"A Catalunya ens cal un front d'esquerres sobiranistes ampli, que pugui ser majoritari"

07/03/2023 - Mercedes Vidal, co-coordinadora general d'EUiA.
Mercedes Vidal, co-coordinadora general d'EUiA. Públic

Barcelona-

Publicidad

A principis de febrer, EUiA va celebrar la seva assemblea nacional, en què va defensar construir un "front ampli d'esquerres" per passar "a l'ofensiva davant la sociovergència i el programa antisocial de la patronal, PSC i Junts". Per on passaria aquest front ampli?

Si hi posem sigles, en el cas català aquest espai passaria per ERC, En Comú Podem, la CUP i vosaltres?

"En aquests moments per a les diferents forces polítiques és molt més fàcil replegar-se en un mateix que no sortir a buscar aliances àmplies"

Publicidad

Segurament l'estem veient amb el suport de PSC i Junts a projectes com el Quart Cinturó, el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat o el rebuig al pla pilot de la renda bàsica universal.

Sembla obvi que els dos busquen desgastar ERC.

Publicidad

Quin rol pretén jugar EUiA per articular aquest front d'esquerres? Ara mateix en sou l'actor més petit.

Parles de sumar, de construir espais amplis, però és evident que hi ha divisions i el vostre propi espai va patir una escissió fa tres anys, amb la creació d'Esquerra Unida de Catalunya. Com us ha afectat?

En aquest procés us desmarqueu del paraigües d'En Comú Podem i comenceu a orbitar en solitari i a teixir aliances en cites puntuals amb altres formacions. A les municipals, per exemple, heu tancat acords amb ERC a l'Hospitalet, Cornellà, Sabadell o Mollet, entre d'altres, i a Badalona aneu amb el Guanyem de Dolors Sabater.

"Hem de ser capaços de sobreposar-nos a les ruptures i construir espais superadors més grans"

Participareu a la candidatura d'Ernest Maragall a Barcelona?

Falten dos mesos i mig per a les eleccions municipals, no queda gaire marge per parlar.

"Tant la CUP com els Comuns veuen només dins la seva òrbita la possibilitat del canvi, ERC està molt més oberta a incorporar altres elements"

Quins són els elements positius que veus en les diferents forces d'esquerres?

Publicidad

Vas ser regidora de Mobilitat a l'Ajuntament de Barcelona durant el primer mandat d'Ada Colau com a alcaldessa. Ara està a punt de culminar el segon, quin balanç en fas?

"Posar l'alcaldia per davant de tot i apostar per l'aliança amb el PSC ha fet perdre força transformadora al projecte dels Comuns"

Com estan les relacions amb En Comú Podem? No van participar a la vostra assemblea.

Publicidad

Mantens que no us heu mogut i que fa una dècada ja defensàveu la República catalana i el referèndum acordat. Altres espais s'han mogut?

"Mai a Catalunya l'esquerra ha tingut tant poder rupturista ni ha fet tanta por a les elits quan han caminat juntes les reivindicacions social i nacional"

Potser això explica perquè ara us hi enteneu millor.

En qualsevol cas, quin recorregut té una proposta com la del referèndum acordat, tenint en compte el rebuig permanent del PSOE?

Publicidad

Probablement estem en un moment de cruïlla, amb una inflació que porta un any i mig desbocada i provoca un empobriment generalitzat, amb uns impactes cada cop més evidents del canvi climàtic, i la crisi energètica, amb la finalització de l'era dels combustibles fòssils barats. La sensació és que si no s'actua qui més patirà aquests escenari són les classes populars.

"A Europa ens estem gastant en armes el que ens hauríem d'estar gastant en transició energètica"

El debat al voltant del control dels preus, per exemple dels aliments, està guanyant força, quan no fa tant podria semblar una quimera.

Publicidad

"Un control democràtic molt més fort dels béns bàsics serà l'única manera que tinguem un escenari diferent a la barbàrie"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors