retrògrada procedent del continent europeu va deixar acumulacions de precipitació importants al litoral i prelitoral sud.

Novembre extremament plujós al Montsià

El mes ha estat extremament plujós al Montsià i plujós a la meitat sud del litoral i prelitoral i a punts de l'Empordà. Aquesta anomalia de la precipitació ha estat causada per una circulació atmosfèrica molt alterada, amb pertorbacions de caràcter diferent, dana retrògrada i frontal, i acumulacions importants al litoral, a conseqüència del flux procedent de la Mediterrània durant la primera quinzena del mes. En canvi, ha provocat un dèficit de pluja al Pirineu i Prepirineu central.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?